2024, П`ятниця, 26.04.2024, 10:11


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2015 » Квітень » 23 » Літературний вечір з нагоди 85-річчя від дня народження Ліни Костенко, української поетеси
14:15
Літературний вечір з нагоди 85-річчя від дня народження Ліни Костенко, української поетеси

     23 квітня у Всесвітній день книги і авторського права  у центральній міській бібліотеці ім. М. Островського відбувся літературний вечір «Я вибрала Долю собі сама», присвячений 85-річчю з дня народження Ліни Костенко, відомої української поетеси.

   На нинішньому поетичному олімпі України серед інших майстрів слова вже кілька десятиліть живе вона, як «нерозгадане чудо», «голос народу». Маючи воістину Божий дар слова, Ліна Василівна є ще й лицарем честі взірцем громадянської мужності.  Її муза, строга і вишукана, повсякчас нагадує нам, що Ліна Костенко одна з-поміж небагатьох, кого ми звемо аристократами духу, які протягом усього життя зберігають горду поставу й не схиляються під нещадними вітрами історичних зломів та кон’юнктури.

   Творчість Ліни Костенко - визначне явище в українській літературі новітнього часу. Вона збагачує читача інтелектуально, звеличує душу і серце благородними шляхетними почуттями, чарує несказанною чистотою слова.
   Її поезія розібрана на цитати і, навіть, заспівана. Дорослі її лірикою лікують  рани.

   Говорити про її поезію – означає говорити про святість душі людини, її гідність, про ідеали добра, істини й краси, про нездоланність правди і необхідність боротьби за неї.
    Ліна Костенко писала:

«Мені не треба слави, ані грошей,
ані щоб сильний світу похвалив, –
аби хто-небудь, мислію возросший,
до мене часом слух свій прихилив…»

У неї чимало регалій: почесний професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1987, за роман “Маруся Чурай” і збірку “Неповторність”); лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.

    Таким поетом може пишатися будь-який народ світу, бо він є спадкоємцем кращих традицій не лише своєї нації, а й усього людства.
    «Народ шукає в геніях себе», – якось сказала Ліна Костенко. Але хочеться думати, що прийде час і нащадки наші скажуть: «Народ знайшов себе у Ліні Костенко».

   Про це на заході присутнім розповіла його ведуча, бібліотекар юнацького абонементу Вікторія Василівна Жданова. Вона зачитала деякі вірші Ліни Костенко. Бібліограф Ольга Забенько підготувала до заходу презентацію та відеоуривки про життя та творчість поетеси, а також підібрала та створила кліпи на пісні, які написані на слова Ліни Костенко.Бібліотекарями читального залу ЦМБ В. В. Фіалковською та О. О. Середіною була оформлена книжкова виставка «Я вибрала Долю собі сама…».
   На захід завітали викладачі та старшокласники СШ №11. Дякуючи за цікавий літературний вечір, учні подарували Вікторії Василівні букет квітів.

Переглядів: 923 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/2
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки