2024, П`ятниця, 26.04.2024, 07:59


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 23 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
10:36
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

            В зв’язку із збільшенням кількості звернень до Марганецького бюро правової   допомоги з  питань визнання особи такою, що втратила право користування   житловим приміщенням, повідомляємо наступне:  

      ВИЗНАННЯ ОСОБИ ТАКОЮ, ЩО ВТРАТИЛИ ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОВИМ     ПРИМІЩЕННЯМ

В нашому житті трапляються випадки, коли конче потрібно прийти на допомогу рідним і близьким. Часто ми допомагаємо із вирішенням питання реєстрації місця проживання, як кажуть в народі – «пропискою». Реєструємо в своєму помешканні кращого друга, до вирішення ним цього питання, або близького родича, якому для вирішення якихось соціальних проблем необхідна реєстрація місця проживання, а він з тих чи інших причин її не має. Ну як не допомогти? Адже ніхто з нас не застрахований від того, що завтра, саме такі проблеми можуть виникнути і в нас.

Але, іноді складається так, що на наше добро не завжди добром віддячують люди. От ваш друг чи родич уже має де жити, але зі зміною «прописки» не поспішає!

Тобто, фактично особа вже не проживає у вашому житловому приміщенні (будинку або квартирі). І цей факт починає створювати вам  певні перешкоди та незручності. Це і надмірне нарахування плати за комунальні послуги і відсутність можливості отримати житлову субсидію та і взагалі людина позбавляється можливості вільно володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, адже якщо ви захочете, наприклад, продати своє помешкання, то покупця будуть «відлякувати» особи, які там зареєстровані.

Згідно Конституції України, кожна особа має право на житло і ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. «Відповідно до ст. 379 Цивільного кодексу України житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них. Реалізуючи своє право на житло людина може користуватись тільки тим житлом, право користування яким у неї виникло на підставі правочину, або на підставі закону. Таке право виникає у власника житла, членів його сім’ї, орендаря (наймача) житла та членів його сім’ї».

Звичайно, що найшвидший та найлегший шлях зняття такої особи з реєстрації місця проживання – за її добровільною згодою. І тут слід  зазначити, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання здійснюється в день звернення особи За заявою особи зняття з реєстрації може бути здійснено одночасно з реєстрацією нового місця проживання з урахуванням вимог, визначених частиною одинадцятою статті 6 цього Закону. Зняття з реєстрації проводиться на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Але такої згоди немає! Особа, або уникає зустрічі з вами і не бажає добровільно «знятися з реєстрації», або ви взагалі не маєте змоги знайти будь-які контакти цієї особи, щоб попросити її добровільно здійснити процедуру «зняття з реєстрації місця проживання».

І от, коли всі ваші дії, спрямовані на добровільне зняття з реєстрації місця проживання особи, виявилися марними, існує ще один спосіб зняття з реєстрації місця проживання особи – судовий! Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі: судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, тобто таку особу можна зняти з реєстрації без її згоди виключно на підставі рішення суду. Така позовна заява подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходженням жилого приміщення.

Отже, до місцевого суду (районного, районного у містах, міського та міськрайонного судів за місцезнаходженням жилого приміщення) подається позовна заява ПРО ВИЗНАННЯ ОСІБ ТАКИМИ, ЩО ВТРАТИЛИ ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОВИМ ПРИМІЩЕННЯМ.

Вартість судового збору при подачі такого позову до суду на сьогоднішній день складає 840,80 грн. Про способи звільнення від сплати судового збору я писав раніше у своїй статті «Порядок звільнення від сплати судового збору при зверненні до суду».

Звертаю вашу увагу на те, що суд не здійснює зняття особи з місця реєстрації, а лише визнає особу такою, що втратила право користування жилим приміщенням. Після набрання судового рішення законної сили, власнику житлового приміщення необхідно звернутись з рішенням суду та заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до органів реєстрації: до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел.. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заст. начальника Марганецького Бюро Рубан С.О.

Переглядів: 330 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки