2024, Субота, 20.04.2024, 05:48


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 30 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
12:09
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

Аліменти на утримання повнолітньої дитини

І знову, аліменти!!! Мабуть тема аліментів найбільш популярна в наш час. Можна, навіть, добавити – «на жаль».

 

До-речі, слово «аліменти» походить від латинського alimōnia, та означає «харчування». Вперше аліменти були впроваджені в законодавстві Шотландії, де в разі розлучення дружина забезпечувалася всім необхідним: житлом, харчуванням, предметами першої необхідності тощо.

Отже, ще один вид аліментів – Аліменти на утримання повнолітньої дитини! В народі, такий вид аліментів ще називають «аліменти на студента».

«Відповідно до ст. 199 Сімейного кодексу (СК) України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23-х років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу»

Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Тобто, допоки дитина навчається, що підтверджується відповідною довідкою навчального закладу, вона має право на аліменти, але до досягнення 23 років!

Один із розповсюджених міфів в тематиці аліментів на утримання повнолітньої дитини, є міф, що документи до суду може подати тільки той з батьків, з ким проживає син або дочка. Право на звернення до суду виникає вже і в самих дітей, які досягли 18-річного віку.

«Відповідно до ст. 200 Сімейного кодексу України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином. Згідно ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частині від доходу (заробітку) або в твердій грошовій сумі».

Відповідно до 182 Сімейного кодексу України, при визначенні розміру аліментів суд враховує наступне:

  • стан здоров'я дитини;
  • матеріальне становище сина чи доньки;
  • стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів.
  • при цьому суд також встановлює наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дітей;
  • до матеріального становища платника аліментів можна віднести наявність права власності рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, корпоративних прав тощо;
  • та інші обставини, що мають істотне значення.

Тобто, стисло «підрезюмувати» даний вид аліментів можна такими характеристиками:

  • «досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
  • продовження дітьми навчання;
  • потреба у зв’язку з цим у матеріальній допомозі, наявність у батьків можливості надавати таку допомогу».

 

Знову, повторюсь, право на звернення до суду з даного питання виникає в дітей, які досягли 18 років! В цьому є свої плюси. По-перше, не потрібно чекати рішення того з батьків, з ким проживає дитина. По-друге, установи безоплатної правової допомоги можуть відмовити, наприклад, матері дитини, у випадку не належності її до певних категорій, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (дохід матері, наприклад, перевищує два прожиткові мінімуми доходів громадян), а дитина, яка навчається, як правило, має невеликий дохід (стипендія) і тому, має право на звернення із заявою про надання безоплатної вторинної правової допомоги, другими словами – на безоплатне складання позову та представництво її інтересів в суді з даного питання.

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел.. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

 

Заст.начальника Бюро Рубан Сергій

Переглядів: 305 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки