2024, Субота, 27.04.2024, 05:57


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Травень » 4 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
10:33
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

Про деякі норми Закону України «Про забезпечення

санітарного та епідемічного благополуччя населення»

 

 

Ми живемо в складний час. Карантинні заходи, подобаються вони нам чи ні, в країні введені і діють. Багато хто зараз працює та навчається в домашніх умовах, більше проводить часу вдома (переважно літні люди та діти). Є також особи, які перебувають на самоізоляції.

Звичайно, на «карантині» не всі читають книжки чи тихенько дивляться улюблені серіали. Хтось розпочав довгоочікуваний ремонт, хтось знаходить віддушину в гучному слуханні музики тощо.

Але, всі ми повинні не забувати, що ми живемо поряд з сусідами, особливо у містах, особливо в будинках, які будувались давно і мають не надто товсті стіни. Також є квартири, які знаходяться поруч із магазинами.

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» встановлює деякі обмеження щодо допустимого шуму, який може заважати іншим. Давайте, розглянемо детальніше.

Отже, вище вказаним законом забороняється з 22:00 до 8:00 користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму. Це може бути і гучний спів чи викрики, гучне слухання музики, робота з перфоратором чи іншою будівельною технікою тощо. Також, джерелом шуму не рідко є проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Як діяти в ситуації, коли все ж таки сусід не надто переймається загальноприйнятими нормами, не знає законодавства, або й взагалі, навмисне поводить себе досить шумно з 22.00 до 8.00 годин?

Все ж таки, спробуйте піти до сусідів (власників, працівників магазинів) і попросіть їх не «шуміти». Наприклад, припинити ремонтні роботи або вимкнути гучну музику. Якщо ж люди на контакт не йдуть, потрібно діяти наступним чином:

По-перше, самостійно пересвідчиться, якщо звичайно це можливо, що шум все ж таки перевищує допустимий рівень.

По-друге, визначте джерело шуму. З якої саме квартири (будинку, магазину) лунає гучна музика, крики, співи і так далі.

Викличте поліцію. Повідомте про потребу виміряти рівень шуму на місці.

Простежте за правильністю і повнотою складення протоколу! «В протоколі чітко повинні бути записані і суть правопорушення, і сформульовані обставини справи, посилання на норму щодо додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, визначений рівень шуму, джерело його походження, пояснення свідків події, дата та місце складення протоколу».

Часто суд відмовляється притягувати до відповідальності таких «порушників тиші» через невідповідності, неточності, недоліки протоколу.

Ну і нарешті, прослідкуйте за скеруванням протоколу (а, можливо, й не одного) до суду.

Норми допустимого шуму визначено в Державних будівельних нормах України. Вони не можуть перевищувати в нічний час 45 дБ (децибелів) і в денний 55 дБ. Звичайно, не всі ми зможемо визначити чи перевищує допустимі норми відповідний шум, тому складності з цим питанням будуть. Але це може здійснити патрульний поліції!

Заборона на проведення святкових робіт поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

Будівельно-ремонтні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

«За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) – до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 децибелів».

Відповідальність!

Якщо громадяни не виконують встановлених законом вимог щодо рівня шуму – їм загрожує штраф. Це регулюється ст.. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Відповідальність у вигляді попередження або штрафу: від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів для громадян і від 15 до 30 для посадових осіб, підприємств.

Якщо порушення вчинили повторно протягом року, воно карається штрафом від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів для громадян і від 50 до 100 – для посадових осіб, підприємств із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів та інших предметів порушення тиші»

 

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів, патрульних та інших фахівців!

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел.. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

 

Заст.начальника

Марганецького Бюро    Рубан Сергій

 

Переглядів: 311 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки