2024, Четвер, 28.03.2024, 16:42


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Травень » 7 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
11:19
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

Аліменти на утримання непрацездатної дружини (чоловіка)

 

Ще один з видів аліментів, про який мало відомо, але який заслуговує на увагу та ретельне вивчення, адже життя наше непередбачуване і можуть трапитись такі випадки в житті, коли ця інформація може стати в нагоді.

Отже, повторюсь, як я писав у своїх попередніх стаття про аліменти: «Аліменти – кошти на утримання певної особи, які присуджуються за рішенням суду від частини доходу іншої особи, або ж в чітко визначеній сумі. Такі кошти можуть бути на утримання і одного з подружжя, і на непрацездатних батьків».

Що ж потрібно знати, насамперед, про кошти, які можуть утримуватися на одного з подружжя. Давайте, розглянемо детально.

В Сімейному кодексі України прописаний вичерпний перелік умов, коли у одного з подружжя виникають зобов’язання утримувати іншого. Причому такі зобов’язання виникають не тільки під час шлюбу, але і після розлучення.

Право на такі аліменти, тобто кошти на утримання непрацездатної дружини (чоловіка), має той із подружжя, хто є непрацездатним. Наприклад, особа досягла пенсійного віку, або ж має інвалідність I, II чи III групи та потребує матеріальної допомоги через те, що її офіційні доходи (зарплата, пенсія тощо) менші за встановлений законом прожитковий мінімум. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб грає важливу роли в призначенні таких аліментів, далі я поясню чому.

Чітко Сімейний кодекс також визначає, що такі аліменти можуть бути призначені, лише якщо другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Законодавець встановлює такі випадки, коли після розлучення колишній член подружжя має право на утримання :

  • «Якщо він став непрацездатним до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розлучення і потребує матеріальної допомоги. Знову ж, за умови, якщо колишня половинка може допомагати;

  • Екс-чоловік чи жінка отримала інвалідність після того, як минув рік від дня розірвання шлюбу (вади здоров’я стали результатом протиправної поведінки колишньої половинки під час шлюбу);

  • Якщо на момент розірвання шлюбу жінці чи чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більше п'яти років. Проте претендувати на аліменти вони зможуть лише після досягнення пенсійного віку, за умови спільного проживання у шлюбі не менше десяти років»;

      На практиці, цей вид аліментів, найважче реалізувати у позитивне судове рішення. По-перше, як я вже писав – прив’язка до Прожиткового мінімуму. На сьогоднішній день, прожитковий мінімум для осіб які втратили працездатність становить 1638 грн.! Тому, якщо розмір отримуваної пенсії буде більший за розмір прожиткового мінімуму, суд відмовить у задоволенні вимог про стягнення аліментів на утримання непрацездатної дружини (чоловіка). Тобто людина, інвалід ІІІ групи, яка отримує вкрай мізерну пенсії в розмірі 2000 грн. вже не має права на отримання таких аліментів.

Такий правовий висновок викладено Верховним Судом України у постанові від 13.04.2016р. у справі № 6-3066цс15.

Також, цікаво, як на мій погляд, законодавець визначає, що такі аліменти можуть бути призначені, лише якщо другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Тобто, якщо офіційного доходу немає, особа не працює, не є пенсіонером тощо, суд також відмовить у задоволенні вимог про стягнення відповідних аліментів. Навіть, якщо особа постійно їздить на заробітки, має непоганий, але неофіційних дохід!

Тобто, на практиці не все так просто!

На сьогоднішній день, розмір прожиткового рівня в Україні занадто низький, тому було б доречно, щоб законодавці змінили дещо в цьому питанні. Або збільшили прожитковий мінімум для відповідної категорії осіб, або не прив’язували до прожиткового мінімуму призначення даного виду аліментів.

Але, точно, ситуація з подібним видом аліментів вкрай потребує змін на законодавчому рівні, в першу чергу з позиції людяності та справедливості.

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел.. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заст. начальника Бюро Рубан С.О.

Переглядів: 296 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки