2024, Четвер, 28.03.2024, 19:10


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Травень » 14 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
10:08
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

Дещо про зміну розміру аліментів.

Українське законодавство не стоїть на місці. Це стосується, зокрема, і законодавства у сфері захисту прав дитини.

Ще в 2017-2018 роках було прийнято ряд змін до законодавства, що стосується стягнення аліментів.

         «Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017р. були внесені суттєві зміни щодо спрощення розгляду справ про стягнення аліментів шляхом їх розгляду в наказному та спрощеному позовному провадженні. Крім того, вказаним законом було змінено правовий статус аліментів та підвищення їх мінімального розміру до 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

25 липня 2018 року Президентом було підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту прав дитини на належне утримання», який теж вносить зміни у розмір аліментів, встановивши мінімальний гарантований розмір аліментів у 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину у розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів».

Тобто, до відповідних змін в законодавстві, особи, що зверталися до суду з питання стягнення аліментів, отримували рішення, в яких був вказаний розмір частини заробітку (доходу) аліментника, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку!

На сьогодні ж, законодавство чітко визначає, що мінімальний розмір аліментів – до 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку!

Тобто, ми маємо ситуацію, коли в органах виконавчої служби досі на виконанні знаходяться виконавчі документи про стягнення аліментів, де вказаний розмір – до 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку!

Що це все означає? Що, фактично, особа, на користь якої стягуються аліменти на утримання дитини (дітей), суттєво не до отримує кошти, адже їй і досі нараховують аліменти за «старим» рішенням, яке перебуває на виконанні в органах виконавчої служби!

Що ж потрібно робити?

Потрібно звернутися до суду з позовною заявою про зміну розміру аліментів (про збільшення розміру стягнутих аліментів).

Звичайно, аналізуючи судову практику, не все так просто.

Наприклад, «Постановою Апеляційного суду Житомирської області від 13 лютого 2018 року по справі №279/3855/17, відмовлено Особі_1 у збільшенні розміру аліментів з ? частини доходу боржника, але не менше 30% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку та встановленні його у розмірі ? частини доходу боржника, але не менше 50% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку у зв'язку зі зміною Закону.

В обґрунтування Постанови, суд апеляційної інстанції, зазначив, що відповідно до ч.1 ст.192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Внесення змін до СК України щодо збільшення мінімального розміру аліментів не є підставою для збільшення визначеного судом розміру аліментів у розумінні ст. 192 СК України, оскільки зміна законодавства в частині визначення розміру аліментів на одну дитину не є підставою для перегляду постановлених раніше судових рішень про їх стягнення. В даному випадку питання визначення мінімального розміру аліментів, що підлягають стягненню із боржника, належить до повноважень державного виконавця».

Хоча в більшості випадків, суди все ж таки стають на сторону одержувача аліментів та задовольняють подібні вимоги щодо збільшення мінімального розміру аліментів у зв'язку зі зміною закону!

Так, «Апеляційний суд Київської області під час розгляду цивільної справи № 382/1668/17 про збільшення розміру аліментів з 1/3 частини заробітку (доходу) боржника, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на 1/3 частини заробітку (доходу) боржника, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, став на захист одержувача аліментів! Постановою суду було залишено рішення суду першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення. На обґрунтування, суд апеляційної інстанції зазначив, що у відповідності до ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку»

Також, на мою думку, дуже гарним, для одержувачів аліментів, є «практика Верховного Суду, викладена у постанові від 03 травня 2018 року по справі № 581/638/17-ц, де суд касаційної інстанції зазначив, що розмір стягнутих за рішенням суду аліментів не є незмінним та у випадку виникнення відповідних підстав може змінюватись. Прийняття Закону «Про внесення змін щодо мінімального розміру аліментів» спрямоване на посилення захисту права дитини на належне утримання, а тому є підставою для зміни розміру стягнутих з відповідача аліментів».

Отже, шановні, суд не має одностайності у вирішенні даного питання. Але, як кажуть в народі, «під лежачий камінь вода не тече»! Все ж таки, вважаю правильним звертатись до суду з вимогою збільшити мінімальний розмір аліментів у зв’язку зі зміною вищевказаних законів.

Також, нагадаю, що відповідно до ст.5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

- «позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів»;

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заст.начальника Бюро Рубан Сергій

Переглядів: 336 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки