2024, Середа, 24.04.2024, 16:45


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Квітень » 23 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
08:56
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

Розділення земельної ділянки

Часто трапляються випадки, коли Ви з сусідом по будинку володієте однією земельною ділянкою в рівних частках, і плануєте виділити свої частки в натурі, щоб у кожного були свої документи на землю. Відносини з сусідом заходять в глухий кут і Ви змушені ділити свою ділянку через суд.

«Розділити земельну ділянку можна, якщо на неї оформлено право власності (користування), і є в наявності правовстановлюючий документ (держ.акт, свідоцтво, договір оренди або інформаційна довідка з державного реєстру речових прав)». Поділ землі (як і об'єднання) можна оформити шляхом розробки технічної документації із землеустрою.

Розглянемо покроково процедуру розділення земельної ділянки.

Крок 1. Оформлення підстави для розподілу землі. Підставою може бути: нотаріальна заява власника на розподіл земельної ділянки, договір про розподіл майна (складений в нотаріуса), рішення суду про розподіл землі, рішення органів місцевого самоврядування про розподіл земельної ділянки.

Крок 2: Розробка та погодження технічної документації. Необхідно звернутися в Землевпорядну організацію, яка створює технічну документацію із землеустрою та цифровий обмінний XML-файл Ваших ділянок, після чого вносить їх в національну кадастрову систему в територіальному органі Держгеокадастру.

У складі документації будуть розроблені:

  • план поділу земельних ділянок;
  • кадастрові плани нових ділянок;
  • акти прийому передачі межових знаків (які Вам необхідно буде підписати з сусідами).

«Процес підписання актів прийому-передачі межових знаків зазвичай відбувається спільно з винесенням меж земельної ділянки на місцевості (це коли геодезисти за допомогою спеціальних приладів визначають координати поворотних точок вашої ділянки і забивають в цих місцях "кілочки").

Для цього Вам необхідно повідомити сусідів:

  • фізичні особи сповіщаються шляхом подачі оголошення в регіональну газету із зазначенням дати і часу проведення геодезичних робіт;

Дата винесення в оголошенні повинна бути вказана не раніше ніж за 5 робочих днів після виходу оголошення.

  • юридичні особи - шляхом надсилання поштою рекомендованого листа з повідомленням».

 

Крок 3: Реєстрація ділянок в кадастрі. Реєстрацію земельних ділянок проводить державний кадастровий реєстратор в територіальному управлінні Держгеокадастру. Для цього йому необхідно подати оригінал технічної документації з диском на якому буде записана скан-копія технічної документації в PDF-форматі і цифровий обмінний XML-файл.

Подати відповідні документи в Держгеокадастр можна лише до Центру надання адміністративних послуг.

Подавати може тільки власник або особа за дорученням. Державна реєстрація земельної ділянки проводиться в 14-денний термін.

«Після чого розділені ділянки (або об'єднані) відобразяться на публічній кадастровій карті в інтернеті - map.land.gov.ua, а в ЦНАПі, Вам видадуть на руки оригінали виписок з державного земельного кадастру (так звані "Витяги з ДЗК"). Реєстрація проводиться безкоштовно».

Крок 4: Реєстрація прав в єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно та отримання правовстановчих документів на землю. Після отримання виписки з ДЗК ("Витяг з ДЗК") необхідно внести інформацію про ваші права на ділянку до реєстру прав. Це Ви можете зробити у Державного реєстратора при центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), в БТІ або у нотаріуса.

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!

За більш детальною інформацією з даного земельного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заступник начальника Бюро Рубан Сергій

Переглядів: 233 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Ми на карті
Відзнаки