2024, П`ятниця, 26.04.2024, 23:28


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2018 » Лютий » 2 » Місто пам’ятає подвиг своїх визволителів
15:52
Місто пам’ятає подвиг своїх визволителів

 Щорічно, 6 лютого, ми згадуємо і вшановуємо пам’ять героїв – визволителів міста Марганця. Ця дата дуже дорога кожному марганчанину, це особливий день у житті нашого міста. В цьому році  ми святкуємо 74-у річницю з дня визволення нашого міста від німецьких окупантів.  З перших днів війни тисячі трудівників міста Марганця стали на захист своєї Вітчизни.

 17 серпня 1941 року Марганець захопили німецькі війська. Для жителів, що залишились у місті, настав час тяжких страждань і найсуворіших випробувань. Нацисти намагались швидше розпочати видобуток руди і якнайбільше вивести її до Німеччини. Вони зігнали для роботи на рудниках людей з Донбасу, Кривого Рогу, Дніпропетровська, створили великі табори військовополонених.

 Окупація міста Марганця  тривала 904 дні. За цей час було створено три партизанські загони, багато їх учасників загинуло, але на спогад залишилися такі імена, як Андрій Люлька, Микола Клочко, Олександр Гількевич, Петро Бережний. Їхніми іменами названі вулиці нашого міста. 2,5 роки мешканці Марганця вели непримиренну боротьбу з ворогом.

 І ось настав довгоочікуваний день Перемоги! В ніч з 5 на 6 лютого 1944 року війська третього Українського фронту визволили місто від гітлерівців. Відступаючи, ворог перетворив місто Марганець на попелище, на купи руїн. Було підірвано і спалено всі найважливіші промислові об’єкти і більшість будинків, вивезено до Німеччини всіх кваліфікованих робітників.

 Стійкістю, терплячістю, вірою у перемогу наблизили воїни свято визволення міста від нацистів. В боях за звільнення нашого міста загинуло 124 солдата і офіцера 203-ї та 333-ї стрілецьких дивізій. Їх було поховано в братських могилах.

 Уроки мужності тих часів до сьогодні вкарбовані в серця марганчан. Героїзм, мужність та сила духу визволителів Марганця завжди залишиться в пам’яті людській. Марганчани в неоплатному боргу перед ветеранами! Вони завжди залишаться прикладом для молоді, які готові прийняти від них славну естафету патріотизму, доблесті й звитяги. 

 До цієї події в ЦМБ ім. М.Островського бібліотекарем читального залу В.В.Фіалковською була підготовлена і оформлена книжкова виставка «Місто пам’ятає подвиг своїх визволителів». На виставці представлена література, яка дає яскраве уявлення про далеке минуле рідного міста, героїчні дії, мужність і бойовий дух воїнів, умови життя марганчан в цей період. Користувачі мають змогу познайомитися з документами, спогадами ветеранів, листами, пам’ятними містами нашого міста.

Інна Кандала, методист ЦБС

Переглядів: 534 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Ми на карті
Відзнаки