2024, Субота, 20.04.2024, 14:37


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 8 » Міжнародний день боротьби з корупцією
09:46
Міжнародний день боротьби з корупцією

         9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day), який відзначається з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Саме 9–11 грудня 2003 р. у мексиканському м. Меріда відбулася політична конференція високого рівня, на якій підписано Конвенція ООН проти корупції.

         Цей міжнародний договір передбачає заходи щодо попередження корупції, покарання винних, а також механізми міжнародного співробітництва в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем. Конвенція набула чинності в грудні 2005 р. Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 р. Сьогодні її учасниками є 180 держав.

          Згідно з Конвенцією ООН проти корупції та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, у цілях третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання. Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

         Міжнародний день боротьби з корупцією – це можливість ще раз нагадати про те, що нетерпимість до проявів корупції та хабарництва є однією із державних засад державної політики у сфері освіти та фундаментальним принципом освітньої діяльності.

          Заклади вищої освіти – це ті осередки, у яких закладаються ціннісні орієнтири молодого покоління. Тому щодня у закладах вищої освіти повинні працювати над вихованням покоління українців з нульовою толерантністю до корупції.

Україна – частина міжнародної спільноти, де прозорість і доброчесність давно є стандартами у суспільстві. Тому основні засади боротьби з корупцією, закладені у міжнародних документах, зокрема у Цивільній конвенції про боротьбу з корупцією 1999р. та Конвенції ООН проти корупції 2003р. , повинні стати орієнтиром і для нас. Нетерпимість до корупції має бути наскрізним принципом реалізації освітніх і наукових програм, роботи зі студентами, загальної політики закладу освіти та щоденної поведінки працівників.

Цікаві факти про корупцію:

* Великий італійський філософ і політичний діяч XVI століття  Нікколо Макіавеллі порівнював корупцію з хворобою. Спочатку її важко розпізнати, але легше лікувати, якщо ж вона запущена, то її легко розпізнати, але вилікувати важко.

* Вислів "відмивання грошей", згідно з легендою, походить від американського гангстера Аль Капоне, який гроші, отримані з нелегальних оборуток, інвестував у пральні салони й таким чином приховував їхнє справжня походження.

На початку XX століття, відомому гангстеру Аль Капоне було важко витрачати здобуті незаконним шляхом гроші, адже він постійно був під пильною увагою спецслужб. Для того, щоб була можливість спокійно витрачати ці гроші і не попастися поліції, Капоне створив величезну мережу пралень, в яких були дуже низькі ціни, тому поліції було складно відстежити реальну кількість клієнтів. Завдяки цьому, у Капоне з'явилася можливість писати абсолютно будь-які доходи від пралень. Звідси і пішов популярний зараз вираз «відмивати гроші». Кількість пралень з того часу залишилася величезною, ціни на їхні послуги низькі досі, тому в США прийнято білизну прати не вдома, а в пральнях.

* Карати корупціонерів найбільш кардинальними методами запропонував ще Данте Аліг’єрі, розмістивши їх у своїй «Божественній комедії» на восьмому колі пекла. Там вони киплять у смолі. Саме туди були відправлені високопоставлені духовні особи, які торгували церковними посадами, та інші хабарники.

Один з найвідоміших корупційних епізодів в історії – так званий Суд Камбіса, трапився в Персії – приблизно в 525 р. до н.е. Як писав у своїй «Історії» Геродот, на хабарі за несправедливий вирок попався суддя на ім'я Сісамн. Коли про це дізнався цар Камбіс, він розпорядився схопити винного, стратити його, здерти шкіру й оббити нею крісло судді, а на звільнену посаду призначити сина Сісамна. Таким чином, син був змушений працювати, сидячи в кріслі, оббитому шкірою рідного батька. На цей сюжет голландський художник Давид Жерар написав картину «Суд Камбіса».

Більше дізнатися про корупцію пропонуємо з матеріалів Марганецької центральної бібліотеки:

Кривобоков, В. А. Коррупция вчера и сегодня [Текст] / Владислав Анатольевич Кривобоков. - Харьков : Фолио, 2001. - 205 с.

    Коррупция опутала все стороны экономической, политической и социальной жизни государства. Народ лишили собственности и личных  сбережений, возможности иметь достойную работу. А старикам платят пенсию, которая в три раза меньше прожиточного минимума. Остановить коррупцию сегодня еще не поздно и возможно. Кто это сделает, если не мы?

   

Посібник для державного службовця з питань запобігання корупційних діянь/ Уклад.: С.М.Серьогін, О.Л.Молошна, В.В.Баштанник та ін. – Дніпропетровськ: ДРІДУ НАДУ, 2009. – 88 с.

         Наводяться поради щодо визначення базових понять протидії корупції в органах влади. Подаються основні методичні матеріали для засвоєння теоретичних положень, вироблення вмінь та практичних навичок з питань протидії корупції.

   

 

Актуальні питання удосконалення антикорупційного законодавства щодо професійної етики на публічній службі та запобігання конфлікту інтересів/ Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. – К.: ФОП Москаленко О.М., 2011. – 76 с.

У пропоноване друковане видання включено стенограму проведеного 2 листопада 2011 року засідання “круглого столу” на тему: «Актуальні питання удосконалення антикорупційного законодавства щодо професійної етики на публічній службі та запобігання конфлікту інтересів», тексти Міжнародного кодексу поведінки державних посадових осіб і Рекомендації № R (2000) 10 Кабінету Міністрів державам – членам Ради Європи щодо кодексів поведінки державних службовців.

   

 

Здійснення Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції – оцінка громадянського суспільства/ Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з

організованою злочинністю і корупцією. – К.: ФОП Москаленко О.М., 2011. – 68 с.

         У пропоноване друковане видання включено матеріали проведеного у Комітеті Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією 7 грудня 2011 року з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією засідання “круглого столу” на тему: “Здійснення Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції – оцінка громадянського суспільства”.

Засідання “круглого столу” проведено за підтримки Департаменту юстиції США та Програми сприяння Парламенту ІІ.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 238 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки