2024, Четвер, 25.04.2024, 15:30


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 2 » Міжнародний день боротьби за скасування рабства
14:35
Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.  Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії Генасамблеї ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. Для України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, продаж наречених, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах.

За даними ООН, сьогодні у світі близько 40,3 млн людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 млн жертв примусової праці та 15,4 млн жертв примусових шлюбів. За оцінками експертів, щорічно майже 2 млн людей стають «живим товаром».

В рамках проведення  щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства бібліотекарі читальної зали Вікторія Фіалковська та Ірина Мащенко оформили книжкову виставку «Немає гірше, як в неволі», яка знайомить з літературою про рабство у Стародавньому світі; про трансатлантичну торгівлю, яка тривала з XVI по XIX ст. і жертвами якої стали понад 15 млн. людей; про турецьку неволю та кріпацтво, в тому числі й книги про невольницькі роки Тараса Шевченка, чиї слова і стали назвою виставки: з 47 років життя поет перебував 24 роки у кріпацтві і 10 — на засланні.

 

Запитуйте книги про рабство на абонементі та в читальній залі нашої бібліотеки:

Протидія торгівлі людьми: законодавчі акти. - К., 2011. - 62 с.

У друковане видання включено текст Закону України «Про протидію торгівлі людьми», який набрав чинності 15 жовтня 2011 року, окремі статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України стосовно питань протидії торгівлі людьми.

   

Кримінально-процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами/ Укл. М.М.Михеєнко, В.П.Шибіко. – К.: Юрінком Інтер, 2000. – 840 с.

“Дзеркалом” якості здійснення державою кримінальної політики є законодавство про кримінальну відповідальність, тобто Кримінальний кодекс, оскільки саме в ньому, зокрема, віддзеркалюється стан і характер ставлення держави до тих чи інших суспільних явищ, що існують навколо. Саме кримінальний закон є свідченням адекватного чи навпаки недостатнього врахування державою усього кола діянь, які за своїм змістом є не просто шкідливими, а й суспільно небезпечними.

Стаття 149. Торгівля людьми

   

Іваничук, Р.І. Мальви. Орда: романи/ Роман Іваничук. - К.: Будинок письменників НСПУ, 2012.– 415 с.

Перший історичний роман «Мальви» (1968) приніс письменнику величезний успіх у читачів і шалену партійну критику. Він зображує події мало або й зовсім не висвітлені в українській літературі. Автор розповідає про історію життя української полонянки Марії та її дітей, котрі, як і мати, потрапляють у турецьку й татарську неволю. Повстання Богдана Хмельницького розбудило до життя затурканих басурманством юнаків і дівчинку, яких автор символічно називає мальвами.

   

Джованьолі, Р. Спартак: роман/ Пер. з італ. А.Х.Іллічевського. – К.: Веселка, 1991. – 398 с.

Рафаелло Джованьолі (1838-1915) - письменник, учасник руху за возз'єднання Італії, був викладачем історії в Римі. Роман "Спартак", написаний 1874 року, відразу ж привернув до себе читацьку увагу. Безперечним творчим успіхом письменника був яскравий, романтичний образ Спартака, видатного героя одного з найбільших повстань рабів, що піднялися проти тиранії і заявили про свободу людської особистості.

   

Гимараинс, Б. Рабыня Изаура: роман/ Пер. с португ. А.Травина, А.Ежина. – К.: Співоче поле, 1991. – 160 с.

     Трогательная и остросюжетная история красавицы рабыни Изауры очаровала телезрителей, познакомившихся с одноименным сериалом. Но не все знали, что в основу фильма положен роман бразильского писателя Бернардо Гимараинса, ставший у него на родине классикой.  

   

Бічер-Стоу, Г. Хатина дядька Тома: роман/ Пер. з англ. В.І.Митрофанов. – К.: Школа, 2008. – 352 с.

Американська письменниця Гаррієт Бічер-Стоу написала цей роман понад сто років тому. На той час він мав шалений успіх, спонукаючи всіх чесних людей світу виступити проти жорстокої системи невільництва.

Твір читається із зацікавленням, а тема будь-якого гноблення людини людиною актуальна й досі.

   

Абе, К. Жінка в пісках: роман/ Пер. з яп. та післям. І.Дзюба. – 2-е вид. – К.: Основи, 2004. – 190 с.

«Жінка в пісках» - це історія людини, яка потрапила в полон, в рабство, у пастку. Чоловік  змушений перебувати в глибокій ямі з піску і рити кожен день пісок, подаючи його нагору. Він сподівається, що зрештою звільниться. У нього є сусідка, жінка, з якою йому треба співіснувати або якось дружити... Але час іде, а їх ніхто не збирається відпускати на волю. Вони пристосовуються до життя. І коли приходить свобода, їхня реакція виявляється несподіваною…

   

 

Рид, Т.М. Мароны: роман/ Пер. с англ. Н.А.Дехтеревой. – Харьков: Прапор, 1992. – 351 с.

Этот роман, как и "Квартеронка" рассказывает о периоде США, связанном с процветанием работорговли. Автор очень красочно описал это позорное явление. Яркие судьбы главных героев и легкий язык делают прочтение быстрым, сюжет интересным.

   

Біблія для юних читачів/ У переказі М.К. Армора; пер. з англ. – Східноєвропейська гуманітарна місія, 2016. – 268 с.

 Книга містить 92 біблійні історії. Ной, найправедніший із усіх допотопних людей, зробив свого онука Ханаана рабом за те, що Хам, син Ноя (батько Ханаана), зайшов до п'яного оголеного батька і побачив його наготу. Авраам, біблійний праведник, згідно з Старим Завітом, мав безліч рабів, у тому числі яких придбав, коли віддав свою дружину фараонові Єгипту. Під час відбивання у царя Кедорлаомер свого племінника Лота, а також майна, жінок і народу Авраам озброїв 318 своїх рабів.

   

Уоллес, Л. Бен-Гур: історичний роман/ Пер. з англ. – К.: Україна, 1993. – 328 с.

Знаменитий бетселер кінця ХІХ століття, історичний роман з епохи Іісуса Христа, що вразив уявлення сучасників майстерним описуванням сцен римського і східного життя. Герой роману Бен Гур знатний і багатий, але з волі долі він стає рабом на римській галереї. Пройшовши крізь усі випробування,  він знаходить нове бачення світу.

   

Сабатини, Р. Морской ястреб. Скарамуш: романы/ Пер. с англ. – М.: Худож. лит., 1991. – 686 с.

 Действие романа «Морской ястреб» происходит во времена правления королевы Елизаветы І. Герой романа, сэр Оливер, в результате предательства попадает в рабство на галеры.

До речі, історична картина «12 років рабства» (екранізація автобіографії Соломона Нортопа) режисера Стіва Маккуїна отримала премію «Оскар» за кращий фільм у 2014 році.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 237 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки