2024, Субота, 20.04.2024, 03:38


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2019 » Вересень » 8 » Міжнародний день грамотності з бібліотекою
11:41
Міжнародний день грамотності з бібліотекою

8 вересня відзначається Міжнародний день грамотності. 

Ви вважаєте себе грамотною людиною? Впевнені? Вміння читати - лише мала частина вміння бути грамотною людиною, а ось здатність використовувати прочитане, отримуючи вигоду для себе, оточуючих вас людей, близьких і сім’ї - це більш вагома частина вміння бути грамотним, хоча і не завжди вирішальна.

Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

До цього дня в усьому світі проходять різні заходи з метою відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Міжнародний день грамотності підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті. Протягом останніх десятиліть спостерігається значний прогрес у розповсюдженні грамотності. Зокрема, у 1950 році в половині країн світу 50% або більше дорослого населення (старших 15 років) були неграмотними. На сьогодні такий стан справ існує лише у 25 країнах світу, у решті країн рівень неграмотності населення в середньому не перевищує 10%. У 1970 році лише двоє з трьох жителів нашої планети були освіченими, у 1990 році — троє з п'ятьох, а станом на 2006 рік — четверо з п'ятьох.

На сьогодні майже чотири мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою.

В Марганці в цей день в LOVE-парку бібліотекарі центральної міської бібліотеки ім. М. Островського підготували різні заходи для марганчан. Цей день разом з колективом бібліотеки ім. М. Островського відзначали різні категорії марганчан: мами з немовлятами в колясках, маленькі дітки з батьками й дідусями та бабусями, школярі, підлітки, дорослі та люди похилого віку. Марганчани брали участь у відзначення Міжнародного дня грамотності цілими сім’ями.

Бібліотекарі читального залу В.В. Фіалковська та Л.Р.Мельникова оформили  книжкову виставку «Грамотність  - запорука успіху». А бібліотекар абонементу С.О.Рубан провела для усіх бажаючих вікторину. Неочікувані запитання викликали зацікавлення вікториною та активізували учасників. За правильні відповіді  учасники отримували в подарунок книжечку про український правопис.

Бібліотекарі працювали в двох місцях, щоб максимально охопити присутніх в парку та залучити до відзначення Дня грамотності. В цей час тривало футбольне тренування. Футболісти зацікавилися виставкою та взяли участь у вікторині. Останній подарунок за участь у вікторині виграв тренер футболістів.

Колектив бібліотеки ім. М. Островського щиро дякує всім учасникам свята до Міжнародного дня грамотності за проявлений інтерес та активну участь у вікторині!

Публікацію підготували
Л.В.Пономарьова,О.В.Забенько

Переглядів: 959 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 4.7/3
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Ми на карті
Відзнаки