2024, П`ятниця, 26.04.2024, 09:41


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Жовтень » 18 » Міжнародний день кухаря і кулінара
13:58
Міжнародний день кухаря і кулінара

Приготування їжі — унікальний процес. Рецепт — це лише загальна мапа приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші дії з продуктами і спеціями, — це ціла симфонія. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо, завжди потрібна порада людини, яка вміє готувати. Професійний кухар, як диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від особливого таланту і чуття. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований лише в 2004-му році. Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку за даними проекту DilovaMova.com, тоді входило вже близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної професії з багатьох країн світу.

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх кухарів і кулінарів! Бажаємо Вам успішних шедеврів і заслуженої подяки Ваших клієнтів! Здоров’я Вам і приємного апетиту всім Вашим шанувальникам! Зі святом  Вас!

А книги та журнали з фондів нашої бібліотеки завжди допоможуть у цьому !

У читальній залі нашої бібліотеки діє виставка – айстопер «Кулінарні шедеври».

          

         

Кухня народів світу - це не лише розмаїття продуктів, але й поєднання їх видів, смаку та кольору, способи приготування, стиль життя, традиції тощо. Якщо Ви хочете навчитися смачно готувати або довершити свої кулінарні здібності, ця виставка - для Вас! Вона допоможе Вам сміливо експериментувати, виявляти творчість, безмежну фантазію, створювати особливу атмосферу за столом у будні і свята.

До уваги користувачів книги присвячені приготуванню традиційних  і  оригінальних  страв народів світу, про кулінарні вподобання українців, звичаї та традиції, пов`язані з їжею та харчуванням, а також  стародавні рецепти страв національної кухні, які свого часу були досить поширеними та популярними в Україні. Крім того, користувачам пропонуються рецептури страв для тих, хто бажає дотримуватися постів.

                            Вашими помічниками на професійній і домашній кухні стануть книги:

 

Шпаковська, Т. Л. Українська стародавня кухня: довідник. - К.:   Спалах   ЛТД, 1993.- 238 с.

Народна кухня — велика спадщина українського народу, яку не слід   нам   забувати. Довідник знайомить читача з секретами приготування   перших страв,   закусок, випічок, напоїв. Дано рецепти і корисні поради.   Книга має такі розділи:   «Закуски та холодні страви», «Перші страви»,   «Другі страви», «Солодкі страви»,   «Домашні заготівлі», «Прянощі»,   «Напої», «Сервірування стола». Розрахована на   масового читача.

                      

Цвєк, Дарія. Святковий стіл. –К.:  АртЕк, 2001.- 224 с.

Книжка відомої кулінарної майстрині Дарії Цвєк покликана відновити   й   зберегти багаті традиції української кухні, стати добрим порадником і   помічником   кожної господині. Різноманітні святкові меню, запропоновані у   книзі, містять       рецепти закусок, перших і других страв, печива, десертів,   напоїв.

Сподіваємося, що вони прийдуться вам до смаку.

Безусенко, Л.М. Українська національна кухня. -Донецьк:   Сталкер, 2002. -288 с. -(Кулінарія).

Українська національна кухня — книга кулінарних рецептів для   широкого кола читачів. У книжці наведено велику кількість рецептів   традиційних і оригінальних страв української національної кухні з описом   сучасних раціональних способів їх готування.

         Кожна господарка зможе збагатити харчовий раціон своєї родини,   готуючи перші гарячі й холодні страви, м'ясні та рибні закуски, борошняні   вироби та інші страви, поживні й смачні, серед яких багато вже забутих і   напівзабутих.

 

 

 

Українська смакота: кращі рецепти традиційної української   кухні/ Уклад. Євгенія Федієнко, Віталій Федієнко . - Харків: Школа,   2011. -576 с.

Ця книга є практичним порадником для всіх небайдужих до   української кухні. Зі звичайних продуктів з ринку чи городу готуються   звичні для української душі страви, перевірені багатовіковим національним   досвідом та адаптовані до "кухонних" можливостей сучасних господинь   домашнього вогнища. Але яка ж смакота виходить! Надзвичайна,   Божественна, Українська…

Для широкого кола користувачів.

Фест файна ґаздиня / упорядкув. О. Білінської, Н. Кравченко. - К.:  Обереги, 1993. - 224 с.

«Фест файна ґаздиня» - колоритний галицький вислів, що   характеризує дуже гарну, кмітливу, вправну господиню, яка знає і вміє   застосовувати секрети різних національних традицій раціонального і   здорового способу ведення домашнього господарства та рецепти страв і   заготовок продуктів про запас. Тисячі унікальних порад, що містяться у   цьому своєрідному дайджесті, зроблять кожну жінку фест файною ґаздинею,   а сам оригінальний вислів збагатить наше знання рідної мови.

Цвєк, Д. На добрий вечір. Святкові рецепти / Д. Цвєк. - Івано-   Франківськ : Галичина, 1993. - 112 с.

Книжка Дарії Цвєк покликана зберегти багаті українські традиції,   оскільки без них немає майбутнього.

Автор — відома кулінарна майстриня.

Абельмас, Н.В.Українська кухня: улюблені страви на святковому   столі. – Донецьк:  БАО, 2007.- 415 с.

Різноманітно, ситно, надзвичайно смачно... Так говорять, коли мова   заходить про українську кухню.

За століття свого існування українські кулінари створили безліч   оригінальних рецептів, за якими й сьогодні можна легко приготувати   повсякденні, обрядові і святкові страви.

У цій книзі читач знайде найбільш повне зібрання рецептів святкових   українських страв.

       Костюкевич, Олена.  Їжа. Італійське щастя. - Харків: Фоліо, 2015. – 546 с.

       Книжка зацікавить як давніх шанувальників Італії, так і тих, хто лише   мріє про подорож цією країною. Завдяки авторці, перекладачці Олені   Костюкевич, читач мандрує різними регіонами Апеннінського півострову,   дізнається про звичаї, історію та культуру італійців і, звісно ж, знайомиться     зі стравами, характерними для кожної місцини. Ви почнете відрізняти   сицилійську та венеціанську кухні, зрозумієте, якою має бути справжня піца,   та навчитесь визначати різновиди паст. Утім, той, хто сподівається побачити   добірку банальних кулінарних рецептів, буде розчарований. Бо ця книжка -   набагато більше, ніж інструкція з приготування італійських страв. Це   справжній культурно-гастрономічний путівник по Італії.

Лебовіц, Девід. Солодке життя в Парижі : пер. з англ. / Девід   Лебовіц; пер. Олена Голуб; гол. ред. О. С. Кандиба. – Харків : Віват,   2019.– 318 с.

Неймовірна кулінарна подорож французькою столицею разом із   всесвітньо відомим кондитером! Девід Лебовіц доводить, що Франція — це   справді інший світ, де своєрідним є все: від правил поведінки до   особливостей чоловічого взуття, — і про це автор пише з притаманним йому   надзвичайним гумором. Пориньте в дивовижну атмосферу Парижа,   приготувавши страву принаймні за одним із понад п’ятдесяти оригінальних   рецептів відомого кухаря!

Цвек, Д. Я. Домашнє печиво / Д. Я. Цвек. – Львів : Каменяр, 1989. – 136с.

Найсолодші спогади завжди родом з дитинства, а кожна мама, принаймні час від часу, хоче почастувати своїх дітей (незалежно від їхнього віку) чимось абсолютно ексклюзивним – створеним власними руками за якимось незвичайним рецептом. Ця книга буде добрим порадником у такій справі.

У трьох розділах книги – «Печиво», «Солодкі страви» та «Домашні заготівлі» – подано понад п’ятсот рецептів, у яких вказано набір продуктів і опис технологічного процесу приготування виробів з різних видів тіста, а також кремів, начинок, помадок, які використовують для оздоблення тортів, тістечок, баб, пирогів, рулетів, медівників, коржиків, бабок, кексів, мазурків, пудингів та різноманітних дрібних ласощів.

Читання і відвідування бібліотеки - це завжди чудовий настрій, нові знання і цікаві зустрічі! Ласкаво просимо!

                                                                                                                        Підготували Ірина Мащенко та Вікторія Фіалковська, бібліотекарі читальної зали

Переглядів: 247 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки