2024, П`ятниця, 26.04.2024, 20:14


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2014 » Січень » 15 » Моя Україна - земля Кобзаря
13:09
Моя Україна - земля Кобзаря

З метою гідного відзначення у 2014 році 200-річного ювілею видатного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка, підтримки заходів із вивчення і популяризації спадщини Великого Кобзаря в Україні та за її межами УКАЗОМ від 11.04.2012 року  за № 257  ПРЕЗИДЕНТ України Віктор Янукович постановив оголосити в Україні 2014 рік – Роком Тараса Шевченка.

Слід також пам’ятати ще про одну важливу дату  кожного українця - 22 травня 2014 року - 150-річчя перепоховання Тараса Григоровича Шевченка.

З 13 по 19 січня місяця проходить Тиждень вшанування Великого Кобзаря.

Щодо відзначення Року Тараса Шевченка України в центральній міській ім.М.Островського заплановано ряд заходів. Цей тиждень був відкритий презентацією книжкової виставки під назвою «Моя Україна – земля Кобзаря». На цю презентацію до бібліотеки завітали представники місцевої влади. Зокрема, Олена Володимирівна Медяник, заступник міського голови м.Марганця, дуже зацікавилася представленими на виставці документами та висловила бібліотекарям подяку за підготовку цікавої і змістовної виставки.

   

Виставка має такі розділи:

Україна на шляху перетворень;

Творці історії України;

Права людини – основа європейських цінностей;

Українська – мова єднання;

Петриківка – культурна спадщина ЮНЕСКО;

Шевченко Т.Г. - духовна вершина України;

Велич Тарасового слова;

Сердечні пристрасті Кобзаря;

Мистецька спадщина Шевченка–художника;

Нетлінні скарби Шевченківського Всесвіту.

Книги з фонду бібліотеки ім.М.Островського розкривають Тараса Шевченка, як багатогранну непересічну особистість, а також значення його творчості для нашої країни.

Для виставки відібрані найкращі, найновіші, найцінніші видання з  даної теми. Окрім книг, представлені періодичні видання та електронні носії інформації.

Творчість Тараса Шевченка справила вплив на багато сторін розвитку української держави. Зокрема, в нашій країні заснована Національна премія України імені Тараса Шевченка – найвища відзнака за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні. Освячена іменем Великого Кобзаря, ця творча нагорода має високий авторитет в Україні і в усьому світі. Енциклопедичний довідник «Шевченківські лауреати 1962-2012» пропонує читачам ознайомитися із лауреатами цієї премії. Лауреатами національної премії ім. Тараса Шевченка 2013 року стали письменник Леонід Горлач, режисер-постановник Дмитро Богомазов і художник Петро Печорний.

Про невідомі раніше факти з біографії Тараса Григоровича, його спогади, спогади його друзів можна прочитати у книзі «Т.Шевченко. Невідомі сторінки життя». Книга насичена малюнками поета та уривками із віршів.

Шевченків «Кобзар»... Це Біблія українського народу, якій судилося бути безсмертною, бо сам народ визнав її своєю книгою. Народ, який має такого поета, як Шевченко, і таку вічну   книгу, як «Кобзар»,- безсмертний.

Про подорож Тараса Шевченка Придніпров’єм цікаво розказується у книзі «Шевченкіана Придніпров’я. До уваги читачів є офіційна карта Катеринославської губернії, на якій зроблені позначки шляху, яким їхав Т.Г.Шевченко, та місця, де зупинявся і малював краєвиди під час подорожі 1845 року. Читаючи книгу – ми йдемо Тарасовими стежками! Ця книга користується неабияким попитом в нашій бібліотеці. Місцеві поети, (зокрема А.О.Антоненко), художники, вчителі історії використовують достовірні факти з цієї книги про перебування Шевченка на Придніпров’ї у своїй роботі.

Більшість біографів  - шевченкознавців основну увагу приділяють творчості поета. Ми забуваємо, що для поета любов була могутнім і світлим стимулом до життя та творчості.

Будучи емоційною і чутливою натурою, Шевченко, як і кожен поет, закохувався часто. Однак лиха недоля переслідувала його все життя, не даючи йому щастя в шлюбі з дружиною, про яку мріяв, особливо в останні роки життя.

У науково-популярній книзі «Тарасові музи» розповідається про жіноцтво, яке оточувало Тараса Шевченка, його сердечні почуття, його музи, що надихали великого поета, художника на створення геніальних поезій і невмирущих полотен, про музу всього його життя, якою була для нього Україна.

Як відомо, Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. За своє недовге життя він створив багато геніальних творів образотворчого мистецтва. На виставці в ЦМБ ім.М.Островського представлені документи, що сприяють розкриттю Тараса Шевченка як майстерного художника.

Звичайно, на виставці читачі зможуть знайти збірки його поетичних творів. А посилання, подані до кожної рубрики на виставці, зорієнтують читача у подальшому його пошуку додаткової інформації щодо життя та творчості Великого Кобзаря.

 

Збулися пророчі слова Тарасового «Заповіту»:

І мене в сім’ї великій,

В сім’ї вольній, новій

Не забудьте пом’янути

Незлим, тихим словом!

І, дійсно, все йде, все минає... Та залишається пам’ять, добра слава про Великого Кобзаря, який весь свій талант присвятив служінню народові.

Запрошуємо жителів та гостей міста до бібліотеки ім.М.Островського ознайомитися з виставкою «Моя Україна – земля Кобзаря», а також на літературну годину «Моя любов – мій добрий ангел» про любов в житті Тараса Шевченка, який відбудеться в читальному залі ЦМБ ім.М.Островського 16 січня у четвер о 10 ранку.

Переглядів: 818 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки