2024, П`ятниця, 26.04.2024, 22:25


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Лютий » 21 » Мовознавчий етюд до Міжнародного дня рідної мови
12:02
Мовознавчий етюд до Міжнародного дня рідної мови

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови.

З нагоди цього дня в Марганецькій центральній міській бібліотеці відбувся мовознавчий етюд "ВІДКРИЙ, О РІДНА МОЯ МОВО,СВОЇ СКАРБНИЦІ ЗОЛОТІ!"

Цей день був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. 

Історія дня, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році, цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову.

Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Таким повідомленням захід розпочала його ведуча, бібліотекарка ЦМБ Вікторія Жданова. Потім вона разом з присутніми учнями ЗОШ №11 провела мовознавчі ігри на знання української мови. Учням потрібно було перекласти словосполучення, знайти правильні відповіді на питання, дібрати синоніми до фразеологізмів, антоніми до слів, утворити нові слова з поданих, а також між раундами присутні слухали відомі українські пісні та мали вказати назву та виконавця.

Провідний бібліограф ЦБС Ольга Забенько підготувала до заходу слайд-презентацію та відеоуривки. Найбільше присутніх зацікавив відеоролик про цікаві факти щодо української мови.

Варто нагадати, що згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

З точки зору лексики найближчою до української мови є білоруська (84% спільної лексики), потім польська (70%), словацька (68%), і лише на четвертому місці — російська (62%). Якщо ж говорити про фонетичні та граматичні риси, то найбільше спільних рис в української з верхньолужицькою та білоруською (29 спільних рис), нижньолужицькою (27 рис), чеською та словацькою (23). З російською мовою таких спільних рис лише 11. 

В Україні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. В цей в бібліотеці також проводяться заходи.

До Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі ЦМБ оформили книжкову виставку "Рідна мова - вічне джерело наснаги".

Підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Фото - Вікторія Фіалковська, бібліотекар ЦМБ.

Переглядів: 571 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ми на карті
Відзнаки