2024, Середа, 24.04.2024, 18:22


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2018 » Жовтень » 13 » Надання органами місцевого самоврядування безоплатної первинної правової допомоги
13:02
Надання органами місцевого самоврядування безоплатної первинної правової допомоги

  Відповідно до статті 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. Відтак ЗУ «Про безоплатну правову» визначає, що органи місцевого самоврядування (далі-ОМС) мають право надавати безоплатну первинну правову допомогу. Безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Безоплатна первинна правова допомога надається кожній особі, тобто громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, які перебувають під юрисдикцією України.

 Особи мають право звернутися до ОМС письмово у виді звернення, а також особисто прийти та проконсультуватися.

Результат пошуку зображень за запитом "письмове звернення"

  Як надіслати звернення? Звернення про надання одного з видів вищезазначених правових послуг надсилаються письмово, особами які досягли повноліття до ОМС відповідно до їх компетенції. Якщо це діти, то звернення надсилається через законного представника. Особи, які визнані судом недієздатними, або дієздатність обмежена судом, звернення надсилаються або подаються їх опікунами та піклувальниками.

  У разі письмового звернення до ОМС з питань що віднесені до їх повноважень, виконавці зобов’язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження. Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, така правова допомога надається не пізніше п’ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення.

Результат пошуку зображень за запитом "календар"

  ОМС забороняється встановлювати плату за надання правових послуг та за видачу особам бланків заяв, звернень, запитів, довідок, інших документів, подання яких передбачено законодавством для реалізації прав і свобод людини і громадянина.

 Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції ОМС, до якого надійшло звернення особи, такий орган протягом п’яти календарних днів повинен надіслати це звернення до відповідного органу та повідомити про це особу, яка подала звернення.

 Звернення, що не стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян.

 Відповідно до статті 581 ЗУ «Про місцеве самоврядування» в повноваження ОМС входить надання безоплатної первинної правової допомоги шляхом забезпечення особистого прийому.

 ОМС зобов’язані проводити особистий прийом осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги, з питань, що належать до компетенції відповідного органу ОМС.

 Прийом осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги, проводиться постійно в установлені дні та години. Графік прийому осіб повинен бути доведений до їх відома шляхом розміщення в загальнодоступному місці.

 Необхідно зазначити, якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної правової допомоги, або під час особистого прийому буде встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, то ОМС повинен роз’яснити особі або її законному представникові  порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Результат пошуку зображень за запитом "правова допомога"

 Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад взаємодіють з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надають їм сприяння в межах своїх повноважень.

 За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Марганецьке бюро правової допомоги, вул. О. Кошового, 2 м. Марганець, тел.: (0566) 5-10-06

Покровське бюро правової допомоги, вул. Героїв України. 13 м. Покров тел.:(05667) 6-65-08

Томаківське бюро правової допомоги, вул. Лесі Українки, 41 смт. Томаківка тел.:(05668) 3-14-22

 

Переглядів: 420 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ми на карті
Відзнаки