2024, П`ятниця, 26.04.2024, 16:03


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Травень » 28 » Нова книга в бібліотеці – нарис «Край козацької звитяги і надії»
15:13
Нова книга в бібліотеці – нарис «Край козацької звитяги і надії»

В Марганецькій центральній міській бібліотеці з’явилася нова книга – це історичний нарис «Край козацької звитяги і надії». Її подарували бібліотеці Олександр Рубан та Микола Боровик.

Рубан Олександр. Край козацької звитяги і надії: нарис/ Олександр Рубан, Наталія Скрипченко; художник Микола Боровик. – Львів БОНА, 2021. – 80с., іл.

Автор книги – Олександр Федорович Рубан, ініціатор та засновник історичного музею в Добронадіївській школі, вчитель-методист, автор двох поетичних збірок, краєзнавець та дослідник історичного минулого регіону сіл Іллінка (Грушівка), Добра Надія (Яковлєво), Новокиївка (Царська милість), один з ініціаторів проведення щорічного міжрегіонального етнофестивалю обрядів і оберегів «Пасіка Сірка», нагороджений в 2018 році відзнакою Дніпропетровської обласної ради – нагрудним знаком «За розвиток духовності». В написанні та виданні книги взяла участь Наталія Миколаївна Скрипченко, голова Томаківської районної ради, кандидат наук з державного управління, організатор щорічного міжрегіонального етнофестивалю обрядів і оберегів «Пасіка Сірка». Матеріали книги проілюстровані картинами Миколи Івановича Боровика, відомого художника, члена Національної спілки художників України, нагородженого в 2018 році відзнакою Дніпропетровської обласної ради – нагрудним знаком «За розвиток духовності».

Головна  цінність книги в тому, що нарешті в одному виданні зібрано всю інформацію стосовно козацького героїчного минулого наших земель, починаючи від запорозького козацтва та до сучасних зберігачів традицій та культури, яких об’єднує та популяризує щорічний міжрегіональний етнофестиваль обрядів та оберегів «Пасіка Сірка». Сам автор книги Олександр Рубан зазначає, що ця книга адресована, в першу чергу, місцевим жителям сіл Іллінка, Добра Надія, Новокиївка, які мають знати свою історію, гордитися нею і дбати про її продовження. Адже живучи на територіях, де колись розгортали свою діяльність славетні запорозькі козаки, де був легендарний непереможний кошовий отаман Іван Сірко, що тримав кілька десятиліть в страху турків і татарів, де знаходився унікальний природний масив річкових плавнів Великий Луг Запорозький, варто вивчати і досліджувати історичне минуле наших пращурів, черпати енергію натхнення зі своїх історичних коренів, відроджувати багату культуру та природу нашої місцевості, та, можливо, представити свою національну ідентичність на світовій культурно-історичній арені.

В перших розділах книги, використовуючи дослідження науковців, розглядається феномен запорозького козацтва, зокрема, започаткування та функціонування знаменитої Томаківської Січі, стосовно першості якої і досі ведуться наукові дискусії, бо до сьогодні поширений стереотип про існування січі на Хортиці. 

Багата природа села Грушівки, пишна рослинність та незчисленність тваринного світу і птахів, затишок дерев та кущів, біорізноманіття річок та озер приваблювали сюди козаків на відпочинок, тут вони облаштовували свої зимівники. Саме у  селі Грушівка облюбував місця під свій зимівник і найвідоміший кошовий отаман Війська Запорозького низового Іван Сірко. За його ініціативи на цій території була облаштована капличка, де пізніше була побудована церква св. Архистратига Михаїла, яка, на жаль, не збереглася до наших часів. Безліч легенд щодо Івана Сірка та козаків і досі живе в народній пам’яті мешканців цього села. В розділі про історію розвитку бджільництва в селі Грушівка подано автентичні авторські свідчення про унікальне пасічникування в цій місцевості. То й недарма міжрегіональний етнофестиваль обрядів і оберегів «Пасіка Сірка» започаткований саме на цій території. Цей масштабний феєричний захід, що проводився вже двічі, прогримів на всю Україну та отримав європейську відзнаку EFFE у м. Брюссель. Ініціаторами його започаткування були Олександр Рубан та Микола Боровик. Відбувся він завдяки наполегливості, ентузіазму і працьовитості голови Томаківської районної ради Наталії Скрипченко. Дух славетної козацької епохи об’єднав сучасних продовжувачів козацьких традицій, продемонстрував неповторність та розмаїття української культури. Це значний крок на шляху популяризації та розвитку української національної самобутності та ідентичності, утвердженні відчуття приналежності до могутнього джерела енергії української духовності, культури та історії.

Потенціал цієї місцевості має всі передумови для створення історико-краєзнавчого комплексу «Спадщина Великого Лугу». Про перспективи розвитку цього напрямку також ви дізнаєтесь в цій книзі.

Тексти книги прикрасили репродукції неймовірних картин Миколи Боровика. Микола Іванович – виходець із села Грушівка, тому цей край для нього по-особливому цінний та привабливий. Він щиро переймається збереженням та популяризацією історію свого краю. І тому, як справжній геній пензля, з усією майстерністю переніс всю свою любов, вболівання та сподівання на полотно.

На сьогодні нарис «Край козацької звитяги і надії» - це єдине друковане видання, в якому зібрано авторитетні відомості про непересічне історичне минуле місцевості козацького села Грушівка Марганецької територіальної громади, а також накреслені плани щодо відродження славної історії Великого Лугу, його духовних скарбниць, в тому числі і через підтримку щорічного етнофестивалю «Пасіка Сірка».

Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС

Переглядів: 349 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки