2024, Субота, 27.04.2024, 00:43


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Лютий » 3 » Нова виставка у бібліотеці
11:39
Нова виставка у бібліотеці

З приходом останнього місяця зими в Центральній міській бібліотеці з’явилася незвичайна виставка оберегів та ляльок, виготовлених із клаптиків тканини. Експонати для оформлення виставки надала нам завідувачка Добронадіївським клубом – талановита та цікава людина – Тимощук Інна Борисівна.

Інна Борисівна вже багато років працює у сфері культури, але лиш недавно серйозно захопилася виготовленням унікального старовинних речей: оберегів та іграшок, які не залишать байдужими як дітей так і дорослих. В ляльках мотанках, як їх називають, поєднались явища минулого і сучасного, народні традиції та здобутки професійної творчості.

Інна Борисівна розповідає, що її ляльки виготовленні методом намотування та прив’язування тканини без застосування голки. Вони відомі, як вузлові.

Перші вузликові ляльки (аналоги ляльок-мотанок), зявилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя та надії на краще, а також сильний сакральний предмет. Мотанки давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

У роботах нашої майстрині просліджується гарне етнографічне вбрання, яке зроблене з натурального матеріалу, та є зменшеною копією етнографічного регіону.

Мотанки відрізняються від звичайних ляльок «пустим» обличчям. Наші предки вірили, що саме через обличчя до ляльки можна прив’язати душу людини або зурочити когось недобрим оком. Обличчя позначають навхрест перетягнутими чорними або кольоровими нитками. Часто нитки переплетені так, що утворюють квадрат або ромб.

На сучасному етапі народні майстрині за матеріалами, зібраними українськими дослідниками народної ляльки, відтворюють зразки старих ляльок, створюють авторські ляльки, використовуючи образи народних.

 

Запрошуємо мешканців та гостей міста відвідати нашу виставку та зарядитися енергією, яку вона випромінює.

    

     

Світлана Рубан

виставку оформила Олена Рак

 

Переглядів: 325 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Ми на карті
Відзнаки