2024, Субота, 20.04.2024, 01:06


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Березень » 5 » Нові книги: історична література
09:45
Нові книги: історична література

Шановні читачі! Пропонуємо ознайомитися з новими книжковими надходженнями до бібліотеки.

Плохій, Сергій. Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності [Текст] = The gates of Europe. А history of Ukraine / С. Плохій. - 2-е вид. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 493, [2] с. : іл., карти.

Автор книги Сергій Плохій — професор Гарвардського університету, один з провідних спеціалістів світу з історії України та Східної Європи.

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них – і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.

Сорока, Юрій Володимирович. 100 важливих подій історії України [Текст] / Ю. В. Сорока. - Харків : Фоліо, 2019. - 205 с. : кол. іл., іл., фот. кол. - (Справжня історія). 

Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі.

Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.

Ми намагалися зосередитися на позитивних подіях української історії, умовно кажучи, на перемогах. Досить довго експлуатувався образ нашої країни як безпорадної жертви, яка постійно страждає, співає сумних пісень і не здатна протистояти зовнішньому тиску. Але заглиблення в реальну історію України доводить, що це не так. Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних розвідок. Відчайдушні герої, незламні воїни, талановиті творці, видатні політичні діячі, геніальні філософи та науковці — ось хто творив історію нашої країни. І, звичайно, треба, щоб про них та їхні досягнення дізналось якомога більше наших громадян. Ця книга є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє

Шаповал, Юрій Іванович. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події [Текст] / Ю. І. Шаповал. - Київ : Парламентське вид-во, 2019. - 399, [1] с. : іл.

Книга "Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги. Юрій Шаповал винайшов своєрідний, дотепний спосіб оживити історію, зробити її фактом нашого повсякдення, прив’язати до свого життєвого досвіду кожного слухача (а тепер і читача), надати їй особливої приватності. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією.

Кучерук, Олександр Сергійович. Пам’ятники від слова пам’ять [Текст] : історичні розвідки / О. С. Кучерук. - Київ : Парламентське вид-во, 2019. - 375 с. : іл., портр. - ISBN 978-966-922-142-1.

У книзі Олександра Кучерука "Пам’ятники від слова пам’ять. Історична розвідка" під спільною обкладинкою зібрано історії окремих пам’ятників і пам’ятних місць столиці України міста Києва. Дослідження ґрунтується на розвідках апробованих у формі статей у фаховій періодиці. Текст широко ілюструється планами, фотографіями, як відомим, так і нещодавно виявленими.

Українська революція 1917–1921 років в ілюстраціях [Текст] / авт.-упоряд. О. С. Кучерук. - Київ : Парламентське видавництво, 2019. - 199 с. : іл. - ISBN 978-966-922-143-8.

У виданні зібрано ілюстрації, які відтворюють розвиток і події Української революції 1917–1921 років, історію УНР доби Центральної Ради і Директорії, важливі миті життя Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки. До кожної фотографії подано тексти з тогочасної преси, документів, спогадів.  Пропонована книга є гарним путівником по історії державотворення і боротьби за самостійну, соборну, демократичну державу українського народу.

Кралюк, Петро Михайлович. Петро Конашевич-Сагайдачний – творець української нації? [Текст] : историческая литература / П. М. Кралюк ; худож.-оформл. О. А. Гугалова-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2019. - 170, [3] с. : іл. - (Великий науковий проект). - ISBN 978-966-03-8667-9. 

Нова книга Петра Кралюка присвячена видатному полководцю, гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному. Автор приділяє увагу творенню образу цього персонажа як у історичній, так і художній літературі. Розглянуто його діяльність у контексті історичних подій на початку XVII ст. Провідною є думка, що Петро Конашевич-Сагайдачний часто опинявся в «точках біфуркації» і від його дій залежав подальший розвиток українських земель, зокрема це стосується чорноморських походів гетьмана, походу на Московію, а також участі в Хотинській битві. У цьому сенсі Петро Конашевич-Сагайдачний визначив низку векторів становлення новочасної української нації.

Голод 1946–1947 рр. в Україні: колективна пам’ять [Текст] : збірник свідчень очевидців, спогадів-переказів їхніх рідних, меморіально-публіцистичних статей / НАН України. Ін-т історії України, Асоц. дослідників голодоморів в Україні, Дослідна фундація ім. О. Ольжича ; упоряд. В. І. Марочко. - Київ : Мельник М. Ю., 2019. - 1174, [1] с. - ISBN 978-966-97914-0-5.

Такої книжки в Україні ще не було... Майже 1200-сторінковий том «Голод 1946—1947 рр. в Україні. Колективна пам’ять» є результатом копіткої, тривалої праці та спільних зусиль фахівців Інституту історії України НАН України, Асоціації дослідників Голодоморів в Україні та Дослідної фундації ім. О.Ольжича (США). Це — перше в нашій країні археографічно-меморіальне видання, яке безпосередньо відтворює причини, обставини та соціально-демографічні наслідки повоєнного голоду 1946—1947 рр. в Україні. 

Структура збірника включає археографічно-оглядову передмову доктора історичних наук, професора Василя Марочка (упорядник та науковий редактор тому), ще дві статті його ж авторства — «Голодомори в Україні: порівняльний соціально-антропологічний дискурс» та «Олександра Веселова: свідок і дослідник повоєнного голоду» (про виняткову людину, яка віддала всі сили й присвятила своє життя вивченню цих страшних сторінок нашої історії), а також роздуми очевидця голодного лихоліття, журналіста й громадського діяча Андрія Бондарчука «Повоєнний голод: непокаране зло і забуте милосердя» — про те, як жителі Західної України, зокрема Волині, рятували потерпілих від голоду. Книжка випущена у світ видавцем Марком Мельником, який є власником виключних прав на неї.

Доктор історичних наук Василь Марочко у передмові до видання зазначає, що основний корпус тому становлять «спогади жертв та очевидців голоду 1946—1947 рр. (селян, військових, службовців, дорослих і дітей), авторизовані перекази почутого від близьких і рідних, інтерв’ю у формі запитальника, публіцистичні статті окремих дослідників та журналістів, написані на основі бесіди з живими свідками, поетичні рефлексії наших молодих сучасників. Це є перше в українській історіографії поєднання «усної історії» та комеморативної публіцистики. Археографічну складову, яку ми звикли ототожнювати лише з класичними архівними документами, становлять спогади безпосередніх носіїв історичної інформації про голод, його причини, обставини та наслідки».

Історія української православної церкви [Текст] / Д. Гордієнко [та ін.] ; НАН України. Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського. - Харків : Фоліо, 2019. - 244, [3] с. : портр., іл., 2 вкл. л. кол. іл. - (Великий науковий проект, ISSN 978-966-03-8087-5). - ISBN 978-966-03-8662-4.

У виданні подається історія Української Православної Церкви з часів напівлегендарної проповіді апостола Андрія Первозваного на берегах Чорного моря й Дніпра та хрещення Київської Руси князем Володимиром Великим до сьогодення, коли вирішилося важливе для духовності нашого народу питання про незалежну Українську Церкву.
Автори книги, українські історики й богослови, використовуючи історичні та церковні документи різних часів, доводять правомірність надання Томосу Українській Православній Церкві Вселенською (Константинопольською) Патріархією, яка є Церков’ю-Матір’ю Української Церкви.

Особлива увага приділяється ролі Церкви у боротьбі за державну незалежність України, а також розповідається про видатних діячів Української Церкви, які зробили неоціненний внесок у розвиток самосвідомості українців.
Книга допоможе широким колам читачів краще орієнтуватися у доволі складних для сучасної людини питаннях церковного життя.

Всі ці книги запитуйте в читальному залі Марганецької центральної міської бібліотеки!

Переглядів: 390 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки