2024, Субота, 20.04.2024, 07:42


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Липень » 8 » Нові книги про видатних особистостей України
12:21
Нові книги про видатних особистостей України

Шановні читачі! Пропонуємо звернути увагу на нові надходження до Марганецької центральної міської бібліотеки про видатних людей України.

Скицька, Уляна. #НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ [Текст] / У. Скицька. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 315, 1 с. : ил., фот.

«#НАШІ на карті світу» — це 80 історій про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка журналістки Уляни Скицької — про #НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Серед героїв книжки є добре знані Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Примаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно».

Чухліб, Тарас. Магнат, Козак і Гайдамака. Боротьба за владу Русі-України з Короною Польською (1569–1769 рр.) [Текст] / Т. Чухліб ; відп. ред. В. А. Смолій ; НАН України. Ін-т історії України, Гетьманський фонд ім. Петра Дорошенка, Ін-т Козацтва ім. Степана Бендери. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2018. - 253, [1] с. - (Міжнародна історія України). 

У книзі розкривається проблема боротьби за владу Русі-України та Корони Польської від Люблінської унії 1568 р. до Коліївщини 1768–1769 рр. Висвітлюються владні повноваження центральних, земських (місцевих), гродських (міських), військових та двірських інституцій Корони Польської; державна служба Війська Запорозького; взаємовідносини між шляхетськими і козацькими органами влади за доби Українського гетьманату; «Cтолітня війна» магнатів з гайдамаками на Правобережній Україні у XVIII столітті.Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів гуманітарних факультетів, усіх, хто цікавиться історією України, Польщі та Східної Європи.

Таїрова-Яковлева, Тетяна Геннадіївна. Гетьмани України [Текст] : історії про славу, трагедії та мужність / Т. Г. Таїрова-Яковлева ; пер. з рос. Н. Єгоровець. - Вид. 2-е. - Київ : КЛІО, 2019. - 422, [1] с. : іл.

У книзі представлені одинадцять біографій гетьманів, які були військовими і політичними лідерами України XVII-XVIII ст. Ознайомлюючись з їх долею, читач зможе відкрити для себе маловідомі та забуті сторінки української історії. Слава і трагедія, мужність і віроломство, видатний талант і заступництво фортуни дивним чином сплелися в житті цих людей. Вони були дуже різними, і кожному з них довелося залишити свій слід в історії Українського гетьманства. Згадуючи про них, ми краще розуміємо той складний, суперечливий, але героїчний час, оповитий ореолом романтики. Книга адресована науковцям, викладачам, студентам, а також усім, хто цікавиться історією України.

Горобець, Віктор. Гетьман Брюховецький. Життя у славі, владі та ганьбі [Текст] : биография (автобиография) / В. Горобець ; НАН України. Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - Київ : Парламентське вид-во, 2019. - 432, 4 с. : іл., карт., фот. - (Політичні портрети). 

Книга Віктора Горобця "Гетьман Брюховецький. Життя у славі, владі та ганьбі" розповідає про одного з найбільш суперечливих персонажів козацької історії - Гетьмана Лівобережжя України в 1663-1668 роках Івана Брюховецького. Життя яскравого представника доби так званої Руїни, його політичну, військову і дипломатичну діяльність репрезентовано на широкому історичному тлі, у контексті хитросплетеної взаємодії різноманітних чинників і впливів - внутрішніх, зовнішніх, об’єктивних, суб’єктивних, закономірних і алогічних. Звертаючи увагу на незаперечні здобутки, так і очевидні втрати й помилки реґіментаря, наголос робиться не на їхньому засудженні чи виправданні, а намаганні зрозуміти причини такого становища та його впливу на перспективи Козацької держави. Видання адресується науковцям, викладачам, студентам історичних факультетів, усім, хто цікавиться історією України.

Мицик, Юрій. Іван Сірко [Текст] / Ю. Мицик. - Київ : КЛІО, 2019. - 157, [1] с. 

Дослідження постаті легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка (1605(?)–1680), видатного боротьбиста проти іноземних загарбників, слава про якого ширилася далеко за межі України, замовчували, фальсифікували, забороняли і за царських, і за вождівських часів. У цьому виданні автор, спираючись на широке коло джерел, знайдених протягом понад 30 років в архівах України, Росії, Польщі, Німеччини, наукові праці та статті інших істориків, намагається заповнити лакуну в українській історіографії, змальовуючи якомога повніше життя й діяльність Івана Сірка. Книга розрахована на науковців, політиків, викладачів і студентів, а також усіх, хто цікавиться історією України.

Литвин, Сергій. Симон Петлюра у боротьбі за самостійну Україну [Текст] / С. Литвин. - Київ : Смолоскип, 2018. - 675, [3] с. : іл.

Перед вами – комплексне дослідження життя і діяльності Голови Директорії і Головного Отамана військ Української Народної Республіки – Симона Петлюри.

Значний масив історичної літератури, мемуаристики, періодичних видань та раніше невідомих архівних матеріалів, залучений до цієї розвідки, дав змогу авторові ширше і повніше за попередніх дослідників представити максимально об’єктивні і підтверджені часом оцінки особистості С. Петлюри, яскравіше висвітлити його постать на тлі національно-визвольної боротьби українського народу 1917–1921 рр.

Усвідомлюючи, що постать С. Петлюри й дотепер залишається контроверсійною в історіографії та у сприйнятті суспільства, автор поставив собі за мету спростуватичисленні міфи та стереотипи і донести сучасникам і майбутнім поколінням правдиві свідчення. Полемічний характер викладу різних, часто суперечливих, поглядів на діяльність С. Петлюри робить це видання ціннішим, а висновки – переконливішими.

У книжці наведено багато цікавих фактів про тогочасні відносини України з Росією, Польщею, країнами Антанти, і схожості історичних паралелей із сьогоденням доводиться лише дивуватися.

Кучерук, Олександр Сергійович. Петро Могила [Текст] : дослідження та спостереження / О. С. Кучерук. - Київ : Парламентське видавництво, 2019. - 165, [2] с. : іл. - (Славетні постаті України). 

Видання відомого історика Олександра Кучерука "Петро Могила. Дослідження та спостереження" відкриває нову серію видань Парламентського видавництва "Славетні постаті України" ідея якої виникла в процесі роботи над серією "Політичні портрети". 
   Духовний та історичний простір України прикрашений гроном постатей, що залишили неминучий слід. Серед них монументальна та багатогранна постать Київського митрополита Петра Могили. Зроблене ним, починаючи від відновлення церковної структури української православної церкви до видання книг, від реалізації освітніх проектів до інтелектуальних злетів, стало сутнісною складовою частиною української нації, мало вплив на загальноправославну та європейську культуру.
 У книзі Олександр Кучерук висвітлює окремі питання могилознавства, зокрема проблеми використання Петром Могилою герба, заходи зі створення ним на підставі тогочасної європейської практики Лаврської школи, історію поховання князя Володимира Святого в Десятинній церкві та віднайдення його мощей митрополитом П. Могилою. Автор здійснює аналіз заповіту Петра Могили. Також у книзі вміщено низку маловідомих ілюстрацій.
   Розраховано на всіх хто цікавиться життям та діяльністю Петра Могили зокрема та історією України взагалі.

Маринович, Мирослав Франкович. Митрополит Андрей Шептицький і принцип "позитивної суми" [Текст] / Мирослав Маринович ; [передм. Адріана Сливоцького]. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 244, [2] с. : мал., фот.

Книга містить ґрунтовний аналіз проповідницької спадщини Митро­полита Андрея Шептицького з точки зору її відповідності (чи невідповідності) методологічному принципу, що в нинішній час отримав назву «позитивної суми», або «win-win». Генезу цього способу думання Митрополит виводив із богослов’я, а приклади його застосування самим Митрополитом автор знаходить у посланнях Кир Андрея у сфері економічних стосунків, національних взаємин, державного будівництва, міжконфесійних та міжрелігійних відносин. Цю наукову розвідку автор доповнив своїм власним баченням того, яку роль принцип «позитивної суми» та формули Митрополита Андрея можуть відіграти в найближчому майбутньому України та світу.

Киричук, Олександра Степанівна. Кардинал Сліпий [Текст] / Олександра Киричук. - Харків : Фоліо, 2019. - 123, [6] с. : фот. - (Знамениті українці). - Бібліогр.: с. 121-[124]. 

Ім’я Йосифа Сліпого (справжнє прізвище Коберницький-Дичковський) відоме як в Україні, так і далеко за її межами. Провідник Греко-католицької церкви, верховний архієпископ Львівський і митрополит Галицький, кардинал, визначний церковний і науковий діяч був людиною трагічної долі. Репресований радянською владою, протягом 18 років Йосиф Сліпий поневірявся по тюрмах і таборах, проте не скорився, не зрікся віри, і його слова про головне лихо українців — брак єдності — і сьогодні звучать дуже актуально: «Внутрішні непорозуміння і дух незгоди — це одна з найголовніших причин нашого упадку... Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність...». 

Запитуйте ці книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки.

Більше дізнатися про наявність книг в фонді бібліотеки ви можете в електронному каталозі.

Переглядів: 327 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки