2024, Середа, 24.04.2024, 22:08


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Липень » 22 » Нові книжкові надходження
10:34
Нові книжкові надходження

Шановні користувачі! Пропонуємо звернути увагу на цікаві нові книжки, що з'явилися в Марганецькій центральній міській бібліотеці і чекають на своїх читачів!

Касьянов, Георгій. Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 1960–1980-х років [Текст] / Г. Касьянов. - 2-е вид., випр. і допов. - Київ : КЛІО, 2019. - 245, [2] с. : 11 вкл. л. іл.

Книжку присвячено подіям, пов'язаним із виникненням і розвитком руху протесту в 1960-1980-х роках. У центрі уваги автора - протистояння української інтелігенції та радянської держави. Спроби національно-культурного відродження 1960-х років і його придушення, формування опозиції режимові, політичні течії в дисидентському русі, «український самвидав», репресії проти інакодумців, правозахисний рух - усі ці проблеми розглянуто в контексті загальної еволюції тоталітарної системи до її занепаду.

Щоткіна, Катерина. Хроніки Томосу [Текст] / К. Щоткіна. - Харків : Віват, 2019. - 301, [2] с. - (Історія та політика) (Своя церква : шлях українців до автокефалії).

Катерина Щоткіна — українська журналістка, авторка численних публікацій на соціальні й політичні теми. «Хроніки Томосу» — своєрідний підсумок її багаторічних досліджень релігійного питання — одного з найгостріших в історії України. Протягом століть тривають змагання не тільки за Українську державу, а й за українську церкву. Київ — самобутнє місто, з особливою християнською місією, і має всі підстави для самостійності. Виникали і формувалися церкви, втрачалися і зберігалися традиції, змінювалися напрями і прагнення… Та ідея української автокефалії, як спляча красуня, прокидалася щоразу, коли її лиця торкався бодай найлегший подих свободи. • Українська церква на геополітичній шахівниці • Автокефалістський рух — зародження і відродження • Церква під час війни — поле бою, пропаганда і політичні маніпуляції • Здобуття Томосу — як і чому це можливо Ми зможемо стати свідками докорінних змін у системі стосунків, що склалися у світовому православ'ї, — побачити, як створюються і розпадаються тисячолітні союзи, як змінюються віковічні правила гри… Томос і автокефалію українська церква й уся Україна сприйняли як перемогу. Невдовзі нам усім доведеться переконатися у тому, що це лише квиток у майбутнє.

Криштопа, Олег. Братство [Текст] : іст. роман : документ. роман за матеріалами слід. справи Кирило-Мефодіїв. братства / Олег Криштопа ; передм. Ростислава Чопика ; іл. Анни Алпатьєвої ; худож. оформ., верстка Андрія Сакуна. - Івано-Франківськ : Вавилонська бібліотека, 2019. - 228, [4] с. : іл.

Документальний роман, побудований на основі матеріалів слідчої справи Украйно-Слов’янського (Кирило-Мефодіївського) товариства: протоколів допитів, очних ставок, зізнань, доносів та донесень. У книзі оживають братчики, молоді люди, що несподівано опинилися в руках політичної поліції й по-різному пройшли випробування.

Гаврош, Олександр. Донос [Текст] : роман / Олександр Гаврош. - Київ : Академія, 2019. - 176 с. - (Автографи часу). - Розгром Кирило-Мефодіїв. братства. Психологія зради. 

Навіть на схилі своїх спитих років він так нічого й не збагнув. Не здатний був на це, бо таким, як він, недоступна честь. Він — із прислуги. Донощик. Ціна таким — пожмакані купюри й вічний страх. Про психологію підступності та зради, донос як привід руйнування Кирило-Мефодіївського братства і про те, що відбувалося з його учасниками, цей роман.

AVE [Текст] : до 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського / упоряд. І. Сюндюков ; відп. ред. А. Мотозюк. - Вид. 1-е. - Київ : Українська прес-група, 2018. - 679 с. : фот.

Книжка «Ave» - не лише про історію, а й про пекучі проблеми сьогодення. Адже й ті виклики, що 100 років тому постали перед Українською державою Гетьмана Скоропадського, і ті здобутки та успіхи, що їх досяг Гетьман лише за 7,5 місяців правління, і його прорахунки та невдачі – це все має прямий стосунок до сучасної України.

Стяжкіна, Олена. Стигма окупації: радянські жінки у самобаченні 1940-х років [Текст] / Олена Стяжкіна. - К. : ДУХ І ЛІТЕРА, 2019. - 384 с. - (БІБЛІОТЕКА СПРОТИВУ, БІБЛІОТЕКА НАДІЇ).

«Стигма окупації: радянські жінки у самобаченні 1940-х років» – це книжка про війну та неспроможність людей осягнути окупаційний досвід як у момент його проживання, так й у перші роки після вигнання нацистів. Дослідження побудовано навколо історії трьох жінок та двох режимів, один з яких змушував своїх громадянок бути радянськими й героїчно загинути, а інший – нацистський – зректися й радянського, й людського. У книжці йдеться про розпач й виживання, про відмінності у розумінні та сприйнятті добра й зла, про пошуки й обрання стратегій життя та смерті, про тонкі й непевні грані між колаборацією та праведністю, спротивом та відстороненням, мародерством та підтримкою інших. Це також аналіз жіночого досвіду й травматичного й нестабільного процесу пошуку слів та механізмів самоописання у контекстах «подвигу», «зради», «ворогів», «героїв», що змінювались впродовж 1940-х років як внаслідок внутрішніх інтенцій дієвиць, так й під тиском усталених державних пропагандистських настанов щодо «правильної поведінки» радянських громадян під окупацією. Це історія формування державної політики стигматизації окупованих й самостигматизації людей, що вважали себе радянськими. Це історія нелінійності досвіду війни, викладена некодифікованою мовою самих жінок, одна з яких шукала для себе канонічної героїчної біографії, друга сміливо й відчайдушно боролася за виживання, а третя – рятувала інших без огляду на ризик покарання нацистською або радянською владою.

Олланд, Франсуа. Уроки влади [Текст] : мемуари / Франсуа Олланд ; [пер. з фр. Є. Марічева ; прим. Я. Коваля]. - Харків : Фоліо, 2019. - 443, [1] с.

В «Уроках влади» Франсуа Жерар Жорж Ніколя Олланд оцінює свою діяльність на посаді президента Франції, ділиться думками з політичних питань. Він не збирається більше балотуватися у президенти, відійшов від влади і отримав повну свободу відверто розповідати все, що вважає за потрібне, не тільки про політику, а й про своє особисте життя. Для українського читача ці спогади особливо цікаві сторін­ками, де Франсуа Олланд, перший з «нормандської четвірки», розкриває подробиці перемовин у Мінську, що призвели до підписання Мінських домовленостей. За принципову позицію, яку Франсуа Олланд виявив, підтримуючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежість України, був нагороджений вищою державною нагородою України для іноземців — орденом Свободи. «Я керував країною у винятковий період. Я хотів викласти… те, що є насправді влада, …і як я випробував цей унікальний досвід. Мій обов’язок також полягав у тому, щоб тверезо проаналізувати мою діяльність, мої успіхи, але також і невдачі, які я визнаю», — прокоментував публікацію своїх мемуарів 24-й президент Французької Республіки.

Берґман, Інґмар. Laterna Magica [Текст] : пер. зі швед. / І. Берґман ; пер. С. Волковецька. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. - 364, [1] с. 

«Laterna Magica» — автобіографічна книжка, сповідь геніального режисера, яка з окремих кадрів і сцен складається у цілісну картину, і часом складно визначити, де межа між кіно та життям. Інґмар Берґман народився у сім’ї священика, в якій кожен жив так, наче виконував окремі ролі у драмі. Складні взаємини з дружинами та коханками іноді також нагадували постановки із вдало підібраними декораціями. Та у цій книжці автор знімає маску передусім із себе, відверто ділиться сокровенними, часто навіть інтимними подробицями власного життя, вражає глибиною його осмислення.

Джонсон, Боріс. Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію [Текст] : биография (Автобиография) / Б. Джонсон. - Харків : Віват, 2019. - 398, [1] с. - (Біографія та мемуари). 

Книжка Боріса Джонсона — це історія про те, як ексцентричний геній Черчилль, прем’єр-міністр Великої Британії, один з найвизначніших лідерів ХХ століття, сформував світову політику. Аналізуючи досягнення й помилки, а також міфи, які супроводжували цю видатну постать, Джонсон зобразив Черчилля як незрівнянного стратега, людину надзвичайно сміливу, красномовну й глибоко гуманну. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Вінстон Черчилль спростував думку, що історія — це місце дії великих знеособлених сил. Життя цього чоловіка є доказом того, що одна людина — відважна, геніальна, визначна — може впливати на світовий лад.

Ґілберт, Мартін. Черчилль [Текст] : біографія : пер. з англ. / М. Ґілберт. - Київ : КМ-БУКС, 2019. - 887 с. : 32 вкл. л., фот. 

Робота визнаного біографа Мартіна Ґілберта з представлення світові Великого Англійця посідає особливе місце серед подібних видань. В основу книги, що вперше виходить українською мовою, покладено факти, відібрані з багатьох дослідницьких джерел та ретельно проаналізовані автором, а також відомості, надані Рендольфом - сином Вінстона Черчилля. Щира й неупереджена розповідь дає змогу зрозуміти, як формувався світогляд цієї людини, як відбувалося його становлення як політика, якими були життєві цінності й пріоритети, чим довелося жертвувати заради торжества демократії. Читачам цікаво буде довідатися також про особисте життя та зовсім не політичні захоплення відомого англійця, якого завжди впізнавали за характерним жестом пальцями у вигляді латинської букви "V", що символізує перемогу.

Запитуйте ці книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки.

Більше дізнатися про наявність книг в фонді бібліотеки ви можете в електронному каталозі.

Переглядів: 323 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки