2024, Четвер, 25.04.2024, 16:32


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 13 » Оподаткування спадщини
12:45
Оподаткування спадщини

Марганецьке бюро правової допомоги інформує! 

    Особливості оподаткування спадщини для різних черг спадкоємців

    Законодавством України передбачено наступні черги спадкування:

   

 Перша черга спадкоємців за законом

  В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця (в тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті), той з подружжя, який його пережив, батьки.

Друга черга спадкоємців за законом

Друга черга спадкоємців за законом – це рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Третя черга спадкоємців за законом

У третю чергу право на спадщину за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

Четверта черга спадкоємців за законом

У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

П'ята черга спадкоємців за законом

1. У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

2. У п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї. Утриманцем вважається неповнолітня або непрацездатна особа, яка не була членом сім'ї спадкодавця, але не менше п'яти років отримувала від нього матеріальну допомогу, яка була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

 

Отже, відповідно до положень Цивільного кодексу спадкоємці поділяються на черги, належності до яких і визначає відповідну ставку податку на дохід фізичних осіб. На розмір ставки впливає також належність спадкодавця та спадкоємця до громадянства України.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав здійснюється у порядку, встановленому ст. 174 розділу IV Податкового кодексу. Про ставки ПДФО при прийнятті спадщини нагадала Державна фіскальна служба.

При отриманні спадщини від члена сім'ї першого (діти, у тому числі усиновлені та народжені після смерті спадкодавця, чоловік або дружина, батьки) та другого (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) ступенів споріднення, то вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою ПДФО.

Фізична особа, яка отримує спадщину від інших родичів, наприклад, рідного дядька, тітки чи просто знайомих сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Якщо майно успадковує фізична особа від нерезидента або спадщина отримується нерезидентом, то вартість об'єкта спадщини підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18%. Навіть, якщо такий нерезидент вважається членом сім'ї першого та другого ступенів споріднення.

Крім податку на доходи фізичних осіб платники повинні сплатити військовий збір, який складає 1,5% від вартості успадкованого майна. Виключення мають особи, які отримали спадщину, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

Відповідальними за сплату ПДФО до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел.. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заст. начальника Бюро Рубан С.О.

Переглядів: 323 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки