2024, П`ятниця, 19.04.2024, 17:17


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Січень » 8 » Петро Могила в духовній історії України
15:09
Петро Могила в духовній історії України

Духовна історія України рясніє величними постатями, серед яких найпомітнішою у XVII ст. є Петро Могила (нар. 31.12.1596 (10.01.1597) – 1(11) 1647) – церковний і культурно-освітній діяч України, Київський митрополит, фундатор і творець першого в Східній Європі вищого навчального закладу – Києво-Братської колегії (нині Києво-Могилянська академія), канонізований церквою у 1996 році.

У вітчизняній історії Петро Могила посідає настільки значне місце, що його ім’ям названо один з періодів культурного й церковного відродження України ХVІІ століття – славетна «Могилянська доба», яка мала своє продовження й після смерті самого митрополита, а дослідженням його творчості та результатами усього духовно-просвітницького процесу займаються науковці впродовж більше, ніж трьох століть.

Митрополит Петро Могила – феноменальна постать також як філософ і правник. Мислитель культивував ідею сильної державної влади, освіченого і вольового господаря, ідею природного права, спільного блага, що відповідало українським традиціям.

Хоч Могила не здійснив усіх своїх задумів (зокрема, об’єднання українських церков, видання Біблії та «Патерика», завершення відбудови деяких храмів), він назавжди залишився у нашій історії. Якщо оцінювати діяльність митрополита, як вимагали давньоримські історіографи, «без гніву й упереджень», то слід схилитися перед величчю цього сина Молдови, котрий присвятив усього себе Україні, яку називав «отчизною милою», «отчизною коханою». З огляду на значний внесок у розвиток вітчизняної культури Петра Могилу сміливо можна назвати, за словами, вміщеними в його епітафії, «великим і славним мужем».

Сьогодні його життєвий досвід, реформи і будівництво, його багата духовна та літературно-мистецька спадщина заслуговують не тільки належної уваги й подальших фахових досліджень, а також сучасного прочитання.

Цій меті з нагоди 425-річчя від дня народження Петра Могили присвячена книжково-документна виставка «Петро Могила в духовній історії України», оформлена у читальній залі .

  

Запитуйте книги у читальній залі бібліотеки:

Кучерук, О. Петро Могила: дослідження та спостереження. – К.: Парлам. вид-во, 2019. – 168 с. (Серія «Славетні постаті України»).

У книзі Олександр Кучерук висвітлює окремі питання могилознавства, зокрема проблеми використання Петром Могилою герба, заходи зі створення ним на підставі тогочасної європейської практики Лаврської школи, історію поховання князя Володимира Святого в Десятинній церкві та віднайдення його мощей митрополитом П. Могилою. Автор здійснює аналіз заповіту Петра Могили. Також у книзі вміщено низку маловідомих ілюстрацій. Розраховано на всіх хто цікавиться життям та діяльністю Петра Могили зокрема та історією України взагалі.

   

Мицик, Ю.А.  Св. Петро Могила. – К.: Укрвидавполіграфія, 2012. – 128 с.

У книзі розповідається про значення діяльності Петра Могили – одного з найвидатніших церковних, культурних і політичних діячів України. Київська митрополія при Петрі Могилі набула найбільшої самостійності та авторитету за весь період ХІІІ – ХVІІІ ст. 1996 року Петра Могилу було причислено до лику святих Православної Церкви.

   

Жуковський, А. Петро Могила й питання єдності церков. – К.: Мистецтво, 1997. – 304 с.: іл.

Видатний церковний діяч, творець першої в усій Східній Європі вищої школи – Києво-Могилянської академії, меценат української культури, письменник, будівничий храмів – таким постає на сторінках книги митрополит Петро Могила.

   

Українська Православна Церква у ХVII ст. Св. Петро Могила та його епоха// Історія Української Православної Церкви/ Дмитро Гордієнко, Юрій Мицик та ін. – Харків: Фоліо, 2019. – с.61- 64.

У виданні подається історія Української Православної Церкви з часів напівлегендарної проповіді апостола Андрія Первозваного на берегах Чорного моря й Дніпра та хрещення Київської Руси князем Володимиром Великим до сьогодення, коли вирішилося важливе для духовності нашого народу питання про незалежну Українську Церкву.

Особлива увага приділяється ролі Церкви у боротьбі за державну незалежність України, а також розповідається про видатних діячів Української Церкви, які зробили неоціненний внесок у розвиток самосвідомості українців.

Книга допоможе широким колам читачів краще орієнтуватися у доволі складних для сучасної людини питаннях церковного життя.

   

Кагамлик, С. Світло духовності і культури. – К.: Наш час, 2008. – 327 с. – (Сер. «Невідома Україна»).

Більшість переконана, що найбільший розквіт Печерського монастиря і його вплив на суспільство припадає саме на часи Київської Русі. Проте не усім відомо, що саме період XVII-XVIII ст. склав «золотий вік» в історії Лаври, коли вона досягла свого найбільшого духовного авторитету і найвищого злету культурно-просвітницької діяльності. У цьому і унікальність Києво-Печерської лаври XVII-XVIII ст. – силами її церковної еліти, передусім із вихованців Києво-Могилянської академії, які пройшли лаврську чернечу школу, у ній творився особливий внутрішній світ, силу і глибину впливів якого на тогочасне суспільство важко переоцінити. Саме завдяки їм із чудотворних Печерських гір лилося світло духовності і ширилися ідейні й культурні впливи на всі народи Православного Світу.

   

Могилянка//Мить історії: 366 мініатюр про людей і події/ Юрій Шаповал. – К.: Парлам. вид-во, 2019. – с.303.

Книга "Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги. Юрій Шаповал винайшов своєрідний, дотепний спосіб оживити історію, зробити її фактом нашого повсякдення.

   

Петро Симеонович Могила// Видатні українці/ Д.О. Ушаков. – Харків: Фактор, 2011. –с. 38-40.

Книжка розповідає про видатних діячів мистецтва, науки, політики і військової справи; про людей, чиї життя і діла не можуть бути оцінені однозначно. Утім, кожний із них зробив значний внесок у становлення й розвиток нашої держави, кожний залишив свій вічний слід в історії України.

   

Могила Петро Симеонович// Проект “Україна”. Галерея національних героїв / автор-упорядник А. Ю. Хорошевський. – Харків: Бібколектор, 2012. – с. 177-179.

У цій книзі представлені нариси про найяскравіших особистостей минулого та сучасності, які народилися на Україні і своєю працею та талантом прославляли цю країну і вплинули на хід її історії.

   

Петро Могила церковний і освітній діяч, письменник, митрополит Київський і Галицький, засновник Києво-Могилянської академії // Сто найвідоміших українців / авт.: М. Гнатюк, Л. Громовенко, О. Ламонова та ін. – 2-ге вид., випр. і доп. – К. : Орфей, 2002. – с. 95–102.

          Короткий біографічний нарис присвячений видатній постаті в історії України – Петру Могилі. Він належить до тих людей, чиї імена символізують відродження нації. Петро Могила був засновником Києво-Могилянської академії, а також важливу роль відіграв у відновленні православного богослов’я.

   

Петро Могила// Усі видатні постаті історії України/ П.В. Остапенко. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2008. – с.82 – 86.

         Довідник містить відомості про всі видатні постаті історії України. Стисла довідка про кожну видатну людину включає основні факти з її життя і діяльності. Крім того, в кінці кожної статті подається запропонована автором додаткова література з цієї теми.

   

Києво-Могилянський колегіум (1630 р.)// Історія України/Авт.-упорядник А.Г. Чередниченко. – Харків: Фоліо, 2009. – с.143-144.

Енциклопедія надає читачеві найбільш повну й докладну інформацію стосовно історії України з давніх часів аж до сучасності.

Особливістю цього видання є те, що історія України подається у контексті світової історії. Це робить матеріал більш виразним і дозволяє читачеві співставляти його з уже відомими історичними подіями та фактами, що, в свою чергу, полегшує його засвоєння.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 269 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки