2024, Вівторок, 07.05.2024, 15:56


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2024 » Квітень » 22 » Письменники-ювіляри квітня 2024р.
13:32
Письменники-ювіляри квітня 2024р.

                                                                            

 1 квітня 2024 року виповнилось  215 років від дня народження Миколи Васильовича Гоголя (1809−1852) – драматурга, прозаїка, критика, публіциста, класика світової літератури.

 

                                                        

 На 215-ту річницю від Гоголевого народження його проза не видається застарілою. Український світ Миколи Гоголя вартий оживлення в нашому читанні. Письменник ХІХ століття Микола Гоголь, над «маневрами» якого досі ламають мисливські «списи» літературознавці всього світу, був свідомий орнітологічної етимології свого прізвища. Як і того, що він походить з «гнізда» козацької старшини (по материнській лінії Лизогубів узагалі був родичем гетьману Іванові Скоропадському). Перед своїм весіллям батько Гоголя, Василь Опанасович, два роки хворів на пропасницю, а матір, Марію Іванівну, віддали до шлюбу, коли їй було 14 років, — це, зокрема, могло бути причиною високої дитячої смертності в їхній сім’ї. З-поміж 12 народжених дітей до дорослого віку дожило лише четверо (син Іван помер в отроцтві). Тепер на території садиби Гоголів-Яновських росте береза, що розгалузилася на п’ять частин, — цей символізм екскурсоводи люблять пояснювати кількістю нащадків: мовляв, скільки дітей, стільки й стовбурів. Успішній появі на світ майбутнього письменника допомогли «чудотворний» грек і покровитель Диканьки Микола Мирлікійський (точніше, його ікона на зрізі дуба, якій молилася Марія Іванівна) й лікар-великосорочинець Михайло Трохимовський: на честь першого Миколу назвали, а будинок другого почув його перший крик. Великі Сорочинці загалом відіграли в житті Миколи Гоголя визначну роль: саме про тутешній ярмарок він написав відоме однойменне оповідання.

Микола Васильович Гоголь залишив у спадок прийдешнім поколінням  оповитий повір’ями та легендами поетичний образ України. Він розкриває у своїх творах: українські звичаї і традиції, козацтво, фольклор,  зобразив побут і дух українського села, наші прадавні вірування, життєдайну суміш реалістичного й фантастичного,створив цілу енциклопедію українського життя.

                        

У квітні минає 460 років від дня народження видатного англійського драматурга, поета та актора, одного з найшановніших письменників світу Вільяма Шекспіра.

Вважається, що Вільям Шекспір народився у місті Страдфорд-на-Ейвоні в заможній, але не благородній сім’ї торговця шкірою Джона Шекспіра. Точна дата цієї події невідома, але за церковними записами відомо, що Вільям був хрещений у Страдфорді, 26 квітня 1564 року, а три дні – це типовий для того часу термін між народженням і хрещенням. Тому прийнято вважати, що Шекспір  народився 23 квітня 1564-го року.

Ще за життя твори Шекспіра користувалися великою популярністю, і хоча у той час мало хто знав його ім’я, тому що глядачі звертали увагу насамперед на акторів, сьогодні він по праву вважається одним з найвидатніших драматургів світу. Шекспір був автором 17-ти комедій, 10-ти хронік, 11-ти трагедій, 5-ти поем та циклу зі 154 сонетів. Його перу належать такі шедеври світової літератури як «Ромео і Джульєтта», «Сон літньої ночі», «Гамлет», «Отелло», «Король Лір» та «Макбет». Сьогодні, через 460 років, Вільям Шекспір сприймається як геній світового масштабу. Його п’єси й досі входять до репертуарів провідних театрів світу, екранізуються та перевидаються мільйонними тиражами на багатьох мовах світу.

Доторкнутись до живого слова класиків світової літератури Ви зможете відвідавши книжкову  виставку "Літературний календар"присвячену письменникам-ювілярам.

                                                    

 

Переглядів: 147 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ми на карті
Відзнаки