2024, Середа, 01.05.2024, 23:25


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Вересень » 27 » Погляд у минуле: Бабин Яр
14:06
Погляд у минуле: Бабин Яр

За кілька днів виповниться 80 років з моменту початку масових розстрілів єврейського населення у Бабиному Яру. У вересні  1941 року тут було розстріляно 34 тисячі мирних жителів міста Києва, винних лише у тому, що вони були євреями. За всі роки війни тут було вбито понад 100 тисяч людей – євреїв, українців, ромів, людей інших національностей. Це місце поєднує нас у нашій скорботі, воно ж поєднує нас в усвідомленні необхідності пошуку та підтримки взаєморозуміння між нашими народами.

Трагедія Бабиного Яру вшановується в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів.

До роковин трагедії Бабиного Яру бібліотекарями читальної зали центральної міської бібліотеки В.В.Фіалковською та І.І.Мащенко  оформлено книжкову виставку-ретроспективу «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії», де користувачі можуть познайомитися з літературою про одну із найтрагічніших сторінок в історії нашої Батьківщини,  про всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту, найбільшим інтернаціональним цвинтарем в Україні.

У середу, 29 вересня 2021 року, в усіх українських закладах загальної середньої освіти відбудеться Національний урок, приурочений до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру. Захід проводитиметься спільними зусиллями Міністерства освіти і науки України та Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» з метою формування історичної правди про події Голокосту.

Національний урок пам’яті покликаний сприяти формуванню стійкого негативного ставлення громадян до фактів дискримінації, зневаги до людської гідності та зазіхань на право на життя. Також урок має на меті розкрити сутність трагедії Голокосту в Україні та висвітлити тему розстрілів у Бабиному Яру, розвивати навички критичного мислення через аналіз джерел та розширити сучасне сприйняття процесу вивчення історії.

Нині, коли наша країна знаходиться в стані війни, вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру стає особливо важливим.

 Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Кузнецов А. Бабий Яр : [роман-документ] / Анатолий Кузнецов. – К. : Саммит-Книга, 2008. – 368 с.

Роман-воспоминания о событиях в Киеве в 1941-1943 гг. - массовом убийстве евреев в Бабьем Яру. Об этой книге лучше всего сказать словами самого автора: "Я пишу так, словно даю под присягой юридическое показание на самом высоком честном суде - и отвечаю за каждое свое слово. В этой книге рассказана только правда - ТАК, КАК ЭТО БЫЛО".

Кіяновська, М. Бабин Яр. Голосами  : [поезії] / Маріанна Кіяновська ; [післямова О. Зараховича]. - Київ : Дух і літера, 2017. - 111 с. : іл.

            Вірші Маріанни Кіяновської присвячені пам’яті Бабиного Яру.

Чемерис, В. Л. Амазонка . Київ - Соловки / Валентин Чемерис . – Харків : ЛА "Час читати", 2016 . – 507 с.

Нова книжка Валентина Чемериса присвячена поетам ХХ століття, імена яких стали символами великої жертовної любові до України, незламності духу, правди й боротьби.

        Повість «Амазонка» має пояснюючий підзаголовок – «Повість із життя Оленки Шовгенової, яка стала Оленою Телігою» й являє собою глибоке переосмислення мінливої долі видатної української поетеси, активної діячки руху за незалежність України, патріотки, членкині ОУН, котру фашисти розстріляли у Бабиному Яру в лютому 1942 року.

Гуменна, Д. Хрещатий Яр: роман-хроніка / Упоряд. О. Кучерук. — К.: Вид-во ім. О. Теліги, 2001. − 408 с.

Роман-хроніка "Хрещатий Яр" – твір про життя окупованого фашистськими військами Києва 1941 – 1943 років. Цей роман Докія Гуменна назвала й хронікою, оскільки правдиво й реалістично відтворила в ньому калейдоскоп подій того часу, деталі окупаційного побуту.

Чорна книга. Про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками в тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941–1945 років. Укладено за редакції Василя Гроссмана та Іллі Еренбурга / Переклад з російської Мирослава Лаюка. – К.: Дух і Літера, 2020. – 520 с.

Вперше пропонується український переклад «Чорної книги» – збірки свідчень і документів про Голокост, зібраних Єврейським антифашистським комітетом у роки Другої світової війни. Оригінальний текст книги було набрано 1947 року, однак розгортання антисемітської кампанії в СРСР завадило її публікації. 1980 року збірку вперше видано в Єрусалимі на основі підготовчих матеріалів, виявлених в особистому архіві Іллі Еренбурга його дочкою Іриною. Для істориків, студентів, учителів і всіх, хто цікавиться історією Східної Європи.

 

Переглядів: 274 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки