2024, Субота, 27.04.2024, 03:29


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2011 » Березень » 16 » Правила користування бібліотекою
11:30
Правила користування бібліотекою

Правила користування центральною міською бібліотекою ім.М.Островського

І. Загальні положення.

 1.1 Правила користування центральною міською бібліотекою ім. М. Островського Марганецької ЦБС розроблені відповідно до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу” (від 16.03.2003 року), "Типовими правилами користування бібліотеками в Україні”, затвердженими наказом Міністерства культури і мистецтв України від 05.05.1999 року № 245 (із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінкультури № 319 від 25.05.2001р.).

 2. Права користувачів

 2.1. Кожний громадянин України незалежно від статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних та релігійних переконань, місця проживання, а також підприємства, установи, організації мають право на бібліотечне обслуговування, яке може бути у формі абонемента, ВБА та МБА.

2.2. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими ж правилами на бібліотечне обслуговування, що й громадяни України.

2.3. Користувачі бібліотеки мають право:

безкоштовно користуватися інформацією про склад бібліотечних

фондів через довідково-пошуковий апарат;

безкоштовно отримувати консультаційну допомогу в пошуці та виборі

джерел інформації;

безкоштовно отримувати в тимчасове користування документи із

фондів ЦМБ, крім документів, придбаних за кошти, одержані від

платних послуг бібліотеки;

одержувати документи або їх копії через міжбібліотечний абонемент

(далі - МБА);

одержувати інформацію з інших бібліотек, користуючись каналами

зв'язку;

користуватися іншими видами послуг, у тому числі на платній основі;

брати участь у роботі бібліотечної Ради ЦМБ;

2.4. Користувачі мають право одержувати з фонду ЦМБ для опрацювання поза бібліотекою одноразово не більше 5 документів терміном до ЗО днів. Термін користування новими надходженнями, документами підвищенного читацького пошуку, періодикою може бути зменшено до 15 днів.

Кількість бібліотечних документів, що видається в читальному залі протягом робочого часу, не обмежується, але одночасно користувач може отримувати не більше 5 документів.

Прийом замовлень від читачів і видача їм літературьі припиняється за ЗО хвилин до кінця роботи читального залу.

2.5. Користувачі моють право виносити документи за межі бібліотеки, якщо вони записані у формулярі.

Термін користування документами на прохання користувача може бути продовжений, якщо на них відсутній попит інших користувачів.

2.6. Рідкісні та ціннні документи, довідкові, інформаційні та періодичні видання, а також видання, одержані по МБА, видаються для користування тільки у читальному залі.

2.7. При наданні користувачам документів, які мають підвищений попит, додому бібліотекою визначається розмір коштів, що передаються користувачам як забезпечення виконання ними зобов'язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів.

Якщо одержані у бібліотеці у такий спосіб документи не повертаються користувачами в зазначений термін і дії щодо їх повернення не мають результату, то кошти зараховуються на спеціальний рахунок бібліотеки і використовуються на придбання чи оправлення бібліотечних документів.

2.8. У разі відсутності в бібліотечному фонді потрібних документів, користувач має право отримувати їх (або копії) з інших бібліотек через МБА, ВБА.

 

3. Обов'язки користувача

3.1. Для запису до бібліотеки громадяни пред'являють паспорт, ознайомлюються з правилами користування бібліотекою, підписують зобов'язання їх виконувати й дають відомості для заповнення читацького формуляру.

У разі зміни місця проживання, зазначеного в паспорті, користувач повинен повідомити про це бібліотеку у місячний термін.

Підлітки до 16 років записуються в бібліотеку на підставі документа, який пред'являють їхні батьки, установи або особи, під наглядом яких перебувають діти.

3.2. Щорічно з першого січня проводиться перереєстрація читачів.

3.3. Користуючись документами з бібліотечного фонду, читач повинен дбайливо ставитися до них: одержуючи документи, має перевірити їхню кількість та наявність пошкоджень і в разі виявлення дефектів попередити про це бібліотекаря, який повинен зробити на документах відповідну позначку. В іншому разі відповідальність за виявлені у книгах дефекти несе користувач.

3.4. Кожний документ, виданий на юнацькому абонементі, абонементі для дорослих, читальному залі фіксуються в читацькому формулярі і підтверджується підписом користувача.

3.5. Користувач, який втратив або пошкодив документ з фонду бібліотеки, повинен відшкодувати його ринкову вартість. Розмір


відшкодування визначається бібліотекою.

3.6. За втрату або псування документа з фонду бібліотеки неповнолітнім користувачем відповідальність несуть його батьки, навчальний заклад чи установа, під наглядом яких він перебуває.

3.7. Користувач, який порушує правила користування бібліотекою, на 1 рік позбавляється права відвідувати її. Матеріали про злісне порушення правил користування бібліотекою можуть бути передані до суду згідно з чинним законодавством України.

3.8. Користувачі в бібліотеці повинні дотримуватися тиші. Особи в нетверезому стані й неохайному вигляді до бібліотеки не допускаються. Палити дозволяється тільки на вулиці, біля бібліотеки.

3.9. Документи, одержані з фондів бібліотеки, користувач повинен повертати в установлені терміни. У разі порушення термінів користування документами сплачується пеня за кожний прострочений день згідно з діючим рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради про затвердження переліку платних послуг та встановлених тарифів на послуги, що надаються населенню міста Марганецькою міською централізованою бібліотечною системою.

 

4. Обов'язки бібліотеки з обслуговування користувачів

 Бібліотека зобов'язана:

4.1. Інформувати користувачів про всі види послуг, що їх надає бібліотека, в тому числі й платні.

4.2. Створювати умови для використання бібліотечного фонду, для роботи в бібліотеці, надавати допомогу в доборі потрібних документів.

4.3. Дбати про культуру обслуговування користувачів.

4.4. Формувати у користувачів потребу в інформації, в користуванні бібліотеками, сприяти культурі читання.

4.5. Задовольняти потреби у створенні при бібліотеках читацьких об'єднань, клубів за інтересами.

4.6. Систематично здійснювати контроль за своєчасним поверненням до бібліотеки виданих користувачам документів.

4.7. Не використовувати відомості про користувачів бібліотеки та їх інтереси з будь-якою метою, крім наукової, без їх згоди.

4.8. Ураховувати читацькі запити при формуванні фонду, проведенні масових заходів.

4.9. Створювати бібліотечну Раду.

4.10. Звітувати перед користувачами бібліотеки.
Переглядів: 1444 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ми на карті
Відзнаки