2024, Середа, 24.04.2024, 16:36


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Січень » 3 » Різдвяна мозаїка
12:43
Різдвяна мозаїка

   Зима… Чарівна снігова володарка. У кожного з нас вона асоціюється з казкою та дитинством.

   В кожен дім і в кожну хату дарувала зима новорічні свята.

     Найбільш казковий час року – період новорічно-різдвяних свят. І це не дивно, адже ці свята вселяють у серце кожного надію на добро,  сподівання на краще майбутнє, віру у нові успіхи та перспективи…

    Цілий калейдоскоп новорічних книжкових виставок підготувала для вас наша бібліотека, щоб допомогти вчасно підготуватися та цікаво відзначити прийдешні свята.

     Зі святковими колажем  «Замело снігами гай, йде у гості Миколай» у читальній залі та книжковою виставкою в холі  "Зима щедра святами та цікавими книжками"  ви вже знайомі.

  Бібліотекарі читальної зали оформили також різдвяну мозаїку «Святковий передзвін».

     Сьогодні Різдво Христове  святкує увесь світ. У кожній країні існують свої унікальні традиції святкування, які передають національний колорит, дух народу, його звичаї: традиційні страви, музичний фольклор, святкову атрибутику.

     В Україні свято Народження Ісуса Христа поєднало в собі вірування наших предків, які з покоління в покоління передаються нащадкам. До різдвяних  святкувань належить: Святвечір, Різдво Христове, Свято св. Василія Великого, Водохреща та ін.

     Про традиції різдвяних свят розповідають матеріали виставки-мозаїки. Ви більш детально зможете ознайомитись з різдвяно-новорічною обрядовістю українців, почерпнути більше інформації про родинне свято Святвечір, про колядки, щедрівки, вертеп.

     Справжньою окрасою свята виступає вбрання. Саме його різнобарв'я відтворено в книгах: «Українське народне вбрання» та «Традиційне українське вбрання» Оксани Косміної. Адже одяг - частка народної душі, скарбниця культури народу. Він яскраво розкриває давнє коріння історії українців, відбиває світогляд та естетичні уподобання народу.

Косміна О. Ю. Українське народне вбрання: альбом/ Оксана Юліївна Косміна. - Київ: Балтія-Друк, 2017. - 62 с.

     Видання знайомить читача з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця ХІХ - початку ХХ сторіччя, що зберігаються в музеях Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя, Переяслава-Хмельницького і приватних колекціях. Альбом містить інформацію про регіональні особливості українських строїв, змінює сталі стереотипи, демонструючи український національний одяг в усьому його багатстві та розмаїтті.

Косміна, О. Ю. Традиційне вбрання українців [Текст] : ілюстр. енцикл. / Оксана Юліївна Косміна. - Т. 2 : Полісся. Карпати.  - К.: Балтія-Друк, 2008. - 159 с.

     До вашої уваги представлена ​​ науково-популярна праця, яка докладно і цікаво розкриває побут та спосіб життя українців. Ви дізнаєтеся, що було «в моді» у ваших прабабусь і прадідусів, які були їхні смаки та уподобання. Книга рясніє ілюстраціями одягу, прикрас та аксесуарів, якими користувалися українці початку ХХ століття. Тут ви знайдете етнографічну, історичну та краєзнавчу інформацію, яка пояснює та розкриває популярність в одязі тієї чи іншої символіки та художнього оформлення. Також ви ознайомитеся з коротким словником лексики, що вживалася на той час, але вже загубленої і незрозумілою для сучасних поколінь.

     А яке ж Різдво без святкового столу?! Найсмачніші та найцікавіші ідеї страв представлено у книгах: «Святковий стіл» Дарії Цвєк, «Звичаї нашого роду: страви української кухні». Тут можна ознайомитись з традиційними рецептами новорічних та різдвяних страв народів світу. А також гарні господині зможуть ознайомитись з цікавими рецептами приготування куті та інших українських страв на Святвечір.

Цвєк, Д. Святковий стіл/ Дарія Цвєк. –К.:  Арт Економі, 2001. – 224 с.

    Книжка відомої кулінарної майстрині Дарії Цвєк покликана відновити й зберегти багаті традиції української кухні, стати добрим порадником і помічником кожної господині. Різноманітні святкові меню, запропоновані у книзі, містять рецепти закусок, перших і других страв, печива, десертів, напоїв.

   Сподіваємося, що вони прийдуться вам до смаку.

  Звичаї нашого роду: страви української кухні / Авт.-упоряд. С. Андрющенко, С. Железняк. – К.: Генеза, 2019. – 192 с.

Із цієї книжки ви довідаєтеся про найбільші свята — як церковні, так і світські — та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про які нині пам’ятають лише старожили; а також ми розповімо про прикмети, які наші прабатьки, багаторічно спостерігаючи за природою, передавали з уст в уста від покоління до покоління. Тож запрошуємо вас поринути в чарівний, почасти магічний і дуже смачний світ, зітканий із українських звичаїв і традицій, які ми замірилися хоч і не відновити, то бодай витягнути на світ Божий зі старезних глибочезних скринь і ветхих мудрих книг та інших старожитностей, на які подекуди ще можна натрапити в глибинці.

     Чекаєте на свято Різдва Христового? Готуватися до свят можна по-різному. Хтось має адвент-кадендар або іде на закупи подарунків, обирає яскравий пакувальний папір, інший – пече медово-імбирні пряники до какао та тішиться запахом мандаринок. Але хіба можна уявити підготовку до свят без книжки? Пропонуємо вам добірку книг, із читанням яких очікування прийдешніх свят буде ще радіснішим, адже вони несуть у собі дух Різдва:

Скуратівський, В.  Дідух: свята українського народу /В.  Скуратівський. – К.: Освіта, 1995. – 272 с.

  Пропоноване видання – найбільш повне зібрання календарних свят українського народу. Автор, відомий письменник, щедро ділиться з читачем своїм знанням духовної культури нашого народу, його обрядовості, традицій, фольклору, що сягають тисячоліть. Висока моральність предків, взаємодопомога, і головне, високо поетичний культ пращурів, шанування свого родоводу – все це гідне наслідування нинішніми поколіннями.

   

      О. Генрі. Вибране: Королі і капуста. Оповідання та новели / Упоряд. Н.М. Торкут. - К.: А.С.К., 2006. - 704 с.

     У книзі відомого американського письменника Вільяма Сідні Портера, який увійшов в історію світової літератури як О. Генрі, вміщено роман “Королі і капуста”, оповідання та новели. Ці твори сповнені щирої людяності, світлого гумору, життєдайного оптимізму.

   «Дари волхвів» - невелике оповідання, написане в 1905 році вже давно стало різдвяною класикою, адже на кількох сторінках розказало про всю суть Різдва.  Текст про любов, яка часом змушує йти на жертви, не чекаючи нічого в замін, навіть якщо ви читали його сто разів,текст вартий того, щоб перечитати знов.

   

Гоголь, М.В. Вечори на хуторі біля Диканьки. Миргород/ Микола Гоголь. – К.: Либідь, 2008. – 488 с.

   До видання увійшли твори М.В. Гоголя про Україну, її людність, традиції, народне життя й побут. Твори подаються за прижиттєвими виданнями, де збережено чарівність народної мови.

   

   Традиции украинской кухни / Авт. и состав. А.А.Диброва, С.Л. Андрющенко. – К.: Букер и Букер, 2010. – 192 с.

   Ця книга для тих, хто любить і свято шанує традиції наших свят, для тих, хто хоче знати, коли прийнято накривати пісний стіл, а коли виставляти на стіл 12 страв, для тих хто життя не представляє без рідної української кухні. Якщо мова заходить про українську кухню, то перше, що згадується — це борщ і пампушки з часником — візитна картка національної кухні. А як не згадати теплий літній вечір, а на столі – гарячі вареники з вишнями зі сметаною або бабусині пиріжки прямо з печі! А назви-то які! Кнедлики, січеники, крученики, завиванці, буцики, гречаники, мандрики, шулики, гарбузяники... Так і встають перед уявним поглядом відважні запорожці, втомлені з дороги чумаки, пишні молодиці і завзяті парубки у чисто вибілених хат з квітучими вишневими садами. Українська кухня, дійсно, самобутня — вона використовує всі дари щедрої землі.

   

Мирний, П. Вибрані твори. Для серед. шкіл. віку / Вступ. чт. М. М. Шумила; худож. оформл. І.Д. Принцевського. - К.: Веселка, 1984. - 221 с., іл.

 До збірки вибраних творів відомого українського письменника дожовтневого періоду, революційного демократа увійшли оповідання "Морозенко", "Серед степів", "День на пастівнику", "Пригода з "Кобзарем", а також "Казка про Правду та Кривду", уривки з роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" і повість "Лихі люди".

   

Коцюбинський, М. М. Збірка творів / Михайло Коцюбинський; упоряд. Н. Левченко. – Харків: Прапор, 2008. – 336 с.

   У книзі подано найвідоміші твори М. Коцюбинського, які є справжньою перлиною української літератури.

Зворушливу історію про хлопчика, що заблукав в морозну різдвяну ніч у лісі та дивом врятувався, розповідає Михайло Коцюбинський в оповіданні «Ялинка». Чудове оповідання, щоб почитати діточкам напередодні Різдва.

   

Стражний, О. С. Український менталітет: ілюзії, міфи, реальність / Олександр Сергійович Стражний. – Київ: Книга, 2008. – 366 с.

     Ця книга незвичайна через те, що вона виходить за межі традиційного, шаблонного уявлення про світовідчуття українців, по-своєму відповідає на запитання – хто такий українець, чим мешканці України відрізняються від європейців і росіян, які карти в колоді української ментальності козирні, а які масті биті. Прочитавши цю книгу, ви по-іншому дивитиметеся на людей, краще розумітимете логіку їхніх вчинків. Оригінальна систематизація матеріалу, діалогічний стиль автора та позитивний заряд, який несе ця книга, роблять її не лише корисною, але й захоплююче цікавою.

   

Стельмах М. Вибрані твори/ Михайло Стельмах. – К.: Сакцент Плюс, 2005. - 736 с.

   Повість Михайла Стельмаха "Щедрий вечір" ― один з найоптимістичніших та життєстверджуючих творів письменника. У ній автор розповідає про своє дитинство, яке пройшло за років Жовтневої революції та громадянської війни.  Життя України в двадцяті роки було непростим, скрути зазнавали дорослі й діти. Але дитяча пам'ять головного героя всотує тільки найяскравіші, найщасливіші епізоди життя. Як каже Стельмах від імені Михайлика: "...і хороше, і дивно, і радісно стає мені, малому, у цім світі, де є зорі, і тихі вогники, і щедрі вечори..."

   

Сосенко, К. Різдво-Коляда і Щедрий Вечір: Культурологічна оповідь / Ксенофонт Сосенко. – Київ: Укр. Письменник, 1994. – 286 с.

   Ця книга, написана видатним вченим-етнографом і церковним діячем Ксенофонтом Сосенком, видана вперше у Львові 1928 року і відтоді більше не перевидавалась. Матеріал, яким оперує автор, відкриваючи праглибини українського народознавства, викликає нині особливий інтерес у читачів.

   

  Різдвяні свята в Україні: етнографічний нарис з доданням українських народних пісень. – К.: Муз.Україна, 1992. – 152 с.

   У виданні використовуються тексти з книги О. Воропая «Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис», нотний матеріал підготовлений видавництвом «Музична Україна».

   

Скуратівський В.Т. Місяцелік. Український народний календар. - Київ: Мистецтво, 1993. - 208 с.

   Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якою була посвята в парубоцтво, як закликали весну наші пращури, коли заготовляли лікарські рослини, якими символами зустрічали Новий рік на Україні? Про ці та інші обряди і звичаї, що вже стали реліктами, ви дізнаєтеся, прочитавши книгу Василя Скуратівського «Місяцелік». Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов’язані з ними численні прислів’я і приказки, зразки завбачень погоди, народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди. Народний календар — перше в українському народознавстві видання, яке стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.

   

Гуркіна, Г.О. Моя Україна. Традиції та звичаї українців/ Ганна Гуркіна, Олексій Сердюк.Харків: Торсінг Плюс, 2008. - 95 ст.

   Книга розповідає про стародавні й сучасні звичаї та традиції українців, про їх вірування та світогляд, знання та народну мудрість. Зі сторінок цього видання ви дізнаєтеся про найважливіші свята українців, а також - чим відрізнялося життя українців, які мешкали у різних регіонах.

   

     Святкові колядки [Текст] /автор проекту І. Собко. – Б. м. : Лєствіца, 2012. – 51 с. – (Лєствіца презентує: Соціальний проект Андрія Шипка).

   У виданні зібрано тексти кращих колядок з нотами для вокалу і фортепіано. Видання цих святкових колядок присвячено відродженню духовної спадщини України, її культурних та національних традицій. Ця збірка допоможе в проведенні різдвяних свят, а українські колядки допоможуть відродити в серцях українців національну самосвідомість.

  Тож вітаємо читачів, мешканців та гостей міста з Різдвом Христовим і бажаємо веселих свят, смачної куті, Божої благодаті! А також запрошуємо до бібліотеки. Сподіваємося, що перегляд книжкової виставки зміцнить Вашу любов до рідної культури, її неперевершених цінностей, вбереже символи людського роду від забуття і байдужості.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 234 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки