2024, П`ятниця, 29.03.2024, 17:37


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2023 » Квітень » 12 » Сяйво Великодньої писанки
12:25
Сяйво Великодньої писанки

                                                                                                    

Воскресіння Христове, або Великдень — одне з найважливіших християнських свят.  Також воно є перехідним, тобто його дата постійно змінюється. В цьому році , Великдень   припадає на 16 квітня.

Воскресіння Сина Божого, Ісуса, поряд з Різдвом та Трійцею вважається найважливішим церковним святом. Шанують його як католики, так і православні. Великдень пов'язують із жертвою, яку приніс Христос за гріхи людей.

Підготовка до свята починається з Великого посту, який триває сім тижнів. Це — один з найдовших постів, під час якого віряни повністю відмовляються від продуктів тваринного походження.  У 2023 року Великий піст триватиме від 27 лютого до 15 квітня.

Особливо велике значення православні християни надають останньому тижню Великого посту, що передує Великодню. Саме в цей період починають випікати паски та фарбувати яйця. Також віряни дотримуються найсуворішого посту. Найважливішими днями вважаються Чистий четвер (13 квітня 2023 року) та Страсна п'ятниця (14 квітня 2023).

Увечері в суботу проводиться Великодня служба. Після настання півночі в церквах починається  урочисте богослужіння. До сходу сонця потрібно освятити паски, крашанки та інші продукти, які несуть віряни в великодніх кошиках.

Після закінчення богослужіння вся родина збирається разом за святковим столом, члени сім'ї їдять освячені продукти. Починають трапезу з яєць. Потім відвідують родичів і друзів, щоб обмінятися великодніми привітаннями.

Також цього дня заведено роздавати милостиню, щоб залучити в свою оселю благополуччя.

Напередодні Великодніх свят в бібліотеці була підготовлена та оформлена  святкова виставка-інсталяція "Сяйво Великодньої писанки". За багато тисячоліть у нас сформувалось чимало традицій, обрядів і вірувань, які передавались із покоління в покоління. Про деякі з них і розповідає наша виставка.

                                                 

Найкращим доповненням до виставки стали мистецькі роботи   великодньої тематики, виготовлені майстринею

Ольгою Шаляпіною: вишиті картини-ікони, вишиті бісером рушники, декоративний  великодній куліч і вербові гілочки, композиції та пано з квітами і птахами, а також декоративні писанки.

Переглядів: 113 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ми на карті
Відзнаки