2024, П`ятниця, 19.04.2024, 08:07


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Березень » 3 » Співець краси, правди і добра
10:54
Співець краси, правди і добра

Яблука доспіли, яблука червоні! Ми з тобою йдемо стежкою в саду,
Ти мене, кохана, приведеш до поля, я піду — і може більше не прийду.

В цьому році ми відзначаємо 125-ту річницю від дня народження відомого українського письменника Максима Тадейовича Рильського. З нагоди цієї дати в Марганецькій центральній міській бібліотеці відбувся літературний калейдоскоп "Співець краси, правди і добра".

На сьогодні Максим Рильський частіше розглядається як поет-неокласик. Класичний – від латинського dassicus, тобто взірцевий, зразковий. У творчому житті Максима Рильського було багато злетів і падінь. Він був неперевершеним поетом-ліриком, віртуозним перекладачем віршів багатьох іноземних письменників. І разом із тим змушений був писати «Пісню про Сталіна» та виправдовуватися перед партійними бонзами чому в Україні «поля жовтіють, а небо синіє». 

Максим Рильський народився у сім’ї відомого етнографа, публіциста та громадського діяча Тадея Рильського. Його з дитинства оточували представники інтелігенції. На час народження сина – 19 березня 1895 року, батькові було вже 54 роки. Максим народився у другому шлюбі Рильський почав писати рано, перший вірш було надруковано, коли йому було лише 12 років. А перша юнацька збірка поезій «На білих островах» вийшла коли Максиму було лише 15. Рильський чудово грав на фортепіано. Музики вчив його сам Микола Лисенко, батьків друг, у родині якого він навіть довгий час жив.

Творчість поета викликала гострі напади офіційної критики, що врешті закінчилося арештом НКВС у 1931, після чого він майже рік просидів у Лук’янівській тюрмі. Після ув’язнення Остап Вишня забрав його до себе в Харків на кілька днів у гості.

Особисте життя Рильського теж було вельми цікавим. Він багато років прожив із старшою на 9 років дружиною Катериною, яку відбив у друга. Коли Максим попросив Катерину вийти за нього заміж, то вона поставила лише одну умову: якщо він всиновить її шестирічного сина Жоржа. Поет погодився. Одружилися вони 12 липня 1926 року.

У радянську добу Рильський написав тридцять п’ять книжок поезій, найкращі серед яких – «Знак терезів», «Літо», «Україна», «Збір винограду», «Слово про рідну матір», «Троянди й виноград», «Голосіївська осінь», «Зимові записи»; чотири книжки ліро-епічних поем, багато перекладів зі слов’янських та західноєвропейських літератур. 1943 року його обрано академіком. У 1944-1964 роках Максим Рильський був директором Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН України. 1960 року йому було присуджено Ленінську премію.

Про це на заході розповідала ведуча, бібліотекар центральної міської бібліотеки Світлана Рубан. Розповідь ведучої супроводжували та доповнювали слайд-презентація та відеоуривки про життя та творчість М.Т.Рильського, які підготувала провідний бібліограф ЦБС Ольга Забенько. Текст заходу підготувала бібліотекар ЦМБ Вікторія Жданова.

Присутні на літературному калейдоскопі до 125-ї річниці з дня народження Максима Рильського - учні та вчителі ЗОШ №3 - висловили вдячність за проведений захід та забажали зробити спільне фото в бібліотеці.

Підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Фото - Ольга Шаляпіна.

Переглядів: 581 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки