2024, Субота, 27.04.2024, 04:04


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 20 » Святкова виставка "Зима щедра святами та цікавими книжками"
14:39
Святкова виставка "Зима щедра святами та цікавими книжками"

 День за днем, година за годиною наближаються новорічно-різдвяні свята. Цих свят з нетерпінням  очікують як діти, так і дорослі. Народні свята новорічно-різдвяного циклу дуже колоритні, цікаві своєю самобутністю і чарівністю, глибиною народної філософії, дивовижною красою і духовністю української нації. День святого Миколая, Новий рік,  Різдво, Щедрий вечір, Водохрещі несуть у наші оселі та серця добро, любов, оновлення, злагоду та щирість радісних побажань.

 Бібліотекарі, як хранителі традицій нашого народу, особливо готуються до цих свят.

На виставці представлено книги, які розповідають про українські звичаї та обряди святкування Нового року та Різдва, а також пропонуються чудові новорічні історії, які приємно почитати наодинці або всією родиною зимовими вечорами.

Хіба ж можна пройти повз такі виставки, не прихопивши із собою для читання хоч одну із представлених книжок?

Колектив  бібліотеки  вітає своїх користувачів з прийдешнім Новим роком та Різдвом Христовим! Бажає всім міцного здоров’я, радості, щастя, миру, добра, благополуччя та достатку.  Завітайте до нас і створіть собі святковий настрій!

Скуратівський, В. Святвечір [Текст]: нариси досліджень / В.Скуратівський. – К.: Перлина, 1994. – 192 с.

До книжки входить понад сто ґрунтовних описів свят та обрядів. Вони сповна розкривають духовний світ українців, їхній Божий дар творити його добрим, щедрим, щирим, милосердним, співчутливим, гостинним. Оповіді автора написані образною мовою, пересипані піснями, прислів'ями, приказками. Розрахована на якнайширше коло читачів, прислужиться й тим, хто опановує предмет "Народознавство".

 

   

Андерсен, Г. К. Снігова королева : казка в 7-ми оповід./ Г.-К. Андерсен; пер. укр. мовою О.Д. Іваненко; худож. М.С. Пшінка. – Дніпропетровськ: Січ, 1996. – 78 с.– Укр. та англ. мовами.

У популярній казці славетного датського письменника розповідається про всеперемагаючу силу дружби та відданості.

Ця казка з такою холодною назвою уже майже 200 років зігріває мільйони дитячих сердець у всьому світі. Її автор  - геніальний данський казкар Ганс Християн Андерсен (1805 - 1875).

   

Українці [Текст] : Свята. Традиції. Звичаї / уклад. І. Коверець.- Донецьк: Альфа-Прес, 2004.- 304 с.

У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики, символіки - з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.

   

Ґордер, Ю. Різдвяна містерія [Текст]/ Юстейн Ґордер; пер. з норвез. Н. Іщук. – Львів: Літопис, 2019. – 253 с.

Відомий норвезький письменник Юстейн Ґордер у своїй книжці майстерно передає неповторну атмосферу очікування великого дива Різдва Христового. Розповідь у формі передріздвяного календаря дає змогу читачам разом із хлопчиком Йоакимом прожити і пережити знову біблійну історію за допомогою магічної мандрівки крізь час і простір у Вифлеєм, коли там сталася радісна новина – народилося Дитятко Ісус.

   

Воропай, О. Звичаї нашого народу [Текст]: етнографічний нарис. – К.: Велес, 2005. – 528 с.

Як готувалися до Свят-вечора і як зустрічали Різдво Христове, як гуляли Масляну і як поводилися у Великий піст, як святкували Великдень і які розваги припадали на Івана Купала - про це йдеться у виданні, яке знайомить з багатим і різноманітним світом народних звичаїв, за якими жили українці з давних-давен до нашого часу. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні. Збагачені кращими зразками народної творчості - обрядовими піснями, віршами, легендами, - вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.

   

Брати Капранови. Веселих свят! [Текст] / Брати Капранови. – К.: Гамазин, 2014. – 104 с.

Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави, рукомесло зі схемами, і до того ж, багато малюнків та іншої корисної інформації. Книжка навчить святкувати українські свята по-сучасному і водночас так, як це робили наші дідусі та бабусі. Веселих свят!

   

Вільчинський, О. Льодовик [Текст]: антиутопія / О.Вільчинський. – К.: Укрвидавполіграфія, 2015. – 288 с.

 «Льодовик» — це роман-застереження про те, що було б, якби… Словом, якби раптом підтвердилася одна з наукових гіпотез про початок нового льодовикового періоду. У романі льодовик зупиняється на кордоні України, але то мала втіха, й українцям доводиться не лише виживати самим, а й допомагати своїм заклятим північно-східним сусідам московітам, країну яких поглинула крига. Утім герої і персонажі «Льодовика» не лише борються за виживання у важких умовах глобальних змін клімату, але й переживають духовні пошуки, працюють і святкують, мріють і закохуються, страждають і радіють життю, як тільки можуть.

   

Гірник, П. Коник на снігу [Текст]: збірка поезій / П.Гірник. – К.: Факт, 2005. – 136 с.

         Відомий український поет Павло Гірник нині чи не єдиний істинний продовжувач традиції Тараса Шевченка, спадкоємець шевченківської інтонації, шевченкового болю і шевченкової віри.

         «Коник на снігу» - книга нових віршів поета.

   

Філоненко, Н. Троянда на снігу [Текст]: проза. – Дніпропетровськ: Ліра, 2012. – 214 с.

         У повісті – розгорнута панорама життя жінки, яка згадує події, що сталися протягом багатьох років.

         Одіссея української жінки поміж крутих хвиль океану власної долі. підхопленої цунамі ХХ століття.

   

Лозко, Г. Коло Свароже [Текст]: відроджені традиції / Г.Лозко. – К.: Укр. письменник, 2004. –  222 с.

         У книзі відомого народознавця Галини Лозко розповідається про непересічну значимість народних звичаїв і обрядів, пов'язаних із календарем. "Народ, що втратив свій власний календар, блукає у тисячоліттях недолі й пітьми. Лише той, хто пам'ятає, який сьогодні день, здатний відчути пульс Всесвіту", - вважає авторка. Галина Лозко вперше в Україні порушила проблему реконструкції дохристиянського календаря Київської Русі. Міфологія власного народу розглядається авторкою як спосіб пізнання істини, а родова логіка прокладає шляхи осягнення етнічного ідеалу.

   

Надеждина, И. Снег [Текст] / И. Надежнина. - Донецк: Донеччина, 2008. -  448 с.

В юности кажется, что всё подвластно – покорить мир, добиться известности. а ошибки… их можно всегда исправить. надеясь, что тебя поймут и обязательно простят любящие люди. Даже если ты их оттолкнул или попросту забыл о них.

         Так думала Айя. Через много лет, после очередной вереницы неудач, она отчаянно пытается вернуть прошлое, не задумываясь над тем, есть ли для неё место в жизни бывшего мужа.

 

   

Діккенс, Ч. Різдвяна пісня в прозі. Святочна повість із Духами [Текст] = A Christmas Carol in Prose. A Ghost Story of Christmas / Ч. Діккенс; пер. О. Мокровольський. - К.: Грамота, 2012. - 160 с.

 Головний герой повісті «Різдвяна пісня в прозі» — жорстокий і скупий стариган Скрудж, який зневажає радощі й свята, а обожнює лише гроші, постійно примножуючи власні статки. Навіть у Святвечір він заміряється працювати, аби збагатитися ще більше. Утім у святкові дні частенько трапляються дива. Скруджа стрічають три Духи, які показують старигану його минуле, теперішнє, а також можливе майбутнє життя, якщо він не схаменеться й не опам’ятається від жадоби збагачення, якою просякнутий кожен його подих.

   

Любимые праздники. Новый год, Рождество, День Святого Валентина, 23 февраля, 8 Марта, День смеха / О.В. Белякова, С.В. Болдырева и др. – Ярославль: Академия развития, 2007. – 256 с.

В книге рассказывается о том, как организовать и провести всенародно любимые праздники, причем так, чтобы они были яркими, искрометными и незабываемыми.

Кроме общих рекомендаций по оформлению помещения, сервировке стола и выбору подарков, в книге приводятся конкретные сценарии проведения торжеств, игры, розыгрыши, поздравления и веселые тосты на все случаи жизни.

   

Курочкін Олександр. Українські новорічні обряди: “Коза” і “Маланка” [Текст] : (з історії народних масок) / О. Курочкін. – Опішне : Українське народознавство, 1995. – 377 с. – (Українські етнологічні студії).

В монографії за етнографічними та фольклорними джерелами реконструюється архаїчний сценарій новорічних обрядів українців, досліджується їх генеза, структура, просторова й часова динаміка. Через традицію народної маски, яка постає в різних іпостасях — сакрально-магічної речі, художнього символу, святкового реквізиту, обрядового персонажу, автор заглиблюється в давні пласти світоглядних уявлень українців.

   

Ярош, В. Золотий колос Дажбога: хліб в українських легендах та віруваннях / Вікторія Ярош; передм. А. А. Ковтун.– К.: Успіх і кар'єра, 2013.– 111 с.

Збірка українських легенд та давніх вірувань про основну і найважливішу страву в житті українського народу - хліб. На теренах нашої держави здавна існували традиції в залежності від події чи пори року готувати обрядові страви: на святого Миколая - коржики-миколайчики, на Андрія - калиту, на Різдво Христове - зірочки та калачі, на Масляну - млинці та вареники, на Великдень - паску. На різдвяні свята українці ставили житнього чи пшеничного снопа - дідуха, як символ достатку. Крім того, кожну подію в житті людини супроводжував ритуальний хліб...

   

Гоголь, М. Тарас Бульба. Вій. Вечори на хуторі поблизу Диканьки [ Текст]/ Микола Гоголь; пер. І.Л. Базилянської. – Харків: Школа, 2009. – 448 с.

Сатиричний цикл «Вечори на хуторі біля Диканьки» став гарячим признанням Гоголя в любові до України, з таким неповторним гумором, з такою свіжістю і майстерністю він написаний. Одночасно з тим гостре перо письменника не пощадило нікого - ні церковників, ні можновладців.

Художник О. Панченко з не меншою симпатією зобразив у своїх ілюстраціях життя в маленькому містечку на Полтаві.

   

Памук, О. Сніг [Текст]: роман / О.Памук; пер. з тур. О.Б. Кульчинський. – Харьків: Фоліо, 2012. – 479 с.

         Роман «Сніг» єдиний політичний роман Орхана Памука. Як він сам каже, «перший і останній роман про політику». І саме на сторінках цього роману він вперше висловився щодо геноциду вірменів та знищення курдів — побіжно і без особливого акценту на цьому.

Але книжка не про це. Основна тема політичного роману — це кохання самотнього поета Ка, який повертається у Туреччину після тривалого політичного заслання в Німеччині.

Одразу скажу про гру слів: сніг турецькою — kar, що перегукується з назвою міста, з прізвиськом головного героя, з назвою готелю Карпалас, в якому селиться Ка та ін.
   

Курков, А. Приятель покойника. Не приведи меня в Кенгаракс. Любимая песня космополита. Пикник на льду: романы / А.Курков. – Харьков: Фолио, 2000. – 541с.

Курков — єдиний письменник країн пострадянського простору, чиї книжки потрапили в топ-десятку європейських бестселерів. Його найпопулярніший роман “Пікнік на льоду” було продано в Україні накладом 150 тисяч примірників — більше, ніж будь-яку іншу книжку будь-якого іншого сучасного українського письменника. Книги Куркова перекладені 36 мовами.

   

Лондон, Д. Північна одіссея [Текст]: новели / Д.Лондон; пер. з англ. – Харків: Бібколектор, 2013. – 410 с.

         До книги увійшли новели відомого американського письменника Джека Лондона. Всі розповіді збірника об'єднані спільним героєм на ім'я Мейлмют Кід й одухотворені єдиною темою - протистоянням величної крижаної безмовності Півночі і волі маленької, але сильної людини, що насмілилась вдертись в її межі. Це дозволяє вважати книгу «Північна одіссея» Джека Лондона єдиним твором. Вона включає в себе оповідання з захоплюючим сюжетом і потужним психологічним драматизмом, що стали класикою пригодницького жанру.

   

Лондон, Д. Дочь снегов. Сила сильных [Текст]: собр. соч. / Д.Лондон. – Харьков; Белгород: Клуб семейного досуга, 2008. – 416 с.

         Роман «Дочь снегов», открывающий очередной том собрания сочинений Дж. Лондона, повествует о приключениях молодой эмансипированной американки на Клондайке во времена «золотой лихорадки». Рассказы разных лет, также вошедшие в книгу, объединяет общая тема — внутренние противоречия в характере и судьбе сильных личностей.

   

Кинг, С. Сияние [Текст]: роман / С.Кинг; пер. с англ. - М.: АСТ, 1997. – 512 с.

         Из роскошного отеля выезжают на зиму все... кроме призраков, и самые невообразимые кошмары становятся явью. Черный, как полночь, ужас всю зиму царит в занесенном снегами, отрезанном от мира отеле. И горе тем, кому предстоит встретиться лицом к лицу с восставшими из ада душами, ибо призраки будут убивать снова и снова! Читайте "Сияние" - и вам станет по-настоящему страшно!

Ванье, Н. Остаться в живых [Текст] / Н.Ванье; пер. с фр. Н. Чистюхина; предисл. А.Кобец. – Харьков; Белгород: Книжный клуб семейного досуга, 2011. – 384 с.

Все обитатели дикой тайги живут по законам природы. Волки - хищники, а значит, заклятые враги эвенов-оленеводов. Но 17-летний Сергей пожалел серых несмышленышей и их мать-волчицу. Это - позор для Хранителя стада! Изгнанный соплеменниками, он нечаянно убивает волчонка... Мог ли Сергей предположить, что именно волки помогут ему, изгою, выжить на бескрайних снежных просторах Сибири?

   

Львів. Спогади. Кохання [Текст] : збірка/ А. Рогашко та інш. – Харків : Клуб Cімейного Дозвілля, 2019. - 320 с.

Вона перенесе вас до припорошеного снігом Львова, де головним героям випадає на долю зустрічатися та закохуватися, зневірятися та віднаходити надію, сумувати та радіти. Вони блукатимуть вузькими вуличками Міста Лева, виходитимуть на Площу Ринок, милуватимуться ялинкою та сидітимуть разом із вами у затишній кав'ярні, переповідаючи свої історії.

   

Андреева, Н. Метель [Текст]: роман / Н.Андреева. –  М.: Астрель: АСТ, 2009. – 319с.

Маша Ложкина юна, наивна, влюблена и, естественно, мечтает выйти замуж. Только Судьбой Маше предназначен совсем не тот, кого она наметила себе в мужья. И за дело берется метель. Заплутавшая Маша попадает в сельскую церковь, где готовится венчание. Отчаявшийся жених так и не дождался свою невесту, машина которой застряла в глубоком снегу. Жора Бурмин еще не знает, что метель, которую он сегодня так проклинает, подарила ему настоящую любовь. Только счастья им с Машей ждать еще долгих семь лет…

По мотивам повести А.С. Пушкина «Метель».

   

Курков, А. Ю. Різдвяний сюрприз [Текст] : оповідання, роман / Андрій Курков; пер. з рос. В.С.Бойка, Є.М.Тарнавського. - Харків: Фоліо, 2019. - 741с.

До цієї книжки увійшли два різдвяні оповідання Андрія Куркова — «Різдвяний сюрприз» та «Моя улюблена різниця» — і великий роман «Шенгенська історія». ...21 грудня 2007 року опівночі Литва приєдналася до Шенгенського простору. У цю ніч три молоді пари, які подружилися на рокфестивалі, зібралися на хуторі Пієнагаліс, щоб відсвяткувати «Шенгенську ніч» і поділитися одне з одним планами на майбутнє...

Переглядів: 280 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки