2024, Четвер, 28.03.2024, 16:50


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2016 » Січень » 28 » Тренінг в рамках проекту "Роль ЗМІ у поширенні інформації, яка має суспільний інтерес"
15:35
Тренінг в рамках проекту "Роль ЗМІ у поширенні інформації, яка має суспільний інтерес"

   В світлі останніх подій, які сталися в Україні, перед суспільств постали нові виклики, з якими ми вчимося справлятися та жити, є питання на які ми намагаємося сьогодні отримати відповіді: Як "вижити" в інформаційній війні? Як інформацію з обмеженим доступом перевести до статусу суспільно необхідної? Як справлятися з дезінформацією, як на неї реагувати?

   Задля рішення цих питань 28 січня 2016 року в Марганецькій центральній міській бібліотеці ім. М. Островського відбувся тренінг. Він проходив в рамках проекту «Роль ЗМІ у поширенні інформації, яка має суспільний інтерес» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США. 

В.П.Глядченко, С.Мойсак, І.Лось, Ю.Д.Бабінін

   Організатором даного заходу є «Центр правової допомоги» ГО «НЦДСПР «Відкриті двері».

   Метою тренінгів є об'єднати ЗМІ та неурядові організації в розповсюдженні інформації, яка має суспільний інтерес, та перетворення за допомогою ЗМІ інформації в соціально значиму.

   Перед початком тренінгу всі учасники зареєструвалися та отримали папки з матеріалами. 

   Відкрив захід Котов В.В., який зауважив про що йтиме мова, а саме: про роль масових заходів та про інформацію в суспільстві. На захід були запрошені ЗМІ, громадські організації міста Марганця та представники з пмт. Томаківка.

В.В.Котов

   На початку до всіх учасників тренінгу звернулася міська голова м. Марганця Олена Анатоліївна Жадько. Вона привітала всіх гостей у залі, наголосила, що дуже слушно та вчасно вирішили зібратися для обговорення окреслених питань.  Хочеться вірити, що преса буде справді на захисті прав людини та закону. Найвища рівень демократії – коли закон працює. А в постіндустріальному суспільстві, в якому ми зараз живемо, найдорожче – інформація. В час інформаційних технологій дуже важлива, щоб інформація була достовірною. Преса повинна надавати точну, правдиву інформацію. Наприкінці свого виступу Олена Анатоліївна побажала успіхів, наснаги та творчості.

О.А.Жадько

   Далі виступила Ірина Лось, керівник «Центру правової допомоги» ГО «НЦДСПР «Відкриті двері». Вона пояснила всі організаційні питання проведення тренінгу, подякувала міській владі за сприяння в організації заходу та представила тренерів.

І.Лось

До тренінгу були залучені провідні фахівці, що виступали як тренери, експерти: 

Сергій Мойсак, кандидат юридичних наук, доцент кафедри державно правових дисциплін Нікопольського факультету національного університету ОДЮ та практикуючий адвокат;

Бабінін Юрій Дмитрович, Голова спілки «Громадянський дозор», депутат Нікопольської міської ради V скликання, досвідчений правозахисник;

Глядченко Володимир Петрович, голова Нікопольської регіональної організації національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України.

   Сергій Мойсак розповів про себе та запропонував учасникам представитися. Тренінг відвідали:
працівники міської газети «Шахтар Марганця»:
О.Мухіна, С.Сулаєва, О.Буякова;
працівники відділу медіазабезпечення виконкому міської ради: Т.Чуб, Я.Матвєєва;
працівники МСТ:
К.Рагутська, Л.Павленко;
представник Спілки ветеранів Афганістану 
А.Мамонтов;
представник ГО «Промінь серця»
М.Стрункіна;
голова Марганецької міської організації "Зелений світ"
М.Вітько;
голова громадської організації  «Православне Козацьке Братерство м. Марганець»
В. Короп;
голова та заступник міської ради ветеранів війни та праці:
В.Чупкін,  А.Степанов;
голова міської ради ветеранів Марганецького ГЗКа
А.Супрун;
з Томаківського району
О.Білий, а також А.Косова, Г.Ситнікова, Л.Тищенко, Д.Жданова та інші.

   Після знайомства з учасниками Сергій Мойсак розповів, що таке інформація, які є види інформації, докладно пояснив і навів приклади, коли суспільно необхідна інформація може стати відкритою. Потім, поділивши аудиторію на групи, роздав практичні завдання. Всі учасники плідно попрацювали над завданням та висловили своє бачення вирішення представлених для практичного опрацювання ситуацій.

С. Мойсак

   Наступний тренер Бабінін Юрій Дмитрович розглянув тему «Адвокація як метод впливу на владу, на владну політику, на середовище, в якому ми живемо, як інструмент проведення кампаній, спрямованих на переведення інформації в статус суспільно необхідної». Доступно і цікаво тренер пояснив етапи (кроки) процесу адвокації. Окремо зупинився на медіа адвокації. Потім учасникам тренінгу був продемонстрований відеоролик про забруднення Дніпра.

Ю.Д.Бабінін

   Перед виступом наступного тренеру, учасникам було запропоновано практичне завдання для опрацювання в групах з метою закріплення отриманої інформації.

   

Робота в групах

   Про ресурси ЗМІ для поширення інформації в адвокаційних кампаніях, спрямованих на переведення інформації в статус суспільно необхідної, розповів Глядченко Володимир Петрович, голова Нікопольської регіональної організації Національної спілки журналістів України, Заслужений журналіст України.

   Присутні дізналися про стан преси та телебачення в Україні та про можливі майбутні зміни в законодавстві стосовно ЗМІ. На сьогодні в Україні 1613 періодичних видань, при цьому контрольний пакет у місцевих газет та журналів. На даль, видавати газети нерентабельно, тому що всі матеріали для їх друку закуповуються за кордоном. Газета стає більше-менш рентабельною, якщо її тираж не менше 10 тисяч примірників. Ще постає питання перепідготовки журналістів: багато з них не мають фахової освіти.  Спостерігаємо зниження рівня довіри людей до журналістів.  Володимир Петрович, як високо професійний та досвідчений журналіст, надав колегам поради щодо висвітлення подій в зоні АТО та її учасників. Перелічив ряд тем, які було б цікаво запропонувати читачеві на сторінках періодики.

   Володимир Глядченко оголосив, що 24 березня 2016 року в м. Нікополі відбудеться «круглий стіл» та прес-конференція з приводу 50-річчя будівництва Каховського водосховища, та запропонував марганецьким ЗМІ взяти участь.

   Наприкінці тренінгу всі учасники отримали сертифікати та обмінювали думками стосовно теми тренінгу. Серед інших учасників, тренінг успішно пройшли та отримали сертифікати: директор Марганецької міської ЦБС Л.В.Пономарьова та провідний бібліограф ЦБС О.В.Забенько.

Л.В.Пономарьова та І.Лось

В подарунок від організаторів тренінгу для своїх читачів бібліотека отримала такі видання:

1.    Загальний каталог прав пацієнтів: ваші права в медичній сфері. 
2.    Захист від катувань: шляхи відновлення порушеного права. – Нікополь, 2015. – 33 с.
3.    Інформаційний довідник (для людей, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк). – Нікополь, 2013.
4.    Каталог загальних прав людини «Ваші основні права».
5.    Право на медичну допомогу. – Нікополь. – 14 с.
6.    Реалізація права на медичну допомогу особам, які тримаються під вартою або перебувають у кримінально-виконавчій установі. – Нікополь, 2013. – 16с.
7.    Судові рішення у кримінальному провадженні, порядок їх оскарження. – Нікополь, 2013. – 28 с.
8.    Тримання під вартою: можливості оскарження. – Нікополь, 2012. – 31с.

Запрошуємо завітати до бібліотеки та ознайомитися з подарованою літературою!

Більше фотографій з тренінгу дивіться у фотоальбомі.

Переглядів: 805 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки