2024, П`ятниця, 29.03.2024, 08:03


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2019 » Січень » 28 » Учитель – не просто професія, це покликання! (+відео презентації)
15:32
Учитель – не просто професія, це покликання! (+відео презентації)

 26 січня 2019 року в читальному залі центральної міської бібліотеки ім.М.Островського відбулася презентація книги Тамари Іванівни Єгорової «Благодарю тебя, судьба!» Книга заслуженого вчителя України, Почесного громадянина міста Марганця побачила світ завдяки міському голові Олені Анатоліївні Жадько.

 Захід відкрила секретар міської ради І.І.Міняйло. Зі словами вітання виступили голова міської ради ветеранів війни та праці Ю.О. Трубчанінов, голова ради ветеранів війни та праці МГЗКа А.І. Супрун, начальник відділу освіти Марганецької міської ради В.В.Кострикіна, директор НВК «Ліцей – спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10» К.В.Бистра. У залі були присутні учні Тамари Іванівни – державні службовці – начальник відділу у справах сім’ї та молоді Ю.О.Худяков,головний спеціаліст відділу землекористування та екології Т.В. Челишева.

 Лунали музичні привітання: від колективу музичної школи – дует флейтистів Д.Ульянової та І.Вітт, акомпаніатор Т.Губенко; від поета, композитора, виконавця Ю.Дагаєва.

 Присутні на презентації по-особливому радо зустріли перших учнів Т.І.Єгорової зі школи-інтернату (у них вона не тільки читала російську мову та літературу, а й була класним керівником) – Галину Медведєву (нині Кріпак та її чоловіка Анатолія Марковича); Валю Форіс і Борю Капцана, котрі стали подружжям, мешкають у м.Запоріжжі. Від них на адресу Тамари Іванівни лунали дуже красиві слова подяки, поздоровлення з приводу видання її автобіографічної повісті.

 З 1971 по 1976 роки Т.І.Єгорова працювала вчителем в СШ №11. В книзі автор згадує про таких учнів як: Микола Смирнов, Олександр Бердніков, Олександр Мінєєв, Віктор Фісун, Людмила Верба, Сергій Римський, Валерій Симонов, Олександра Маковецька, Олена Грушева, Володимир Жданов, Ірина Наумова, Ніна Олексієнко, ТаняДомашенко, Віктор Білогунь, Ірина Щербина, Ірина Міняйло, Сергій Лапсарь…  Скільки безкрайньої, безумовної любові до дітей розказано в цій книзі. Скільки цікавих історій, пов’язаних з ними, зберігає в пам’яті автор! Розумієш, що справжній учитель – професія цілодобова, серце і душа вчителя заповнені тільки Ірами, Сашами, Вовами, Серьожами, Оленами, Славіками, Любами… Адже вчительство – це мистецтво віддавати. Вчительство – це мистецтво любити життя та дітей.

 1976… На «Ворошилівці», на пустирі Тамара Іванівна Єгорова починає будувати нову школу. Вірним помічником їй став чоловік – Петро Іванович Єгоров.

 Школа відкрила свої двері 1 вересня 1976 року. У книзі можна прочитати: історію будівництва СШ №10, про придбання меблів, про озеленення, про створення педколективу… З великою повагою і вдячністю пише в своїй книзі Тамара Іванівна про вчителів: Лілію Григорівну Улановську, Ольгу Олександрівну Страшко, Галину Якимівну Грушеву, Тетяну Михайлівну Соловйову, Віру Михайлівну Звонарьову, Ніну Володимирівну Качур, Олену Ісааківну Волкову, Любов Яківну Гузенко, Наталію Василівну Міщенко та багатьох – багатьох інших.

  Особливі рядки подяки висловлює автор вчителю фізкультури Василю Івановичу Скалозубу, який брав участь від навантаження – розвантаження меблів для школи, їх установки в класах до створення спортивного комплексу і підготовки справжніх спортсменів. Таких, як Вадим Дударєв, випускник школи 1982 року, згодом сам став учителем фізкультури!

 Автор книги розповідає читачеві про найважливіші віхи розвитку СШ №10: створення кабінетної системи, проведення міських і обласних семінарів. В 1983 році школа була представлена ​​на Виставці досягнень народного господарства СРСР, де зайняла 3 місце і була нагороджена бронзовою медаллю. Велика увага приділялася в школі і створенню шкільного самоврядування, роботі Клубу інтернаціональної дружби, навчанню вчителів на психолого-педагогічному семінарі, автором і ведучою якого була директор школи. У колективі почали з’являтися свої «титуловані» профессіонали: вчителі-методисти, старші вчителі, відмінники освіти.

 У 1983 році Тамара Іванівна Єгорова була удостоєна високого звання «Заслужений вчитель України». А в 2013 – удостоєна звання «Почесного громадянина міста Марганця».

 В своїй книзі Тамара Іванівна згадує випускників різних років СШ №10: Марину Стус, Андрія Діка, Юрія Худякова, Таню Суліму, Іру Пономарьову, Валєру Івденка, Дениса і Максима Пятоволів, Василя і Тетяну Сосідко, Євгена Дем’янця, Дениса Осташевського, Сергія Хохлова, Євгенію Жадько, Катю Точиліну,  Ларису Шаповал, Жанну Рєдозубову та багатьох інших. Імена цих учнів підтверджують висловлювання великого Д.І.Менделєєва:  «Уся гордість учителя в учнях, в зростанні посіяних ним зерен».

 Цікаво, з точки зору педагога, пише автор книги про прекрасні марганецькі сім’ї: Міняйло, Якименко, Сосідко, Зозулі, Щербини, Гузенко, Пятовол, Міщенко, Рой, Коссе та ін. Усіх Тамара Іванівна пам’ятає, всіма сім’ями пишається.

  Тамара Іванівна підкреслює в книзі, що всі випускники СШ №10 стали хорошими людьми, оволоділи обраними професіями, зайняли своє місце в житті. Багато хто залишився жити і працювати в рідному Марганці. Наприклад,  Ірина Болочевцева (Зайцева) – приватний підприємець, власниця ательє «РІО» і Катерина Малишева (Рагутська) – журналіст, головний редактор ТРК «МСТ». Катерина в своїх спогадах про шкільні роки, опубліковані у книзі «Благодарю тебя, судьба!» пише: «Книга Тамари Іванівни буде книгою про життя, про людей, вона стане маленькою частинкою її величезної душі і знань, подарованих своїм учням».

 Наприкінці заходу зі словами привітання звернулись відомі у нашому місті марганчани: В.І.Зозуля, Є.П.Лапсарь, Р.М.Байбурін, В.І.Скалозуб, А.Л.Рубель, В.В.Дударєв, Л.Я.Гузенко, І.І.Ігнатченко, Н.І.Дубіна, А.В.Чернова, О.П.Міхальченко.

 Яскравим, незабутнім, творчим був і виступ Марганецького літературного об’єднання «Віра» на чолі з Миколою Сергійовичем Смирновим. Вірші, присвячені Тамарі Іванівні, читали поети А.А.Мельник, О.М.Багаутдінов, В.Ф.Обозюк, Л.В.Лопатюк, В.Г.Онуфрієнко, О.Г.Жига, І.П. Штабенко, О.В.Федорченко, Я.І.Должиков, прозаїчне слово пролунало від письменника-вченого О.К.Лаара.

 Захід був підготовлений та проведений усім колективом центральної міської бібліотеки ім.М.Островського. Особливу подяку за підготовку висловлюю: методисту Марганецької міської ЦБС І.О.Кандалі, провідному бібліографу Марганецької міської ЦБС О.В.Забенько, бібліотекарю В.В.Фіалковській.

Лідія Пономарьова, ведуча заходу

 

Більше фото у фотоальбомі Facebook-групи бібліотеки

 

Відео презентація підготовлено каналом "МСТ"

Переглядів: 656 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ми на карті
Відзнаки