2024, Четвер, 28.03.2024, 11:05


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2014 » Травень » 21 » Усний журнал «Слово писемне – безцінний здобуток слов’ян»
14:44
Усний журнал «Слово писемне – безцінний здобуток слов’ян»

     19 травня в центральній бібліотеці ім.М.Островського відбувся усний журнал «Слово писемне – безцінний здобуток слов’ян», присвячений Дню слов’янської писемності та культури. В Україні його відзначають 24 травня згідно Указу Президента України від 17 вересня 2004 року.

   В заході взяли участь протоієрей Храму Святого Духу отець Ігор. Він розповів про значення української мови в нашому суспільстві, про мову без сквернословив та любов до рідної мови.

Отець Ігор

     На честь вшанування пам’яті святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія діти прослухали «Гімн святим Кирилу та Мефодію», які були просвітителями слов’ян.


       Ведучі заходу - бібліотекарі В.В.Жданова та О.В.Рак

     Ведучі заходу В.В.Жданова та О.В.Рак розповіли присутнім про важливу роль книги у розвитку культури, про світогляд слов’янських народів, який зберігає думки, почуття і досягнення цілих поколінь. Проматір’ю сучасної книги був поліптих, а найвідомішою зі старослов’янських книг був патерик. В них оповідається про життя святих. Учні на екрані побачили Пересопницьке Євангеліє, яке на замовлення Княгині Гольшанської-Заславської було написано на пергаменті у 1556 – 1561 роках. Воно і досі зберігається в Національній бібліотеці України ім.Вернадського.

Бібліотекар В.В.Жданова, ведуча заходу

     Бібліотекарь О.В.Рак розповіла про велику коштовність бібліотеки ім.М.Островського. Це – «Енциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона», який був виданий з 1890 по 1907 рік. Ведуча надала можливість гостям у залі подержати цю книгу в руках.
      Учні почули, що найбільшим скарбом народу є його національна мова. Ведуча розповіла, відкіля веде свій відлік сучасна літературна мова, а також про її родоначальника Івана Котляревського, автора славнозвісної «Енеїди». Розповідаючи про видатних українських письменників та поетів, ведучі не забули і про сучасних талановитих літераторів, які вносять свій вклад у розвиток сучасної літературної української мови.

В.Х.Пугач, відомий марганецький поет

        Шанованим гостем заходу став Володимир Харлантійович Пугач – член української Асоціації письменників художньо-соціальної літератури, головний спонсор і технічний редактор, меценат для всіх поетів і прозаїків м. Марганця. Плідна його творчість увінчалася в 2011 році виходом його власної книги «Храм душі збережи в чистоті», в якій зібрані найкращі твори автора за останні 20 років.
Володимир Харлантійович розповів учням про свою творчість, зачитав свої нові вірші та переклади віршів Пушкіна, Лермонтова та інших поетів українською мовою, поділився подальшими планами. Присутніх дуже зацікавила цю зустріч, вони вперше почули вірші Пушкіна та Лермонтова українською мовою.

К.Голик, учень музичної школи

      Наприкінці заходу учень музичної школи Голик Кирил заспівав українську народу пісню «Ніч яка місячна…».

       Усний журнал пройшов дуже жваво, цікаво та емоційно. Учні та вчителі дякували бібліотекарів та гостей за такий захід.

      Захід супроводжувався цікавими відеоматеріалами про життєвий шлях братів Кирила та Мефодія, про загадкову бібліотеку Ярослава Мудрого та інше, які підготувала і показала бібліограф ЦБС О.В.Забенько.

      До Дня слов’янської писемності та культури бібліотекар читального залу В.В.Фіалковська оформила книжкову виставку, на якій були представлені книги з Центру слов’янської писемності та культури.

Виставка в читальному залі до Дня слов'янської писемності та культури

Переглядів: 821 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ми на карті
Відзнаки