2024, Четвер, 28.03.2024, 19:58


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Червень » 9 » Василь Шкляр - батько українського бестселеру
09:03
Василь Шкляр - батько українського бестселеру

10 червня 2021 року відзначає своє 70-річчя один з найвідоміших сучасних українських письменників - Василь Шкляр. Пропонуємо Вашій увазі відкритий перегляд літератури "Василь Шкляр - батько українського бестселеру".

Його називають "батьком українського бестселера". Кожен його роман отримує епітет як не "культовий", то "скандальний". Кожен його вислів розбирають на цитати, а кожен вчинок (чого варта тільки відмова від Шевченківської премії через міністра Табачника чи принципова відмова від перекладу "Чорного Ворона" російською) обговорюють ще багато років по тому...

Свого часу знаменитий «Залишенець» («Чорний Ворон») викликав такий шквал дискусій, зокрема й політичних, що вийшов далеко за межі літературного явища. У цьому романі Василь Шкляр чи не вперше в нашій літературі назвав речі своїми іменами стосовно російсько-української війни у ХХ столітті. 

Народився він 10 червня 1951 року на Черкащині. Закінчив філологічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. У Єреванському університеті вивчав вірменську мову та літературу. Тривалий час працював журналістом, був головним редактором видавництва «Дніпро», заступником голови Національної спілки письменників України. 

Автор багатьох книг, зокрема романів «Тінь сови», «Ностальгія», «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», «Чорний Ворон (Залишенець)», «Маруся», «Чорне Сонце», «Самотній вовк», «Троща». Володар багатьох вітчизняних та міжнародних премій. Його твори перекладено англійською, словацькою, болгарською, вірменською, португальською та іншими мовами.

Письменник заборонив перекладати свої книги на російську мову. Дружина першою читає рукописи письменника. Шкляр володіє вірменською мовою. Перекладав з вірменської та новогрецької. У своїй літературній діяльності письменник принципово жодного разу не скористався спонсорською допомогою, не прийняв жодної державної нагороди.

Книги Василя Шкляра, наявні у фонді Марганецької центральної міської бібліотеки:

Шкляр, Василь Миколайович.Самотній вовк [Текст] : роман / В. Шкляр. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 224 с.

«Самотній вовк» (під попередньою назвою «Елементал») — найдинамічніший роман Василя Шкляра, написаний на основі реальних подій. Українець, вояк Французького іноземного легіону, отримує надважливе завдання — вивезти з окупованої Чечні дочку генерала, на яку полюють російські спецслужби. Легіонер охоче вирушає в «гарячку точку» не лише завдяки фантастичній винагороді — до Чечні втекла його дівчина разом з тамтешнім командиром кримінального угруповання. Воїн-одинак розпочинає вкрай небезпечний двобій з московськими людоловами… Але чим насправді було це завдання і яка роль належала дочці генерала? Відповідь на це запитання приголомшить найпроникливішого читача.

Шкляр, Василь Миколайович.Треба спитати у Бога [Текст] : новели, есеї, спогади / Василь Шкляр. - Харків : Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2019. - 316 с.

Ця збірка містить новели та оповідання Василя Шкляра, написані переважно у 1970-х роках. Цікаві колоритні характери, захопливі події та спостереження за людськими вчинками занурюють нас у самобутній світ раннього Шкляра. До книжки також увійшли неординарні, напрочуд відверті спогади автора про видатних письменників, з якими він був у дружніх взаєминах. Розлоге інтерв’ю зі Шклярем, яке взяв у нього В’ячеслав Кириленко, — це своєрідна автобіографічна повість автора «Чорного Ворона», яка проливає світло на його життя, творчість, у тому числі й на літературний доробок, представлений у цій книжці.

Шкляр, Василь Миколайович. Залишенець. Чорний Ворон [Текст] / В. М. Шкляр. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 432 с.

Найбільший резонанс серед українських критиків викликав роман "Залишенець. Чорний ворон", який було видано у 2009 року. Цей твір яскраво висвітлює трагічні сторінки історії нашої держави – повстанську боротьбу народу проти жорсткої влади окупантів у 20-х роках XX сторіччя. Роман дуже неоднозначний, проте заслуговує на прочитання.

У 1921 році чотирирічна війна, яку Росія розв'язала проти Української Народної Республіки, закінчилася. Проте збройна боротьба ще роками тривала майже на всіх теренах України. Відчайдушно чинили опір російським окупантам повстанці Холодного Яру. На їхньому чорному бойовому прапорі був напис: «Воля України або смерть». Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами і навіть заборонили згадувати їхні імена, щоб стерти з пам'яті ту ідею, за яку повстанці жертвували своїми життями. Звичайно, вони стріляли, вішали, палили, нищили - але кого? Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навколо запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони – залишенці - обрали собі смерть.

Шкляр, Василь Миколайович. Троща [Текст] : роман / Василь Шкляр. - Харків : Клуб Cімейного Дозвілля, 2018. - 416 с.

«Троща» — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше. Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Шкляр, Василь Миколайович. Чорне сонце [Текст] : збірка / В. М. Шкляр. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 304 с. : іл. 

Російсько-українська війна очима бійця полку "Азов". Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю. До видання ввійшли твори "Чорне Сонце", "Танець під чортову дудку", "Крук - птаха нетутешня", "Останній шанс Захара Скоробагатька", "Високі гори у Ялті", "Цілком таємні історії".

Шкляр, Василь. Чорний ворон. Залишенець [Текст] : роман / Василь Шкляр. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 425, [8] с. : кольор. іл.

Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами й навіть у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Щоб убити у пам’яті упокореної маси ту ідею, за яку повстанці жертвували свої молоді життя. Авжеж, вони стріляли, вішали, палили, нищили — але кого? На їхньому бойовому чорному прапорі напис: «Воля України або смерть». Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони — залишенці — обрали собі смерть.

Шкляр, Василь Миколайович. Маруся [Текст] : роман / В. М. Шкляр. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 320 с.

Це історія про 16-річну дівчину, яка  взяла в руки зброю і стала отаманом козацького загону.  Вона була надзвичайно вродлива і надзвичайно небезпечна,  не жаліла ворогів і рятувала своїх людей, ризикуючи власним життям. Вона вміла любити і ненавидіти. Та чи зуміє коханий Мирон врятувати її від помсти ворогів? Чи буде їхнє кохання сильнішим за смерть?

Шкляр, Василь Миколайович. Елементал [Текст] / В. М. Шкляр. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. - 224 с.

Відомий український письменник розкаже, чого варті любов і життя, коли смерть дивиться в очі.

Українець, вояк Французького іноземного леґіону, отримує смертельно небезпечне завдання вивезти із заблокованої Чечні дочку генерала, на яку полюють російські спецслужби.

Чи вдасться йому, уникнувши численних небезпек, вижити і знайти дівчину? Хто вона насправді?

Шкляр, Василь Миколайович. Ключ [Текст] / В. М. Шкляр. - 2-е вид. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2012. - 256 с. 

Книгу можна назвати гостросюжетним романом-таємницею. Журналіст Андрій Крайній — справжній ерудит, який вільно володіє декількома мовами,  доживши до віку Христа, не має даху над головою. Заповітний ключ простягає йому дивакуватий незнайомець, а номер квартири навіює забобонний страх. Що ж це було: манна небесна чи прикра помилка?  Незабаром йому знадобляться ще два ключі: до таємниці зникнення господаря квартири номер 13 і до серця фатальної жінки, до якого не так легко достукатися...

Шкляр, Василь Миколайович. Ностальгія [Текст] : роман, новели / Василь Шкляр ; [худож. В. Й. Агафонов]. - К. : Молодь, 1989. - 253, [2] с. : іл.

Що ти знайдеш у минулому — силу чи згубу? За день до того, як сталася аварія на ЧАЕС, Микола покинув роботу у видавництві. Тепер він вільний митець. Але чи вільна його душа? У дивному сні він бачить, як дружина стріляє йому в серце... Через кілька днів він зустрічає жінку, яка змогла витягти ту кулю з його душі, але їм не судилося бути разом...

Переглядів: 282 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки