2024, П`ятниця, 29.03.2024, 02:12


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2015 » Лютий » 5 » Вечір пам'яті з нагоди 71-ї річниці звільнення Марганця від німецьких загарбників
16:41
Вечір пам'яті з нагоди 71-ї річниці звільнення Марганця від німецьких загарбників

В центральній міській бібліотеці ім.М.Островського до річниці визволення міста Марганця під час Другої світової війни відбувся вечір пам'яті "Уклін Вам, Вітчизни солдати, за подвиг, за мир, за життя!". На захід до бібліотеки завітали учні СШ №2 разом з викладачами.

Ведуча заходу Вікторія Валеріївна Фіалковська підготувала цікаву розповідь по воєнні події на території Марганця впродовж 1941 - 1944 років. Бібліограф ЦБС Ольга Забенько підібрала цікаві відео- та фотоматеріали для ілюстрування розповіді ведучої.

Кожен рік 6 лютого ми згадуємо і вшановуємо пам'ять героїв-визволителів м. Марганця. У цьому році виповнюється 71 рік з дня визволення нашого міста від німецьких загарбників. Ця дата дуже дорога кожному марганчанину, це особливий день. Пам'ять тих подій не зникає. Вона живе і у спогадах ветеранів, і у пам'яті нащадків.

В ніч з 5 на 6 лютого 1944 року війська 3-го українського фронту визволили місто від гітлерівців. Мешканці міста радісно зустрічали воїнів-визволителів. В боях за звільнення нашого міста загинуло 124 солдата і офіцера 203-ї та 333-ї стілецьких дивізій. Було замучено і розстріляно понад 500 осіб.  Тіла вбитих скидали в яму, де зараз знаходиться братська могила у вигляді меморіалу "Вічний вогонь".

З метою увічнення безсмертного подвигу народу в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, вшанування пам'яті полеглих у боротьбі за Батьківщину, шанобливого ставлення до ветеранів війни і пам'яті про Перемогу, Президент України Петро Порошенко оголосив в Україні 2015 рік - Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни.

   До цієї події центральна міська бібліотека ім.М.Островського розпочала цикл віртуальних подорожей під назвою "Ім'я героя на карті рідного міста" про марганецьких ветеранів Великої Вітчизняної війни. Віртуальна подорож розпочата зі статті про ветерана ВВвійни Володимира Ілліча Беспалого. Тож звертайтесь до електронних ресурсів бібліотеки в Інтернеті, слідкуйте за новими матеріалами.

   Вікторія Валеріївна представила всім почесних гостей: В.І.Чупкіна, І.Ф.Тарана, О.О.Юракова та вокальний колектив "Бойові подруги".

    Віталій Іванович Чупкін, голова міської Ради ветеранів війни та праці міста, підполковник, ветерані військової служби, звернувся до присутніх з розповіддю про події війни. Він зазначив, чому німцям було важливо захопити наше місто і як місцеве населення боролося з ворогами. Зауважив, що з кожним роком, на жаль, ветеранів-учасників військових подій стає все менше і менше. В нашому місті їх залишилося близько 40 осіб, і вони переважно не виходять з дому. Наприкінці свого виступу Віталій Іванович побажав присутнім на заході, щоб вічно горів вогонь не лише на братській могилі, а й у серцях кожного з нас.

     

    Виступив на заході почесний громадянин міста Марганця, почесний ветеран України, полковник, відповідальний секретар міської Ради ветеранів війни та праці Іван Федорович Таран. Він згадав 1944 рік, коли визволяли наше міста. Хоча й був дуже маленький, маленький Ваня добре пам'ятає, як до хати увійшли червоноармійці і повідомили, що місто визволено. Ледве стримуючи сльози, тремтливим голосом він розповів, про свого батька, який безвісті пропав на війні під час Сталінградської битви. Щиро всім гостям Іван Федорович побажав, щоб якнайскоріше скінчилася війна на Сході країни.

Про свою військову кар'єру та про ставлення до подій 1941-1945рр. розповів Олексій Олександрович Юраков, голова Марганецької міської організації "Всеукраїнська спілка радянських офіцерів", полковник, ветеран військової служби. Він, хоча й через молодий вік, не був очевидцем війни, але усвідомлює її значення в житті людей. Олексій Олександрович розповів про свого батька та діда.

   

    Про війни піснею розповіли учасниці вокального ансамблю "Бойові подруги"(художній керівник М.М.Петелько, музкерівник М.Д.Блувбанд). Вічно молодий та заповзятий вокальний колектив "Бойові подруги" виконав на заході такі пісні: "Танго війни", "Ой, Дніпро, Дніпро", "Степом, степом", "Кучерявий дубе", "Ой тумани мої, розтумани".

 До заходу бібліотекарі читального залу Вікторія Валеріївна Фіалковська та Ольга Олександрівна Середіна оформили цікаву книжкову виставку  "Місто пам'ятає подвиг своїх визволителів".

    На завершення вечора пам'яті учні СШ №2 сфотографувалися з ветеранами та вокальним ансамблем "Бойові подруги".

   

Шановні марганчани та ветерани війни!

Колектив бібліотеки ім.М.Островського щиро вітає вас зі святом визволення Марганця від німецьких окупантів!

Бажаємо вам мирного, світлого неба, радісного, щасливого життя, добробуту та затишку в ваших родинах, міцного здоров'я та веселої вдачі щодня!

Зі святом!

Переглядів: 746 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Ми на карті
Відзнаки