2024, Вівторок, 23.04.2024, 21:45


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2013 » Квітень » 18 » Вечір-реквієм "Пам'ять заради майбутнього"
11:02
Вечір-реквієм "Пам'ять заради майбутнього"

До Міжнародного дня звільнення в'язнів фашистських концтаборів в центральній міській бібліотеці ім.М.Островського 11 квітня відбувся вечір-реквієм під назвою "Пам'ять заради майбутнього".

Перед початком заходу на екрані за допомогою проектору та ноутбуку було продемонстровано документальний фільм "Плач России" про події за часів Великої Вітчизняної війни та Радянського Союзу.

Ведучим заходом був голова Марганецького міського об'єднання в'язнів-жертв нацизму Володимир Вікторович Котов. Він відкрив вечір пам'яті розповіддю про марганчан, яких німці забирали ще в підлітковому віці на тяжкі роботи. Свої розповіді про ставлення фашистів до радянських людей, про надзвичайно тяжкі умови перебування в концтаборах Володимир Вікторович підкріпив документальними та художніми відеороліками про події в фашистських концтаборах "Мы были в фашистской неволе", "Бабий Яр". Присутні на заході, майже не дихаючи, слухали статистичні дані та реальні випадки і дивилися надзвичайно відверте відео.

Почесними гостями заходу були очевидці - в'язні фашистських концтаборів Міуська Катерина Пимонівна та Ващілин Володимир Онуфрійович, а також заступник міського голови м. Марганця Медяник Олена Володимирівна та голова міської Ради ветеранів Качур Володимир Опанасович.

На заході виступила вчитель СШ №3 Пилипенко Кристина Віталіївна зі своєю ученицею Аліною Серпіковою. Вони розповіли про те, як відвідують Катерину Міуську, про своє ставлення до цих подій та до почутого від очевидиці.

Далі на заході про перебування фашистів в місті Марганці розповів Володимир Качур, якому на той час було 12 років.

Присутній на заході колишній в'язень концтабору В.О.Ващулін розповів про те, як двічі приїздив до Німеччини на місце колишнього концтабору за мирних часів, де тепер знаходиться музей.

Спеціально до цього пам'ятного дня Марганецьке міське об'єднання в'язнів-жертв нацизму разом з Центром-комплексом позашкільної роботи оголосили тематичний конкурс малюнків "Дитинство за колючим дротом". Найкращі роботи були представлені на виставці в читальному залі бібліотеки.

В.В.Котов та депутат міської Ради від Партії регіонів Гульнара Рашидівна Хникіна нагородили авторів найкращих малюнків грамотами на невеличкими солодкими подарунками. 

Після цього Гульнара Рашидівна висловила слова вдячності колишнім в'язням, побажала їм довгих років щасливого мирного життя та на знак пошани подарувала квіти.

Заступник міського голови Олена Медяник наголосила на важливості збереження пам'яті поколінь. Також вручила Володимиру Вікторовичу Котовому грамоту від голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Володимир Вікторович в свою чергу вручив подяки та подарунки колишнім в'язням фашистських концтаборів від голови облдержадміністрації.

Про страшні події війни розповіла відома марганецька поетеса Лариса Григорівна Гончарова. Вона зазначила, що її чоловік, з яким вона разом з юності, також колишній в'язень фашистського концтабору, але йому дуже боляче згадувати ті події навіть через багато років. Учасники самодіяльного ансамблю "Золота осінь", керівником якого є Лариса Гончарова, продекламували вірші Лариси Григорівни на тему вечора. А солістка ансамблю Олександра Жарук під акомпанемент Віктора Васильовича Малібоги заспівала пісню "Прощай, Україно!"

По завершенню заходу присутні спілкувалися з очевидцями подій у фашистських концтаборах, уважно розглядали фотовиставку фотографій В.В.Котова з місць колишніх концтаборів під назвою "Пам'ять заради майбутнього", яка була підготовлена автором та бібліотекарями ЦМБ ім.М.Островського.


На вечір-реквієм були запрошені представники місцевого телебачення "МСТ" та газети "Шахтар Марганця".

 

Переглядів: 969 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ми на карті
Відзнаки