2024, П`ятниця, 26.04.2024, 17:33


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2017 » Березень » 9 » Відкритий перегляд літератури до 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка
10:44
Відкритий перегляд літератури до 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка

9 березня - день народження найвідомішого українського поета, художника, громадського діяча Тараса Шевченка. В цьому році 203 роки від дня його народження. До шевченківських днів в читальному залі Марганецької бібліотеки ім. М. Островського читачам пропонується відкритий перегляд літератури "Незгасне світло Кобзаря". Його підготувала і оформила бібліотекар читального залу ЦМБ ім. М. Островського Вікторія Фіалковська.

Тарас Шевченко - головний поет України, національна гордість країни. Його літературна творчість різноманітна: крім поезії, що спирається на українські фольклорні мотиви, Шевченко багато писав і російською мовою - вірші, близько 20 повістей, вів листування.

Для України Шевченко має таке ж значення, як для Росії Олександр Пушкін. Його ім'ям названі театри, площі, вулиці, навчальні заклади. На Україні налічується 1256 пам'ятників Тарасу Шевченку.

Шевченко відомий, в першу чергу, як поет. Перша збірка віршів "Кобзар" побачила світ в 1840 році. В 1844 році він написав гостро політичну поему "Сон" (У всякого своя доля), чим вступив на шлях боротьби проти самодержавної системи тодішньої Російської Імперії. В 1945 році він написав вірш "Заповіт". Цей твір покладений в основу музичних творів низки композиторів, перекладений на 150 мов народів світу, активно використовується в культурному житті.

Не менш відомий Шевченко як художник. Налічується більше 800 його картин.


 

Видання, представлені на відкритому перегляді літератури, допоможуть Вам ще раз насолодитися поетичною творчістю видатного поета, поглибити свої знання про життя та діяльність цього непересічного українця.

Також пропонуємо Вам переглянути букрейлер до книги творів Тараса Шевченка.

Сьогодні в Україні варто відвідати сучасний історико-культурний заповідник "Батьківщина Тараса Шевченка".

Це місця, де народився поет, провів дитинство і служив козачком у поміщика Енгельгардта. Зараз це - музей у Шевченковому (колишній Керелівці), етнографічний комплекс в Моринцях, палацово-парковий ансамбль поміщика Енгельгардта в Будище.

(Детальний маршрут по місцях пам'яті Кобзаря можна переглянути ТУТ.)

 

Львівське "Видавництво Старого Лева" готує подарунок Тарасу Шевченку в день його народження - вийде книга "Шевченко від А до Я".
Про це у своєму Facebook написала головний редактор видавництва Мар'яна Савка. "Вийшло, як і слід було сподіватися, не трафаретно, а дуже емоційно і нестандартно",
- зазначила Савка. Додамо, що графічне оформлення книги створила Анастасія Стефурак. Текст для видання написав професор Леонід Ушкалов.

(Більше про книгу "Шевченко від А до Я" читайте ТУТ.)

Публікацію підготувала Ольга Забенько

Переглядів: 654 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки