2024, Четвер, 25.04.2024, 19:27


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2013 » Травень » 24 » Відкриття Центру слов'янської писемності та культури
16:33
Відкриття Центру слов'янської писемності та культури


   24 травня в центральній міській бібліотеці ім.М.Островського відбулося урочисте відкриття Центру слов’янської писемності та культури, яке було приурочене Дню слов’янської писемності та культури. Його почали святкувати в нашій країні з 1991 року згідно з Указом Президента України, як день вшанування пам’яті святих  рівноапостольних братів Кирила та Мефодія.



До цієї події бібліотекарі читального залу ЦМБ ім.М.Островського Павлова Надія Матвіївна та Фіалковська Вікторія Валеріївна оформили гарну книжкову виставку «Джерела духовності слов’янських народів», де була представлена література, що розкриває світ писемності та культури слов’янських народів.



Частиною української культури є українські вишивки. Тому завідуюча бібліотекою-філіалом №1 Марганецької міської ЦБС, що знаходиться в с.Городище, Світлана Володимирівна Патяка підготувала виставку рушників і вишиванок під назвою «Цей дивосвіт і сяє, і живе», в яку вклала всю свою душу і любов до майстринь Г.В.Абрамчук, А.Ф.Шепотинник, А.Д.Подакової.



 




Свято почала директор Марганецької міської ЦБС Лідія Віталіївна Пономарьова. 



Вона розповіла про відкриття мережі центрів слов’янської писемності та культури в бібліотеках Дніпропетровщини та оголосила Центр слов’янської писемності та культури в центральній міській бібліотеці ім.М.Островського відкритим!!!



Від імені депутатів Марганецької міської ради виступила представник Партії регіонів Єлизавета Іванівна Бородкіна. Вона розповіла про важливість духовності в житті країни та кожного українця, про важливий внесок братів Кирила та Мефодія в культури слов’янських народів.




За дорученням народного депутату України Олега Анатолійовича Царьова на святі виступив його помічник-консультант Володимир Харлантійович Пугач, місцевий поет, перекладач, меценат багатьох книг місцевих авторів, засновник фонду «Золота пектораль». Він привітав від імені Олега Царьова та від себе особисто присутніх в залі зі святом єдності слов’ян та зачитав свій власний переклад вірша О.С.Пушкіна українською мовою.




З нагоди відкриття Центру місцева влада подарувала 126 книг на теми духовності та культури слов’янських народів. Лідія Віталіївна наголосила, що присутні мають право на першочергове читання нових книжок.




На свято завітав вокальний ансамбль «Срібні джерела» під керівництвом Галини Дубровіної, який виконав дві народні українські пісні, як найкращі зразки української музичної культури. Керівник ансамблю Галина Василівна привітала всіх присутніх зі святом та від Церкви Воскресіння Славущого, в хорі якої вона співає, подарувала бібліотеці ікону святих рівноапостольних братів Кирила  та Мефодія.


Свято «Джерела духовності слов’янських народів» стало першим, що пройшло в Центрі слов’янської писемності та культури. Його підготували та провели бібліотекарі центральної міської бібліотеки ім.М.Островського Вікторія Василівна Жданова та Олена Василівна Рак.



Це також особливий день для Православної церкви, тому на свято завітали протоієрей Храму Святого Духу отець Ігор та настоятель Храму Святого Духу селища Городище отець В’ячеслав. 

Священики розповіли про важливість слов’янської абетки, яку створили брати Кирило та Мефодій, для розвитку духовності та культури слов’ян. Отець В’ячеслав подарував бібліотеці дві книги «Закон Божий» та «Православна абетка» для Центру слов’янської писемності та культури.



На честь вшанування пам’яті святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія прозвучав «Гімн Святим Кирилу та Мефодію, просвітителям слов’ян» у виконанні вокального ансамблю музичної школи (музичний керівник Ірина Володимирівна Молочна).


В ході заходи ведучі розповіли про життя первоучителів слов’янських Кирила та Мефодія, про створення ними глаголиці та кирилиці, про виникнення та розповсюдження слов’янської писемності, яка сприяла розвитку літератури слов’янських народів, і слов’янська мова стала третьою в Європі після грецької та латині.



Ведучі розповіли про музику як різновид української культури. Прикладом цього мистецтва була мелодія у виконанні на скрипці Ангеліни Нікорич (концертмейстер Тамара Іванівна Конюшенко). Юна учениця музичної школи Вікторія Бабич виконала українську пісню «Червона калина».



Не можна не звернути увагу на яскравий самобутній національний український одяг. Ведучі розповіли про характерні риси українського вбрання, а саме орнамент вишивок, стрічки ті інші елементи.


Говорячи про українську культуру не можна не сказати про українські народні танці. Мова танцю зрозуміла всюди, адже у візерунці рухів, які переплітаються з музикою, наче в дзеркалі, відображається душа кожного народу. Для присутніх на святі виступив хореографічний ансамбль «Калинонька» під керівництвом Юлії Олександрівни Гайденко з танцем «Український дівочий».


В ході заходу були показані відеоуривки про братів Кирила та Мефодія, про українську архітектуру, зокрема, Києво-Печерську Лавру, Софійський Собор, Золоті Ворота в Києві, та про український живопис. Весь захід супроводжувався презентацією, яка показувалася за допомогою ноутбуку та проектору з екраном. Це зробило свято ще більш яскравим та цікавим.


Свято, на честь відкриття Центру слов’янської писемності та культури, виявилося урочистим, яскравим, цікавим, пам’ятним для всіх присутніх. В залі були присутні представники місцевої влади, місцеві поети та письменники, учні Марганецького професійного ліцею та всі зацікавлені користувачі центральної міської бібліотеки ім.М.Островського.

Переглядів: 2683 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки