2024, Середа, 17.04.2024, 00:00


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 15 » Виставка-айстопер «Обіймемо Землю красою і любов’ю»
10:38
Виставка-айстопер «Обіймемо Землю красою і любов’ю»

Починаючи з 1998 року третя субота квітня у календарях визначена як День довкілля України (в цьому році це 18 квітня), а 22 квітня – Всесвітній день Землі. Навколишнє середовище починається з кожної домівки. Долучитися до Дня довкілля досить просто, іноді достатньо невеликого кроку, що матиме великий вплив на стан довкілля. Слідкуймо за своїм споживанням та діями, аби зробити світ природи кращим!

Це день чистої води, землі й повітря, який має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього середовища, привернути увагу до екологічних проблем нашої планети.

Це день – нагадування про екологічні катастрофи, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.

До цих дат бібліотекарями читального залу Марганецької центральної міської бібліотеки була оформлена виставка-айстопер «Обіймемо Землю красою і любов’ю», яка розповідає про охорону навколишнього природного середовища, природно-заповідний фонд Дніпропетровщини. Виставка буде корисна для всіх, хто цікавиться взаємовідносинами людини і природи.

А чи знаєте Ви, що ...

  • Земля єдине місцем в Сонячній системі, де можна побачити повне сонячне затемнення.
  • Цікаво, що всі планети Сонячної системи, крім нашої, носять імена з грецької та римської міфології.
  • Земля, як планета, з'явилась понад 4,5 мільярдів років тому. До появи життя на планеті від народження Землі пройшло ще декілька тисяч мільйонів років і відносно недавно, за геологічними мірками, близько чотирьох мільйонів років тому з'явились люди.
  • Земля обертається навколо Сонця із середньою швидкістю понад 107 000 кілометрів на годину.
  • За даними WWF (Всесвітнього фонду дикої природи ) за останні сорок років на Землі зникло 40% дикої природи. 
  • Існує теорія, згідно якої близько 253 мільйонів років тому, коли вимерло більше 80% всіх морських істот, аномалія була викликана розмноженням бактерії метаносарцини, яка виробляє метан і живе практично скрізь – і в водах океанів, і у нас в кишечнику. З іншого боку, таке масове вимирання тварин призвело до появи предків динозаврів.
  • 70% поверхні планети – водаКоли вперше люди подивилися на Землю з космосу, вона отримала другу назву – Блакитна планета. Решта ж 30% займає, так звана, континентальна кора із середньою товщиною 35-45 км, яка досягає до 75 кілометрів під гірськими масивами. Підняття рівня Світового океану, що відбувається у результаті глобального потепління і танення льодовиків, – один із головних приводів для занепокоєння людства.
  • Резерви прісної води налічують всього 2,5% від загальної маси. Так-так, інші 97,5% належать морям і океанічним басейнам, в яких вода солона і спочатку не придатна для пиття. Ще один момент: майже 70% усієї прісної води приховано в льодовиках, 20% містить озеро Байкал, решта припадає на річки, озера і атмосферу в цілому. Лякаюча статистика, чи не правда?
  • За останні 25 років з Антарктиди зникло 3 трлн тон льоду. Тільки у 2017 році від льодовикового шельфу Ларсен С відколовся айсберг, один із найбільших в історії, його вага – понад 1 трлн тонн, а площа – половина острова Ямайки.
  • Найсухіше місце на Землі розташовується в білосніжних долинах Антарктиди. Так, чилійська пустеля, яка не бачила опадів більше 2 тис. років, займає лише другий рядок у топі найбільш посушливих місць на Землі. Перше належить Сухим долинах протоки Мак-Мердо, які не зрошувалися водою більше 2 мільйонів років. А ще тут вирують найбожевільніші вітру, які розганяються понад 310 км/год.

Вікторія Фіалковська,

бібліотекар читального залу ЦМБ

Переглядів: 462 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки