2024, Субота, 20.04.2024, 07:08


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Жовтень » 12 » Виставка до 14 жовтня - Дня захисника України та українського козацтва
15:16
Виставка до 14 жовтня - Дня захисника України та українського козацтва

Щорічно, 14 жовтня, Україна відзначає одне зі своїх головних державних свят — День захисника України. Окрім того, 14 жовтня — це православне свято Покрови Пресвятої Богородиці, День козацтва та річниця створення Української повстанської армії.

Православне свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії святкується щороку 14 жовтня. Встановлене воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх омофором (покровою). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Вражений  цим дивом Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія Юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Зародилося козацтво на українських землях у XV ст. Однією з причин зародження козацтва було не бажання жити на території Речі Посполитої, що було повязано з жорсткою політикою полінізації та окатоличення. Тому на степи Дикого Поля вибирались вільні чоловіки, а згодом і жінки, які колонізували території між Річчю Посполитою та Кримським ханством.

Згодом, у 1556 році виникла Запорозька Січ. Січ була демократичним незалежним об’єднанням. Головними принципами тут були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Водночас на Січі дотримувалися жорсткої дисципліни, адже відповідальність була запорукою успіхів козаків під час військових походів.

Зазвичай свої військові походи на початку існування козацтва здійснювали про турків та татар, що зокрема промишляли работоргівлею. Зокрема однією з найуспішніх операцій - була морська десантна висадка та штурм і захоплення фортеці Кафа (нинішня Феодосія) під проводом гетьмана Петра Конашевиче-Сагайдачного.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно XVIII століття, вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можна вважати Покровський собор у Харкові, що зведений у 1689 році. Храм збудований в еклектичному стилі козацько-московського бароко. Також до перлин "покровської" церковної тематики можна зарахувати київську трибанну церкву Покрови на Подолі, що зведена у 1766 році видатним українським архітектором Іваном Григоровичем-Барським.

Уже 1999 року президент Украї Леонід Кучма встановив 14 жовтня - Днем українського козацтва. День козацтва не був святковим вихідним днем. Але вже на початку 2000-их держава помітила день 14 жовтня, надавши йому патріотичного змісту.

14 жовтня також на символічному рівні вважається днем заснування Української повстанської армії. Інформація про створення УПА саме 14 жовтня 1942 року є у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі Головного командира УПА Романа Шухевича від 14 жовтня 1947 року.

Ввважається, що саме 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо "Остап") сформував перший відділ УПА в місті Сарни, хоча деякі історики вважають цю дату умовно пропагандистською та переносять період заснування приблизно на півроку вперед. У 1943 році загони ОУН(б) почали офіційно іменуватися "Українською повстанською армією". Ряди УПА поповнювалася за рахунок добровольців з числа ідейних націоналістів, перебіжчиків з допоміжної поліції, дезертирів з Червоної Армії. Самі ж вояки УПА святкували 14 жовтня День Зброї.

Українська повстанська армія - це єдине військове формування, що вели збройну боротьбу з Третім Райхом, СРСР та польською Армією Крайовою за незалежність Української дежавності, яку було відноволено Актом відновлення Української держави, що було проголошено 30 червня 1941 року Українськими Національними Зборами, з ініціативи Організації українських націоналістів революціонерів під проводом Степана Бандери.

Згодом, після розгрому УПА, свято Покрови стало один з головних "табірних свят" в сталінському ГУЛАГі. Більшість повстанців, які відбували покарання в більшовицьких концтаборах святкували три свята - Різдво, Покрову та Великдень. Таким чином, Покрова стала не лише свято українського воїнства, а й символом незламності його духу.

В Україні святкування Дня захисника України почалось відносно недавно - з 2014 року. Свято встановлене указом президента України Петра Порошенка 14 жовтня 2014 року. Затвердивши 14 жовтня Днем захисника України, Петро Порошенко провів чіткий зв`язок між різними покоління українських воїнів. 5 березня 2015 року Верховна Рада ухвалила рішення зробити День захисника України святковим вихідним днем.

З нагоди цього свято в читальному залі Марганецької центральної міської бібліотеки читачам представлена виставка "Лине слава козацька із далеких віків!" На ній представлені книги про героїчн минуле України та  видатних особистостей.

Чудовим доповненням виставки стали роботи майстрині Ольги Шаляпіної - картини, вишиті бісером. Вони проникнуті непідробним патріотизмом та гордістю за свою країну і її героїв.

Запрошуємо до бібліотеки переглянути виставки та відкрити для себе нові грані історії України!

Виставку підготували бібліотекарі читального залу ЦМБ:

Вікторія Фіалковська,

Ольга Середіна

Переглядів: 592 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ми на карті
Відзнаки