2024, Четвер, 28.03.2024, 19:09


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2017 » Серпень » 18 » Виставка-експозиція до Дня пасічника
15:40
Виставка-експозиція до Дня пасічника

19 серпня в Україні відзначається День пасічника. Це день тих, хто займається бджільництвом і завдяки кому ми можемо поласувати смачним та запашним медом. Кожен з нас ще з дитинства знає про користь меду. Відомо, що мед є дуже цінний продуктом.  Численними науковими дослiдженнями доведено, що лише 2-3 чайнi ложки меду на день суттєво покращують стан здоров'я, змiцнюють iмунiтет, покращують формулу кровi тощо. Найкращими сортами меду вважаються липовий, гречаний, акацієвий, вересковий мед. Вони наділені цілющими властивостями, але відрізняються за смаком і ароматом. Україна традиційно посідає в світі провідне місце з імпорту меду, і саме український мед вважається найякіснішим.

До Дня пасічника в бібліотеці ім. М. Островського провідним бібліотекарем Тетяною Федорівною Мархасіною оформлена виставка-експозиція "Бджолиний дзвін, медовий запах". Ця виставка пропонує користувачам бібліотеки  різнобічну літературу про мед та бджільництво. На ній можна побачити рамку з вулика, капелюх пасічника.

А ще читачі мають змогу поласувати смачним медом нового врожаю. Цей мед для виставки для читачів бібліотеки надав пасічник з багаторічним досвідом, відомий в місті поет-перекладач Володимир Пугач.

 

Тож запрошуємо всіх марганчан та гостей міста завітати до бібліотеки,

переглянути виставку-експозицію "Бджолиний дзвін, медовий запах"

та поласувати смачним та корисним медом!

 

Цікаві факти:

Хоча бджіл може бути тисячі на пасіці, вони ніколи не стикаються між собою.

Бджола в змозі тягти вагу в 310 разів важче себе.

Перед смертю бджілка відлітає від пасіки і там помирає, щоб уникнути антисанітарії.

Бджолина матка ніколи не жалить людину, навіть коли він завдає їй болю. Але при зустрічі зі своєю суперницею вона з люттю пускає в хід жало.

Для отримання одного кілограма меду бджоли повинні зробити до 4500 вильотів і взяти нектар з 6-10 млн квіток. Сильна сім'я може зібрати в день 5 - 10 кг меду (10 - 20 кг нектару).

На виховання тисячі личинок потрібно 100 г меду, 50 г пилку і 30 г води. Річна потреба в пилку становить до 30 кг на кожну бджолину сім'ю.

Дорогу в свій вулик бджоли знаходять виключно по магнітним полям. Якщо перенести вулик на 2 метри в бік, то бджоли які прилетіли будуть сідати на землю. 

Не дивлячись на величезну кількість одночасно літаючих бджіл на пасіці, вони ніколи не стикаються між собою. Мабуть у них дуже продумані правила дорожнього руху. 

Якщо бджілку застав дощ, то вона умудряється ухилятися від падаючих крапель і все одно встигає безпечно повернутися додому. Як вони бачать краплі дощу невідомо, але здатність ухилятися від дощу в них є (Шумахер відпочиває). 

У пошуках нектару бджоли долають відстань більше 8 км, але чим далі політ, тим менше вона принесе у вулик нектару. 

Спеціальний танець бджілки вказує про точне місцезнаходження медозбору. Якщо медозбір недалеко, то танець буде по колу; якщо близько, то - прямий виляючий.

Бджолина сота або комірка - найточніша геометрично правильна форма посудина, яка може зустрічатися в природі. Бджоли витрачають мінімальну кількість матеріалу на будівництво комірки (100 осередків -1,4 грама воску) при цьому міцність стільників чудова.

Бджоляр за допомогою диму не заспокоює бджіл, а створює як би імітацію пожежі. Бджоли, будучи стародавніми мешканцями лісу, з появою диму накидаються на мед, щоб запастися ним на далеку дорогу. Коли ж черевце бджоли заповнено медом і не гнеться, вона не може пустити в хід жало. 

Переглядів: 763 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ми на карті
Відзнаки