2024, Субота, 27.04.2024, 05:41


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 17 » Виставка "Визначними місцями планети" до Дня пам’яток історії та культури України (18 квітня)
08:49
Виставка "Визначними місцями планети" до Дня пам’яток історії та культури України (18 квітня)

18 квітня щороку відзначається Міжнародний день пам'яток і визначних місць. В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99. 

У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day of Monuments and Sites).

Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: "Збережемо нашу історичну батьківщину".

На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури України було ухвалено встановити в країні відповідне свято, відзначати яке слід щорічно 18 квітня − у Міжнародний день пам’ятників і визначних пам’яток.

З нагоди цієї дати бібліотекарі Марганецької центральної міської бібліотеки підготували виставку "Визначними місцями планети". З представлених на ній книг ви дізнаєтесь про найцікавіші та найдивовижніші місця планети, а також України, зокрема, нашого краю.

Лідером у Європі, та й взагалі у світі за кількістю пам'яток, які потрапили під опіку міжнародної організації, є Італія із 50 пунктами у списку ЮНЕСКО. Друге місце серед країн у списку посідає ще одна колиска цивілізації - Китай із 47-ма пам'ятками.

Але своє - найрідніше. Погляньмо на український список ЮНЕСКО, тут є кілька несподіваних пунктів. На сьогодні у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 7 об`єктів, що приблизно становить 0,68% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі (1034 станом на 2015 рік).

Це наступні об`єкти:

  • Київ: Собор святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська Лавра ( з 1990р.);
  • Ансамбль історичного центру Львова (з 1998 р.);
  • Геодезична дуга Струве ( з 2005р.);

(Це дуга меридіану довжиною 2821,833 км, позначена геодезистами за допомогою 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів. У ХІХ столітті вона служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. Насправді дуга Струве перетинає кордони 10 держав, починаючись в околицях Хаммерфеста в Норвегії і завершуючись в українській Старій Некрасівці неподалік Ізмаїла)

  • Букові праліси Карпат та стародавні букові праліси Німеччини (з 2007, 2011рр.);
  • Резиденція митрополитів Буковини і Далмації ( з 2011р.);
  • Дерев'яні церкви карпатського регіону Польщі і України ( з 2013р.);

До списку загалом внесено 16 українських церков. 8 із них розташовані в Польщі і 8 в Україні. Церкви представляють такі типи архітектури: гуцульський (Україна), галицький (чотири Україна і дві на території Польщі), бойківський (дві в Україні та одна в Польщі) і лемківський (всі п'ять на території Польщі).

  • Стародавнє місто Херсонес Таврійський ( з 2013р.).

Також українським урядом підготовлено ще 16 номінаційних досьє на включення до Списку Всесвітньої спадщини, серед яких: Могила Тараса Шевченка та державний історичний та природний музей-заповідник; Кам'янець-Подільська фортеця, історичний центр Чернігова, біосферний заповідник Асканія-Нова, Генуезькі колонії у Північному Причорномор'ї; дендрологічний парк “Софіївка”; Кам`яну Могилу та інші.

Наша Дніпропетровщина також славиться визначними місцями. На виставці представлена книга "Сім чудес Дніпропетровщини" (2004), в якій ви дізнаєтесь про дивовижні місця рідного краю, які захоплюють та вражають.

Серед них: степові піраміди (скіфські кургани), кам'яні пращури Мамая (кам'яні баби), Собор, що здіймається в небо (Новомосковський Троїцький собор), запорозька святиня (Самарський Пустельно-Миколаївський монастир), Кодак - твердиня на Дніпрі (фортеця Кодак), золотий міст Катеринослава (старий залізничний міст у Дніпрі), космічні орбіти земного заводу (Південний машинобудівний завод Дніпра).

В 2018 році у видавництві "Журфонд" м. Дніпра вийшла друком книга "Пам'ятки історії та культури міста Марганець" (за матеріалами "Зводу пам'яток історії та культури України") про об'єкти культурної спадщини міста Марганець. 

Це вже п’яте видання в серії Пам’ятки історії та культури Дніпропетровської області. Випуск присвячений пам’яткам археології, архітектури, історії та монументального мистецтва, що розташовані на території міста Марганець. У виданні зібрано 43 статті на 65 об’єктів культурної спадщини Марганця, а також розгорнуті історичний та археологічний нариси про минуле міста.

Книга підготовлена спеціалістами Дніпропетровського обласного центру з охорони істориком-культурних цінностей, співробітниками Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.Яворницького, членами Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (ДОО НСКУ) та інших дніпровських дослідників за сприяння Управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Видання є комплексним дослідженням з історії та культури Марганець. 

Після завершення карантину запитуйте представлені книги в Марганецькій центральній міській бібліотеці!

Публікацію підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС

Переглядів: 342 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки