2024, Вівторок, 23.04.2024, 20:01


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 29 » Вітаємо з Міжнароднем днем танцю!
10:44
Вітаємо з Міжнароднем днем танцю!

Щороку 29 квітня по всьому світу відзначається Міжнародний день танцю (International Dance Day).

Це свято, присвячене всім стилям танцю, почали відзначати з 1982 року за ініціативою Міжнародної ради танцю (International Dance Council, CID) ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новерра (Jean-Georges Noverre), реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як “батько сучасного балету”.

Жан-Жорж Новерр (29 квітня 1727 – 19 жовтня 1810) — французький балетмейстер, хореограф і теоретик балету, учень балетмейстера Л. Дюпре. Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі “Друрі-Лейн” у Лондоні. Новерр розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 році вийшла його знаменита праця “Листи про танець і балети”, де Новерр обґрунтував принципи балету-п’єси, втілюваного засобами дієвих пантомім і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.

Головна ідея цього свята — об’єднання всіх напрямків танцю, як єдиної форми мистецтва, а сам День танцю — це привід для її вшанування, а ще — її здатності долати всі політичні, культурні та етнічні межі, можливості об’єднувати людей в ім’я дружби і миру, дозволяючи їм говорити однією мовою — мовою танцю.

З нагоди цього професійного свята бібліотекарі Марганецької центральної міської бібліотеки підготували відкритий перегляд літератури “Танець крізь віки”.

Деякі хореографи вважають, що за рухами тіла ховаються справжні рухи душі. Танець – невід’ємна частина будь-якої культури. Він є джерелом натхнення для художників, дизайнерів, скульпторів і режисерів театру і кіно. Люди, які займаються танцями, відрізняються, як правило, цілеспрямованістю і у них хороше здоров’я. Навіть медичні експерименти показали, що у тих жінок, які перенесли операцію з видалення злоякісної пухлини, при додаванні до звичайної післяопераційної терапії, танцювальних занять, одужання проходило набагато швидше.

* Британський сексолог Хевлок Елліс визначав танець як віртуозний розвиток сексуального імпульсу. Американський хореограф Марта Грехем називала танець справжнім вираженням найглибших душевних почуттів. Таким чином, узагальнимо, танець – це момент істини, вияв щирих і справжніх емоцій. Звісно ж, коли він – не завчені па, а порив душі, виражений через жести, міміку, рухи.

* Сальса – це фактично суцільна імпровізація партнера. Від партнерки потрібно тільки слухняно слідувати за своїм чоловіком і отримувати задоволення. За легендою, сальсу-касіно почали танцювати після кубинської революції в закритих владою гральних закладах.

* Танець живота є найдавнішою формою танцю. Походження даного танцю пов’язане з древнім ритуалом масового поклоніння різним богиням любові. Цей танець , що включає м’які і плавні рухи стегон , а також живота, був релігійним танцем в храмах любові і вірності , присвячених богині Ізіді.

* Єгипетські танцівниці, які виконують танець живота, є одним із головних наповнювачів державного бюджету. Щороку мешканки Єгипту, які заробляють на життя участю у східних танцювальних шоу, віддають до державної скарбниці майже триста мільйонів доларів. Більше них приносить бюджету тільки Суецький канал, туристичні фірми та експортери нафти і бавовни.

* Париж — батьківщина не тільки моди, а й стриптизу. Хвилюючий танець зародився у березні 1894 року в одному із кафе французької столиці. Історія його виникнення зовсім не така збудлива, як сам танець. Під час гуляння студентів-художників, дві нетверезі натурниці влізли на стіл і стали роздягатися, рухаючись в такт музиці. Відвідувачі кафе прийшли в такий бурхливий захват, що власник закладу був змушений викликати поліцію. Арешт перших виконавиць стриптизу послужив поштовхом до студентських заворушень, під час яких були людські жертви.

* А ось ще один цікавий факт, пов’язаний з «пристойним» і «непристойним» в світі танцю. Невідомо, як відреагував би лорд Байрон на стриптиз, але є відомості про те, що, поглянувши на пару. що танцювала вальс, поет заявив, що партнери порушують всі норми пристойності і знаходяться дуже близько один від одного.

* Український танець відображає у собі усю широту української душі, та давно вже став візитівкою української культури. Гопак змальовує своєрідний діалог, в якому чоловіки демонструють свій характер, силу та мужність, а дівчата – свою витонченість та красу.

В Марганці є багато талановитих хореографічних колективів: зразковий хореографічний ансамбль “Браво” (керівники Тетяна та Євген Бєлічі), хореографічний ансамбль “Калинонька” (керівник – Юлія Гайденко), хореографічні колективи Палацу культури гірників: “Сюрприз” (керівник – Світлана Бабенко), “Пульс” (керівник – Тетяна Севастіді), “Шок” (керівник – Марина Касьянова); колективи східного танцю “Віджая” (керівник – Дар’я Бухарова) та “Нефрит” (керівник – Олеся Смаглій).

Щиро вітаємо всі марганецькі танцювальні колективи з Міжнародним днем танців! Бажаємо приголомшливого почуття ритму, неймовірної пластики, витривалості, ентузіазму і віри в свої можливості. Міцного здоров’я, відкриття себе в нових напрямках, чарівної хореографії, бурхливих оплесків вдячних глядачів та багато квітів від шанувальників. Нехай ваш талант буде яскраво сяяти на сценах Марганця, кращих сценах України та світу!

Підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС

за матеріалами:

https://znaj.ua/popcorn/mizhnarodnyj-den-tancyu-29-kvitnya-istoriya-svyata

http://bug.org.ua/blogs/ynteresnyie-faktyi-o-tantsah-11215/

http://monitor.cn.ua/ua/rest/71443

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=90

Переглядів: 551 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки