2024, П`ятниця, 26.04.2024, 22:30


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 14 » Вперше! Національний тиждень читання
09:29
Вперше! Національний тиждень читання

В Україні вперше розпочався Національний тиждень читання, організований Українським інститутом книги! Він триватиме з 13 по 19 грудня 2021 р. Це загальнонаціональне свято, що об'єднує навколо читання читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів по всій країні.

Тиждень пройде під егідою Українського інституту книги спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України. Партнерами події є ВГО Українська бібліотечна асоціація й Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

Гасло цьогорічного Національного тижня читання — «Знайди свою книжку!». Адже саме правильна книга в правильний час здатна затягнути людину в читання й згодом зробити це її постійною практикою.

Марганецька центральна міська бібліотека долучається до цієї акції та запрошує прийти і обрати свою книгу для читання.

А для вас ми підготували підбірку найзатребуваніших книг 2021 року в нашій бібліотеці.

1. Львів. Спогади. Кохання [Текст] : збірка / А. Рогашко [и др.]. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Cімейного Дозвілля" , 2019. - 320 с.

Моменти стають спогадами. Миттєвості — посмішками на світлинах, теплими історіями, які зігрівають серце. Пам’ятаєш, як усією родиною святкували Різдво у засніженому Львові, присипаному цукровою пудрою снігу? І як ми зустрілися вперше в цьому місті? Як шукали затишку і тепла у привітних кав’ярнях? Як цілувалися під дощем? Стільки історій трапилося в цьому фантастичному місті солодкого кохання та терпкого шоколаду! Художники й музиканти, мрійники, закохані та самотні, місцеві і приїжджі — тут кожен знайде на денці горнятка присмак світлої надії. Хтось зустріне свого янгола-охоронця, хтось — пристрасне кохання чи здійснення мрії. І найцінніше дещо, про що мріє кожен з нас...

2. Пам'ятки історії та культури міста Марганець [Текст] : (за матеріалами "Зводу пам'яток історії та культури України") / упоряд.: Л. М. Голубчик, О. С. Колесник, Т. А. Царенко та ін. - Дніпро : Журфонд, 2018. - 186 с.

В 2018 році у видавництві "Журфонд" м. Дніпра вийшла друком книга "Пам'ятки історії та культури міста Марганець" (за матеріалами "Зводу пам'яток історії та культури України") про об'єкти культурної спадщини міста Марганець. 

Це вже п’яте видання в серії Пам’ятки історії та культури Дніпропетровської області. Випуск присвячений пам’яткам археології, архітектури, історії та монументального мистецтва, що розташовані на території міста Марганець. У виданні зібрано 43 статті на 65 об’єктів культурної спадщини Марганця, а також розгорнуті історичний та археологічний нариси про минуле міста.

Книга підготовлена спеціалістами Дніпропетровського обласного центру з охорони істориком-культурних цінностей, співробітниками Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.Яворницького, членами Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (ДОО НСКУ) та інших дніпровських дослідників за сприяння Управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Видання є комплексним дослідженням з історії та культури Марганець. 

3. Етвуд, Маргарет. Заповіти [Текст] / М. Етвуд ; пер. з англ. О. Оксенич. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 352 с.

Північна Америка, 15 років потому. Республіка Гілеад утримує свою владу. Але жорстокий і ниций режим гниє зсередини. Усі гасла про чистоту і служіння виявилися брудною брехнею. Лідія — літня жінка, що пройшла тернистий шлях: від поважної судді у справах сім’ї у старому Гілеаді через в’язницю й участь у розправах над невинними до найвищого становища у панівній верхівці. Лідія прагне знищити режим, що зруйнував її життя. І в неї є чимало доказів його злочинності. Вона планує таємно переправити ці докази до Канади. Їй мають допомогти двоє дівчат: Агнес із Гілеаду, яка дізнається приголомшливу правду про свою справжню матір-Служницю, і Джейд, шістнадцятирічна мешканка Торонто, яка виявилася тією самою Крихіткою Ніколь, про яку розповідали дітям у школі. Три жінки, що наважилися постати на боротьбу з жорстоким облудним режимом. Чи вдасться їм здолати монстра?

4. Рубан Олександр. Край козацької звитяги і надії: нарис/ Олександр Рубан, Наталія Скрипченко; художник Микола Боровик. – Львів БОНА, 2021. – 80с., іл.

Головна  цінність книги в тому, що нарешті в одному виданні зібрано всю інформацію стосовно козацького героїчного минулого наших земель, починаючи від запорозького козацтва та до сучасних зберігачів традицій та культури, яких об’єднує та популяризує щорічний міжрегіональний етнофестиваль обрядів та оберегів «Пасіка Сірка». Сам автор книги Олександр Рубан зазначає, що ця книга адресована, в першу чергу, місцевим жителям сіл Іллінка, Добра Надія, Новокиївка, які мають знати свою історію, гордитися нею і дбати про її продовження. Адже живучи на територіях, де колись розгортали свою діяльність славетні запорозькі козаки, де був легендарний непереможний кошовий отаман Іван Сірко, що тримав кілька десятиліть в страху турків і татарів, де знаходився унікальний природний масив річкових плавнів Великий Луг Запорозький, варто вивчати і досліджувати історичне минуле наших пращурів, черпати енергію натхнення зі своїх історичних коренів, відроджувати багату культуру та природу нашої місцевості, та, можливо, представити свою національну ідентичність на світовій культурно-історичній арені.

На сьогодні нарис «Край козацької звитяги і надії» - це єдине друковане видання, в якому зібрано авторитетні відомості про непересічне історичне минуле місцевості козацького села Грушівка Марганецької територіальної громади, а також накреслені плани щодо відродження славної історії Великого Лугу, його духовних скарбниць, в тому числі і через підтримку щорічного етнофестивалю «Пасіка Сірка».

 5. Антоненко, Анатолій Олексійович. Переправа [Текст] / А. Антоненко ; відп.виконав. О. В. Забенько. - Нікополь : Принтхаус "Римм", 2016. - 304 с. 

 «Переправа» – це книга правдивої художньої прози про важливі події з життя нашої країни, які проходять крізь героїв нарисів, оповідань і замальовок.

Твори в книзі розташовані в хронологічному порядку і стосовно життєвого  шляху автора, і стосовно розвитку історичних подій, які пережила Україна: починаючи від княгині Білозерки і темника Мамая за часів татаро-монгольської навали, не оминаючи голодомор 1932-1933 рр., події Другої світової війни, до розповіді про митарства воїна АТО, пораненого на Донбасі. Тут і нарис про видатного поета-запорожця Григорія  Івановича Лютого, і долю його роману у віршах «Мама-Марія», тут і чарівність ностальгії спогадів про власне життя.

Книгу-сповідь «Переправа» можна назвати автобіографічною, бо майже все, що в ній написане, засновано на спогадах, на життєвих історіях, які хоч якимось чином, але торкнулися автора.

 6. Лис, Володимир Савович. Маска [Текст] : роман / В. С. Лис. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 317 с.

1801 рік. Розкішний бал на честь п'ятиріччя князівни Любославської закінчується масовим пограбуванням і викраденням людини. Там, де хвилину тому розважалася шляхта, тепер гуляють розбійники. Граф Юзеф наважується зірвати з ватажка маску, бачить під нею знайоме обличчя і прощається зі свободою. Але таємний агент Слєпньов знайде слабину ухвалого бандита - чарівну жінку, за-для якої він ладен дістати хоч зірочку з неба, хоч кольє княгині Ольги... 

7. Голуб, Ірина. Сім чудес Дніпропетровщини. [Текст] : художньо-пізнавальне видання для молодшого та середнього шкільного віку. / І. Голуб. - Дн-ськ : Дніпрокнига, 2004. - 166с. : портр., фот.цв., карты. - (Пізнавай і шануй свій край).

В книзі ви дізнаєтесь про дивовижні місця рідного краю, які захоплюють та вражають. Серед них: степові піраміди (скіфські кургани), кам'яні пращури Мамая (кам'яні баби), Собор, що здіймається в небо (Новомосковський Троїцький собор), запорозька святиня (Самарський Пустельно-Миколаївський монастир), Кодак - твердиня на Дніпрі (фортеця Кодак), золотий міст Катеринослава (старий залізничний міст у Дніпрі), космічні орбіти земного заводу (Південний машинобудівний завод Дніпра).

8. Міхаліцина, Катерина. Реактори не вибухають [Текст] : коротка історія Чорнобильської катастрофи / К. Міхаліцина, С. Дворницький. - Київ : Портал, 2020. - 136 с. : ил.

Чорнобиль як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Цю книжку створено, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися вже далеко по ній. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. Його тут показано в кількох вимірах: технічному, емоційному, природничому, політичному.

9. Це зробила вона [Текст] / Колектив авторів ; ред.: Д. Вортман, А. Процук ; худож. Колектив авторів. - Київ : Видавництво, 2018. - 103 с.

Це перша ілюстрована книга про видатних українок. Їхні історії захоплюють, їхній внесок вражає, їх приклад надихає.

Книга містить історії українок, внесок яких у різні сфери життя став неоціненним для країни та світу. Разом з такими вже відомими особистостями, як княгиня Ольга, Леся Українка чи Соломія Крушельницька, книга розповідає й про інших жінок, чиї історії вражають, серед них фізикиня Антоніна Приходько, біологиня Елен Спарроу, шахістки Анна та Марія Музичук, меценатка Галшка Гулевичівна, палеонтологиня Марія Павлова, лікарка Софія Окуневська і ще про десятки науковиць, винахідниць, мисткинь, поеток, активісток.

10.  Пугач, Володимир Харлантійович.  Храм душі збережи в чистоті [Текст] / В. Х. Пугач. - Дн-ськ : ІМА-прес, 2011. - 320с. : фот.цв.

В книзі зібрані кращі твори автора за останні 20 років. Це видання справжнього поета. ліричні образи якого сповнені чуттєвості й романтизму. Його вірші прості  й зрозумілі кожному, адже  влучають прямісінько в серце – зцілюють душу, очищують, наповнюють її змістом. Їх лексичне й тематичне розмаїття вражають змістовністю, красою, витонченістю, унікальністю тропів, а звуковий склад близький до музики. Читач розуміє: це про нього, це до його душевних струн доторкнувся автор.

11. Костенко, Ліна Василівна.  Річка Геракліта [Текст] / Л. В. Костенко ; упоряд.та передм. О. Пахльовська ; упоряд. та передм. С. Якутович. - 2-е вид. - К. : Либідь, 2016. - 287 с. 

“Річка Геракліта” – це міні вибране вже друкованих та нових поезій Ліни Костенко. Цикли природи та людського буття тут зв’язані в єдине ціле, циклічний міфологічний час та лінійний час християнства перетинаються між собою. Вірші-осяяння, вірші-попередження, вірші-реквієми і вірші, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів, створюють цілісну симфонічну “поему” філософського осягнення Часу. Художній коментар до поезій – оригінальні роботи Сергія Якутовича, який “транслює” таємницю буття через витончені фантазійні “портрети” пір року, які постають у символічних, містичних та неореалістичних жіночих образах.

12. Стрелекі, Джон П.  Кафе на краю світу [Текст] : бестселер-мотиватор №1 / Дж. П. Стрелекі ; пер. з англ. М. Пухлій. - Харків : Vivat, 2020. - 128 с. - (Художня література).
Зупиніться. Поставте на паузу щоденну метушню, вирвіться з її тенет і зазирніть до кафе на краю світу. Розгорніть меню й придивіться уважніше до останньої сторінки — там ви прочитаєте три запитання, від яких тікали все життя. Чому ви тут? Чи боїтеся ви смерті? Чи вдоволені ви?Ця книжка допоможе у пошуках відповідей. З нею ви запалите вогонь у душі, усвідомите, що цінне, а що — марнота, поглянете на життя під іншим кутом зору, незалежно від набутого досвіду. «Кафе на краю світу» — справжній видавничий феномен, бестселер поза часом, що надихнув мільйони людей у всьому світі на великі зміни. Чарівна, легка й наснажлива, ця книжка вплине на ваш світогляд і назавжди змінить життя.

13. Денисенко, Лариса.  Відлуння: від загиблого діда до померлого [Текст] : роман / Л. Денисенко. - Харків : Клуб Сімейного Дозвіля, 2012. - 320 с. 

Донедавна Марта фон Вайхен пишалася своїм корінням: її предок поляг смертю хоробрих під час Другої світової війни й похований десь під Житомиром. Аж раптом дівчина дізнається, що вона - нащадок нациста, який доживав свій вік у божевільні, граючись у єврея. Відлуння минулого кличе її до України, поки майбутнє блукає вулицями Берліна...

14. Гнєзділов, Анатолій Степанович. Місяць на ущербі [Текст] : оповідання та повісті, вірші / А.С.Гнєзділов. – Дн-ськ : ІМА-прес, 2010. – 374 с.

Це третя збірка оповідань автора, яка є продовженням двох попередніх. Особливістю книги є те, що автор у змалюванні сучасності використовує посилання в далеке минуле, знаходячи в ньому співзвучність сьогоднішньому дню. Зокрема, це стосується розділу “Варіації на теми Паганіні”. Близькою авторові є тема кохання у розділі “Зоряні спалахи любові”. Тема добровільного рабства, тема духовного уярмлення гостро звучить у численних оповіданнях, під загальною рубрикою “Люди холопського знання”. Ряд оповідань і повістей відзначені громадянською нотою у розділі “На власні очі”. В кінці книги громадянська та інтимна лірика, яка подана в декількох десятках віршів.

15. Сокур, Віра Павлівна. Хай щастям стелиться дорога! [Текст]: вибрані твори / В.П. Сокур. - Нікополь: Принтхаус «Римм», 2015. - 336 с. - (Золота Пектораль).

Запитуйте ці книги в Марганецькій центральній міській бібліотеці!

Переглядів: 238 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки