2024, П`ятниця, 26.04.2024, 01:33


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Жовтень » 16 » Всесвітній день здорового харчування
08:54
Всесвітній день здорового харчування

                                                                                                                                   Ми живемо не для того, щоб їсти,

                                                                                                                    а їмо для того щоб жити.

                                                                                                                                                                                                     Сократ

16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування

День здорового харчування відзначається у 50 країнах світу.

Сьогодні говорити про здорове харчування модно не тільки в жіночому середовищі, але і в чоловічому. Все більше наших сучасників відходять від колишніх таких модних ще зовсім недавно всіляких дієт і звертають увагу на здорове харчування. Адже здорове харчування — це не тільки гарне самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але і любов, і повага до себе, це прагнення до здорового та довгого життя.

Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.

Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливими кроками до зміцнення зв’язку між членами родини.

Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

     

 

                           З цієї нагоди рекомендуємо ознайомитися з «Десятьма правилами здорового харчування»:

1. Привчіть себе їсти більше овочів і фруктів, але овочі мають переважати, бо фрукти містять великий рівень сахарози. Знижений вміст сахарози – в апельсинах, ананасах і грейпфрутах, тому їх можна вживати в необмеженій кількості.

2. Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого. Вибираючи торти, зупиніться на варіанті з пониженим вмістом жирів і без масляних кремів.

3. Візьміть за правило їсти вранці кашу, не забувайте пити до 2-х літрів води на день. Найкращою для здорового харчування є мінеральна негазована вода – вона не лише допомагає процесам травлення, але є дуже корисною для шкіри.

4. Виключіть зі свого раціону харчування алкоголь. Це не лише висококалорійний продукт – його споживання тягне за собою вживання великої кількості закусок.

5. Урізайте порції, замінюйте одні продукти іншими – менш шкідливими, але з однаковим вмістом калорій. Наприклад, вершки – нежирним йогуртом, цукор – медом, цукерки – сухофруктами тощо.

6. Звикайте ходити до магазину на ситий шлунок і перевіряти на упаковках калорійність продуктів.

7. Урізноманітніть своє харчування, винаходьте нові страви, не ставайте заручниками одних і тих самих продуктів, від цього погіршується самопочуття і настрій. Пам’ятайте, що все має робитися з задоволенням, бо навіщо взагалі братися за цю справу. Катувати себе не треба!

8. Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і мучного – того, що принесе вам більше задоволення. Заохочуйте себе за завзятість і силу волі, інакше здоровий спосіб життя і правильне харчування зокрема вам швидко набриднуть.

9. Не їжте після 18.00-19.00, а вечерю зробіть легкою. Це найголовніше правило для здорового способу життя та підтримки оптимальної ваги. Такий розклад харчування тільки на початку здається важким, але дуже скоро стане для вас природним.

10. Радійте життю та менше нервуйте, слухайте приємну музику і зустрічайтеся з дорогими для вас людьми, робіть масаж, і взагалі – любіть себе. Це теж дуже важлива складова здорового способу життя.

Щоденний свідомий вибір продуктів харчування, бережливе ставлення до резервів власного організму, активний спосіб життя, допоможе нам покращити власне здоров’я та присвятити життя улюбленій справі.

 Народна мудрість «Смачну їжу віддай ворогові - сам з'їж корисну»    актуальна і в наш час.

Правильно харчуйтеся і будьте здорові!

У читальній залі центральної міської бібліотеки оформлено  виставку-пораду «Як жуєш, так і живеш!»,  де на вас чекає багато корисної та цікавої інформації про здорове харчування і не тільки!

                                                                                                                                     Підготували Ірина Мащенко та Вікторія Фіалковська, бібліотекарі читальної зали

Переглядів: 245 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки