2024, Вівторок, 16.04.2024, 15:32


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Січень » 16 » Всеукраїнський день пам’яті “кіборгів”
12:04
Всеукраїнський день пам’яті “кіборгів”

Україна сьогодні, 16 січня, а також (у деяких регіонах України) 20 січня, відзначає День пам’яті захисників Донецького аеропорту.  Всеукраїнський день пам’яті “кіборгів” було встановлено за ініціативою українських воїнів, які 242 дні боронили Донецький аеропорт.

Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів аеропорту. В обороні аеропорту також брали участь волонтери і медики.

За стійкість і незламність українських захисників назвали “кіборгами”. Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.

Книжкова віртуальна виставка «Пам’ятаймо кіборгів безсмертних!» – це спроба розповісти про епопею оборони Донецького аеропорту. Це години пам’яті, просякнуті сумом та болем. Автори висловили всю глибину трагедії, підлості, героїзму, ненависті, пристрасті, які притаманні цій війні.

В представлених книгах відтворена узагальнена картина баталій, виявлені причини безпрецедентної стійкості захисників летовища, показано всю велич героїзму українських кіборгів, які самовіддано обороняли новий термінал ДАП.

Вовк, І.О. На щиті: спогади родин загиблих воїнів. Донецький аеропорт / Ірина Олегівна Вовк. - Харків: Фоліо, 2020. – 571 с. (серія «Хроніка») .

Книга – про загиблих у «котлі» Цвітних Пісків (цей епізод війни чомусь лишився непоміченим), про розстріляну Луганщину під містом промовистого імені – Щастя, про донецький форпост – ДАП, що у свідомості громадян постає «символом», за який полягли герої-кіборги, полонені й розстріляні після тортур.

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, – це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. 

   

Лойко, С. Аеропорт. Головна книга про війну, якої не мало бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали : роман / Сергій Лойко; пер. з рос. О. Гончар. – Київ: Брайт Стар Паблішинг, 2016. – 376 с.

Дія роману починається в Аеропорту (прообраз Донецького Аеропорту) і розгортається по хвилинах протягом останніх п’яти днів більш ніж 240-денної облоги. Маленький український гарнізон Аеропорту денно і нощно відбиває атаки противника,який багаторазово перевершує їх в живій силі і техніці. У цьому зруйнованому повністю Аеропорту, підступні і жорстокі вороги стикаються з тим, чого не очікували, у що не можуть повірити. З кіборгами. Вороги самі так назвали захисників Аеропорту за їх нелюдську живучість і впертість приречених. 

   

Лойко, С. Аэропорт/ Сергей Лойко. - К.: Брайт Стар Паблишинг, 2015. – 328 с.  

Книгу «Аэропорт» невозможно себе представить, как просто "очередной военный опус" от безликого писаки-самоучки. Во-первых, из-за остро актуальной темы: автор был свидетелем военных действий, происходящих в районе Донецкого аэропорта в начале 2015, видел все своими глазами. Во-вторых, из-за резонанса, вызванного выходом данной книги (роман уже почти переведен на основные европейские языки), свидетельствующий о ее востребованности в информационном пространстве Запада и Востока.

   

       Поле битви – Україна. Від «володарів степу» до «кіборгів». Воєнна історія України від давнини до сьогодення/ Упоряд. К.Галушко. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 352 с.

   Найвагоміший історичний проект десятиліття! Мета книжок цієї серії — розказати про українське минуле, опираючись на факти, а не на вигадки чи ідеологічне замовлення. Для того щоб створювати майбутнє, потрібні не лише воля і хоробрість, не лише наполегливість та щоденна праця, але й знання про нашу історію. Без цензури.

      

   

    Добровольчі батальйони/ Катерина Гладка, Дмитро Громаков та ін.; упоряд. А.Шевченко. – Харків: Фоліо, 2017. -325 с.

   Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробатів — і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробати у майбутньому? На ці питання вирішила відповісти група експертів і журналістів. Проєкт «Добробати» — це хроніка історії руху і водночас роздуми над його природою. Створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний стан — усе це безпосередньо з уст учасників подій, політиків, військових, громадських діячів та волонтерів.

   

Котлярчук, А. Добровольці. Доба героїв/ Андрій Котлярчук. – К.: Мистецтво, 2019. – 320 с.        

Фотопроєкт історії війни Андрія Котлярчука присвячено добровольцям, ветеранам АТО. Проєкт довжиною у п`ять років: 2014–2018 рр. Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах. У виданні репродуковано невипадкові світлини відзняті на чорно-білу широку плівку. Використано тільки квадратний кадр. Сотні кілометрів уздовж тонкої лінії дотику, сотні вдумливих кадрів, сотні портретів бійців до та після бою. Ілюстративний ряд супроводжують сотні висловлювань, спогадів, спостережень учасників подій.

   

Гуменюк, Б. Блокпост : вірші. Новели. Публіцистика/ Борис Гуменюк. – К. : Академія, 2016. – 336 с.

Одкровення цієї книжки – пережита автором правда Майдану і війни. Так бачили, відчували та думали мільйони, а тільки він знайшов такі слова…

   

Омельченко, Л. Парубоча колискова : поезії / Лариса Омельченко. – Дніпропетровськ, 2015. – 52 с.

Ця поетична збірка – про захисників України, які боронять її честь і свободу: будь то захист України від російських загарбників, чи Майдан 2013-14 років, чи зона аварії на Чорнобильській АЕС… Є тут і гострі вірші про оборону мови, рідного слова. В деяких текстах автор досліджує природу співвітчизників, які готові впустити в свій дім сусідню державу-агресорку…

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 257 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки