2024, П`ятниця, 29.03.2024, 10:01


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2017 » Вересень » 8 » З ким залишиться дитина після розірвання шлюбу?
11:49
З ким залишиться дитина після розірвання шлюбу?

У березні 2017 року в бібліотеці ім. М. Островського для користувачів з'явився дистанційний пункт доступу до правової допомоги з використанням Skype-зв'язку. (Про відкриття ППД) Всі бажаючі можуть отримати консультацію з правових питань кваліфікованих фахівців!

Нікопольський місцевий центр

з надання безоплатної вторинної

правової допомоги інформує:

З ким залишиться дитина після розірвання шлюбу?

 

         Досить часто до юристів системи БВПД звертаються із питанням щодо розірвання шлюбу. Подеколи батьки не знають, з ким має право жити дитина після розлучення, хто має її утримувати тощо. Слід знати, що мати і батько мають рівні права й обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи проживають разом і перебувають у шлюбі. Розірвання шлюбу між батьками, проживання окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні та має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, із ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною і брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвитку дитини. У разі потреби можна укласти з матір’ю чи батьком дитини договір щодо здійснення батьківських прав і виконання обов’язків. Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному засвідченню.

         Слід розуміти,  той факт що мати, батько й дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, тому. Якщо хтось із батьків дитини не може мирно врегулювати питання щодо спілкування з дитиною і участі у її вихованні, питання слід розв’язувати у встановленому законом порядку: звернутись із заявою до органу опіки та піклування або з позовом до суду.

         Звернутися до органу опіки та піклування можна за місцем проживання із заявою про визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини. У заяві потрібно вказати обставини і бажаний графік побачень із дитиною для вас чи того з батьків, хто проживає окремо.

     Рішення органу опіки та піклування обов’язкове до виконання. Закон передбачає можливість відшкодування моральної шкоди, завданої тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, якщо другий із батьків ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування. Якщо хтось із батьків не згоден із рішенням органу опіки та піклування, або хтось з них чинить перешкоди чи ухиляється від виконання рішення, можна звернутися з відповідним позовом до суду. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною його місця проживання тощо), місце й час їхнього спілкування. У окремих випадках, коли йдеться про інтереси дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Виносячи рішення, суд враховує висновок органу опіки та піклування.

Більш детальну правову консультацію можна отримати, звернувшись до центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, та Марганецького Бюро правової допомоги, за адресою: м. Марганець, вул. О.Кошового, 4, тел.. 05665 5-10-06; номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Переглядів: 642 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Ми на карті
Відзнаки