2024, Четвер, 25.04.2024, 17:25


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Травень » 8 » ЗАРАДИ ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ
10:59
ЗАРАДИ ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ

75-ї річниці перемоги над нацизмом
у Другій світовій війні 1939 – 1945 років присвячується

ЗАРАДИ ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ

Про Велику Вітчизняну війну 1941-1945 рр. з фашистськими загарбниками написано чимало книг. І серед них – книга Кріпака І.І. «В память потомкам...», видана у 2004 році.

Автор книги Іван Іванович Кріпак народився 2 лютого 1922 року в селі Чумаки Томаківського району Дніпропетровської області у сім'ї сільських трудівників.

У 1937 закінчив сім класів і став допомагати механізаторам у рідному селі ремонтувати трактори, автомобілі.
Війна для Івана Кріпака почалася на Південному фронті 20 липня 1941 року на посаді стрілка роти охорони батальйону.
У лютому 1942 року був поранений, після лікування у госпіталі був направлений на навчання в Київське танково-технічне училище ім. С.К.Тимошенка. Училище закінчив  в офіцерському званні техніка-лейтенанта. Брав участь в боях на Курській дузі.
Пізніше Іван Іванович Кріпак звільнював Білгород, Харків, Кременчук, Полтаву, Верхньодніпровськ, П’ятихатки, Кіровоград, Павлоград, Білорусь, Польщу, брав участь в боях на території Німеччини. 
На рейхстазі є і підпис нашого земляка, українського солдата Івана Кріпака.
До 1976 року Іван Іванович Кріпак служив в армії, в званні полковника пішов у відставку. Переїхав на постійне місце проживання у м. Запоріжжя.
Кріпак І.І. вів активну популяризацію справжньої правди про війну, виховував в учнів шкіл і ПТУ м. Запоріжжя любов до Батьківщини, до политої кров’ю української землі.
Він пішов в інший світ 29 серпня 2008 р.
Найулюбленішим святом для Івана Іванович був День Перемоги. Ось як він писав про Перемогу у своїй книзі: «Победа! Это наибольшее счастье для солдата, осознание того, что ты помог своему народу победить врага, отстоять независимость Родины, возвратить ей мир. Осознание того, что ты выполнил свой солдатский долг, долг трудный и благородный, выше которого нет ничего на Земле». Тільки 9 травня полковник Кріпак І.І. надягав свій парадний кітель, на якому блищали чотири бойових ордени («Орден Вітчизняної війни» 2-го ступеня, «Червоної Зірки», «Богдана Хмельницького», «За мужність і любов до Батьківщини») і 24 медалі.
Зараз – слово про саму книгу «В память потомкам...». Вона складається з 14-ти тематичних розділів. В кожному розповідається про подвиг захисників Брестської фортеці, Сталінградську битву, полонення фельдмаршала Паулюса, звільнення лівобережної України, форсування Дніпра, звільнення правобережної України, визволення Варшави...
Цікавий і розділ «Жизнь, отданнная Родине» - про маршала Радянського Союзу Георгія Костянтиновича Жукова. Автор книги пише, що його пощастило у січні 1945-го зустрітися і поговорити з тодішнім командувачем 1-ого Білоруського фронту, маршалом Жуковим. 
В розділі «Жизнь – легенда» Іван Іванович Кріпак розказав про маршала Радянського Союзу, маршала Польщі, двічі Героя Радянського Союзу, кавалера ордена «Перемоги» Костянтина Костянтиновича Рокоссовського. 
Книга «В память потомкам...» написана хорошою літературною мовою, читається із зацікавленням, увагою, бажанням зробити для себе виписки. Книга примушує читача думати, повертатися до прочитаного. Автор чесний з читачем, добре знає історію Великої Вітчизняної війни, з глибокою повагою ставиться до рядового солдата і командного складу.
Читаючи книгу, розумієш, що сам автор Іван Іванович Кріпак – людина скромна, інтелігентна, не вип’ячує себе. Він – справжній кадровий військовий. Кожне його слово – виважене. Кожне речення – продумане. 
В книзі опубліковані фотографії з особистого архіву автора, карти воєнних дій, що добре доповнює авторський текст.
Книга адресована масовому читачу. Її варто прочитати.
Іван Іванович і його дружина Анна Григорівна виховали двох синів. Молодший, Кріпак Олександр Іванович, мешкає в нашому місті і працює провідним інженером-гідрогеологом геологічного бюро Марганецького гірничо-збагачувального комбінату.
На Івана Івановича Кріпака схожі і його онуки, і правнуки.
Колектив центральної міської бібліотеки вітає велику, дружню родину Кріпак і усіх марганчан зі святом – 75-річчям Великої Перемоги над фашистськими загарбниками. Зі святом!

Лідія Пономарьова, директор КЗ «Централізована бібліотечна
система відділу культури виконкому
Марганецької міської ради Дніпропетровської області»

Переглядів: 399 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки