2024, П`ятниця, 26.04.2024, 06:44


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Червень » 18 » Відкритий перегляд літератури «Свята Трійця єднає, надихає, береже»
14:36
Відкритий перегляд літератури «Свята Трійця єднає, надихає, береже»

«Від того, як ми шануватимемо своїх предків,
свої кращі традиції, залежатиме наша духовність,
наша цивілізованість і майбутнє нашої України...»
                                                                     Василь Скуратівський

У читальній залі оформлено відкритий перегляд літератури «Свята Трійця єднає, надихає, береже», на якому представлено літературу про виникнення свята Трійці, його історію і традиції.

Запрошуємо всіх бажаючих переглянути виставку. Без сумніву вона зацікавить читачів різного віку, особливо тих, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу. Ознайомившись з літературою, якою наповнена виставка, читач матиме можливість краще зрозуміти себе - Українця.

Звичаї та традиції, пов'язані з календарними святами українців, є частиною духовної культури українського народу. Глибоке пошанування свого родоводу, щира турбота про збереження та примноження народних традицій - усе це вирізняє українців з-поміж інших націй. Отож, традиційно в кожній українській родині шанобливо зберігають та намагаються передати своїм дітям і онукам все, що лишили нам у спадок предки.

Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого. У 2021 році вона припадає на 20 червня.

За біблійними переказами, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу  Трійця вважається початком народження християнської церкви.

Дні перед Трійцею називаються Клечальним або Русальним тижнем, а перші три дні після – Зеленими святами. Перед святом потрібно ретельно прибрати своє житло і завершити всі справи. Прикрасити будинок гілками дуба, клена чи липи (проте не варто використовувати гілки осики та верби), а також ароматними травами – лепехою, м’ятою, мелісою, чебрецем, васильками. На Трійцю забороняється будь-яка праця. Рекомендується відвідати в день Трійці святкову церковну службу, принісши з собою зелений букет з трав та квітів. Також покличте до себе в гості близьких і друзів, приготуйте святковий стіл. Не можна в цей день сумувати, ображатись на когось і думати про погане. Свято Трійці припадає на той час, коли розпускаються дерева і розквітають квіти. У давнину цей період слов’яни особливо шанували, називаючи його торжеством весни перед початком літа. Хорошою прикметою було хлопцеві посвататись на Трійцю, тоді життя у подружжя буде щасливе та довге. З цим днем пов’язано багато народних звичаїв і обрядів.

Переглядів: 246 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки