2024, П`ятниця, 19.04.2024, 14:16


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2014 » Травень » 21 » Година пам’яті «Доля Тараса – то правда жива»
14:28
Година пам’яті «Доля Тараса – то правда жива»

        22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Т.Г.Шевченка згідно з його заповітом було перепоховано в Україні в м. Каневі на Чернечій горі. Самі цій події була присвячена година пам’яті «Доля Тараса – то правда жива».

         До ЦМБ ім.М.Островського в цей день були запрошені учасники заходу – учні 10-го класу СШ №2 разом зі своїм класним керівником – вчителем української мови та літератури Оленою Степанівною Городецькою та представники міського літературного об’єднання «Віра»: Анатолій Олексійович Антоненко, голова літературного об’єднання, і Любов Василівна Лопатюк, визнана в місті поетеса.

   

       Захід було сплановано і проведено на краєзнавчому матеріалі. Небайдужі марганчани до життя і творчості великого Кобзаря і доводять вони це своїми талановитими творами. Повість члена Національної спілки письменників України Анатолія Степановича Гнєзділова «Хусточка з блакитною каймою» була написана до 200-річчя від дня народження Т.Шевченка. Саме її було запропоновано для обговорення старшокласникам. Кожен з присутніх в залі був учасником заходу. Всі вони заздалегідь прочитали твір, тому кожен мав, що сказати і про автора повісті, і про її головних героїв – поета та художника Т.Г.Шевченка і княжну Варвару Миколаївну Репніну. Інна Лазданова своє ставлення до головних героїв повісті висловила у сценці, де вона зіграла роль княжни Репніної, яка стала вірним, щирим другом до кінця днів Т.Г.Шевченка.

 

     Артем Яковенко та Настя Балакіна прочитала вірш іншого визнаного в нашому місті митця А.О.Антоненка, який мовою поезії розповів про зустріч великого поета і княжни після довгої розлуки, повернення Шевченка із заслання.

  

      Анатолій Антоненко має чималий спадок творів, присвячених Т.Г.Шевченко. У виступі голова літературного об’єднання «Віра» зупинився  на своєму новому оповіданні «Від острова Хортиця до острова Томаківка», в якому розповідає про перебування великого поета на нашій козацькій землі, та прочитав власний вірш «До нащадків».

     Далі ведуча заходу, провідний бібліотекар Т.Ф. Мархасіна,  розповіла про поетичний конкурс «Поезія Шевченка – то музика народної душі», який бібліотека провела спільно з міським літературним об’єднання «Віра» в березні цього року. Переможницею конкурсу серед учнівської молоді стала учениця 9-го класу СШ №9 Чуприна Аліна. Її вірш «Кобзареві» прочитала учасниця заходу Дерев’янко Настя.

    Переможницею конкурсу серед відомих поетів стала визнана в місті поетеса Л.В.Лопатюк. Саме з нею молоді змогла поспілкуватися за темою заходу та почути вірш «Кобзар», який приніс Любов Василівні перемогу в конкурсі.

     Марганчани намагаються виконувати заповіт Великого Кобзаря. Своєю творчістю вони доводять, що пам’ять про великого і геніального батька нації жива.

     Ведуча заходу Т.Ф. Мархасіна зробила огляд книжкової виставки, оформленої за темою заходу, на якій, крім літературних робіт марганчан, були представлені художні роботи: вишивка Анни Новоселової, малюнок «Хата Шевченка» Варвари Мелузової, учениці 10-го класу СШ №3.

    Зі словами подяки до організаторів заходу – бібліотечних працівників та поетів – виступила вчитель О.С. Городецька. На завершення пам’ятного заходу, від якого кожен отримав насолоду, учні залюбки спілкувалися з поетами, фотографувалися та висловили побажання зустрітися ще.


 

Переглядів: 782 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ми на карті
Відзнаки