2024, П`ятниця, 29.03.2024, 01:27


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2012 » Липень » 16 » Оновлення виставки "Світ рукотворного дива"
14:50
Оновлення виставки "Світ рукотворного дива"

Шановні читачі!

    Раді повідомити, що улюблена ваша

виставка "Світ руковторного дива",

що розповідає про незвичайні захоплення марганчанок Ірини Зайцевої та Олени Рак,  поповнилася новими експонатами.

   





   Нещодавно серед "ляльок на удачу" з’явилася лялька-наречена. Вона зразу ж стала родзинкою виставки, привернула до себе неабияку увагу.

 






    Незволікаючи поряд з нареченою з'явився і наречений. Тепер виставку ляльок з колготок прикрашає пара молодят.(Фото ляльок у фотоальбомі)


   Ірина Костянтинівна також не зупиняється на досягнутому. Вона опанує все нові види мистецтва. Так з’явилися на нашій виставці ЛЯЛЬКИ-МОТАНКИ.(Фото у фотоальбомі)

Лялька-мотанка (або вузликова лялька) є прадавнім сакральним оберегом.

Їй вже майже 5000 років, вона з'явилася з тих пір, як почали вирощувати льон. Перша лялька-мотанка була виготовлена більше 5 тисяч років тому. Це була не просто іграшка. Вважалося, що вона захищала людину від неприємностей та бід.

Ляльок можна було бачити в будь-якій селянській хаті. Вони виконували різні функції - охороняли житло, дітей, сон, берегли господарство. Діти любили ними бавитися.

Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя.За уявленнями язичників через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває доброю чи поганою.

Ірина Зайцева виготовляє ляльки-мотанки з лляних ниток шляхом зв’язування без жодного використання голки чи ще якихось інструментів.

Ще з дитинства бабушка та мама навчали її робити коників з ниток-муліне. І ось вже у дорослому віці з'явилася ідея виготовляти ляльки-мотанки з лляних ниток. На це її надихнула подорож до Хортиці, де в музеї вона побачила невеликі іграшки з ниток.

При виготовленні Іриною Зайцевою ляльки не використовується голка, бо льляка-мотанка - це оберіг. Інакше лялька втрачає своє магічне значення і стає звичайним сувеніром. Голку можна використовувати, щоб пошити одяг для льльки, оздобити його, наприклад, вишивкою, мережкою.

Ляльку-оберіг не можна продавати, а лише майстер може передати її людині, для якої виготовлена лялька. Тоді виріб набуває особливої сили, і може захищати оселю, дарувати здоров'я, щастя, кохання, богатсво та інше, залежно від того, для чого була задумана льляка.

Завітайте до читального залу бібліотеки ім.М.Островського, щоб на власні побачити незвичайні витвори мистецтва!

Переглядів: 1877 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки